‘Er zit weer leven in het Heilig Hartbeeld’

20 september 2021

Sinds maandagmorgen kijkt het Heilig Hartbeeld – na een grondige renovatiebeurt – vanuit zijn vaste plek op de Keulse Poort weer uit over de Parade. Met de blik richting de stad om zo de inwoners van Venlo te beschermen. Want dat is altijd de oorspronkelijke betekenis van het beeld geweest.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Marij Pollux, wethouder Duurzaamheid, Cultuur en Evenementen kijkt verguld als het beeld vanaf de transportwagen keurig terug op de sokkel wordt geplaatst. “Ja ik ben trots en blij dat het Heilig Hartbeeld weer terug op zijn plek is. Het geeft weer een verdere invulling aan de renovatie van het Museumkwartier. Bovendien zorgt de uitstraling van dit klassieke beeld met de moderne architectonische aanpassingen van het gerenoveerde Museum van Bommel van Dam eveneens voor een bijzonder contrast. Het terugplaatsen zie ik zeker als een bijzonder moment. Als over een paar weken de verdere aankleding van het gebied met groenstroken ook gereed is, heeft de Venlonaar weer een extra reden om trots te zijn.” Om er dan lachend aan toe te voegen. “Ik ben mij er wel van bewust dat iedereen een eigen mening zal hebben over het beeld, maar dat mag.”

Contouren beter zichtbaar
Pollux is met name te spreken over de kleur en de glans die het beeld weer extra cachet geven. “Het is net alsof de contouren van het gezicht beter zichtbaar zijn. Daardoor lijkt het net alsof het beeld ook meer energie uitstraalt. Of vergis ik mij daar in, omdat ik het nu aandachtig aan het bekijken ben.” Nee, de wethouder vergist zich niet, zo laat Ton Welten, eigenaar van bronsgieterij Welten, gevestigd in Panningen, weten. Zij hebben het Heilig Hartbeeld in de afgelopen maanden grondig gereinigd en gerenoveerd. “Door onze aanpak komen de contouren van het gezicht inderdaad beter tot zijn recht. Net zoals de handen. De details zijn beter zichtbaar. Daardoor zit er meer weer leven in het Heilig Hartbeeld.”

Patineren en boenwas
Sinds medio mei verbleef het Heilig Hartbeeld dus in Panningen. Wat is er in die afgelopen maanden precies gebeurd? “Wij hebben het eerst een aantal dagen goed bekeken en ons zelf de vraag gesteld: hoe gaan wij dit aanpakken? Wat is de beste wijze van reinigen en renoveren. Ons team is er dus niet direct bovenop gedoken. Het was een project met beleid, zodat we dat met al onze opdrachten doen. Je kijkt naar de staat. Zitten er scheuren in of zijn er andere gebreken? Dat viel gelukkig mee. In eerste instantie was het de bedoeling om het beeld te glasparelstralen, maar daar hebben wij vanaf gezien. We kozen er bewust voor om het bronzen materiaal te patineren. Dat is gebeurd in combinatie met een speciale boenwas zodat de oorspronkelijke kleur en glans weer terugkeerden.”

Transport
Een opvallend verschil met het eerste transport is dat het beeld deze keer op een andere wijze vanuit de transportwagen omhoog wordt getakeld. Gebeurde dat in mei nog met speciale banden onder de armen van het beeld, nu is gekozen voor een alternatieve aanpak. “Toen het beeld eenmaal in onze werkplaats stond, zagen wij dat er bovenin twee speciale gaten zaten om het met behulp van pinnen te vervoeren. Die gaten zijn er honderd jaar geleden al in verwerkt. Wij werken altijd met een vaste transporteur, Van der Boom uit Weert, en na overleg hebben we bij het terugplaatsen voor deze optie gekozen.”

De combinatie van patineren en boenwas moet ervoor zorgen dat het Heilig Hartbeeld goed beschermd is tegen weersinvloeden. “Als het goed is, zullen mensen de regendruppels straks zo van het beeld zien afglijden. Wanneer een volgende reinigingsbeurt nodig is, is lastig in te schatten, maar de komende jaren moet het beeld zijn glans en oorspronkelijke uitstraling zeker weten te behouden. Het was een mooie opdracht en ik ben eerlijk: wij gaan het beeld in onze werkplaats zeker missen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad