Wethouders Sjors Peeters (Erfgoed) en Erwin Boom (Binnenstad) onthulden vandaag een bordje aan de gevel van het voormalig tankstation aan de Keulsepoort. In de Venlose binnenstad zijn 25 van die bordjes te vinden met daarop een korte beschrijving van de geschiedenis van het betreffende gebouw. Samen vormen ze een erfgoedroute. Bedoeling is om de route verder uit te breiden.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: archief familie Schreinemachers, Renier Linders
‘De Klak’, zo luidde de oorspronkelijke naam van het in 1427 gebouwde handelshuis aan wat ooit de Steynstraten heette. Vermoedelijk veranderde de naam van de straat na aanleg van de aanleg van de Markt in de 16e eeuw in Gasthuysstraat. Tegenwoordig is Natuurslagerij Schreinemachers erin gevestigd, maar het monumentale gebouw – in een winkelstraat die de meest middeleeuwse van Nederland wordt genoemd – had in de loop der tijd tal van andere bewoners.
Eerste Jocusmutsen
Tot 1865 was bijvoorbeeld hoedenmaker Peter Joseph Boncour in het pand gevestigd. Hij is waarschijnlijk ook de naamgever: klak is een verbastering van claque wat hoge hoed betekent. Hij is de maker van de eerste Jocusmutsen in 1842/1843. Daarna waren in De Klak onder meer Canjels-Bloemen, Linnenwaren & Garen, J.W. Van Leent Kerbosch en Kerbosch De Bij, gespecialiseerd in lampen en lampenartikelen, servies, ornamenten en speelgoed, gevestigd. Het monumentale karakter is aan de binnenkant, bijvoorbeeld op de zolder, beter te zien dan aan de buitenkant waar bijvoorbeeld in 1941 een nieuwe voorgevel werd aangebracht.
Willy Caron
In 1923 krijgt het pand de functie die het nog steeds heeft, die van slagerij, toen Drees Cool zich er vestigde. Overigens lag achter het huis, waar nu een garage is, vroeger een achterhuis waar de bekende Venlose zanger Willy Caron zou zijn geboren. In 1968 nam slager Paul Schreinemachers pand en zaak over, waarna in 2007 zoon Toine het bedrijf voortzette. “Zo vertelt elk monument een verhaal, zoals ook veel plekken dat doen en op die manier vormt de stad een verzameling verhalen”, zegt directeur Marcel Tabbers van Venlo Partners. De Citymarketingorganisatie was samen met de afdeling erfgoed verantwoordelijk voor het opzetten van de erfgoedroute.
Oudste tankstation
Sef Derkx bracht zijn uitgebreide historische kennis in, schreef de teksten en sprak ze ook in voor de audiotoer. Hij vertelt dat we op een van de vele bijzondere plekken in Venlo staan. “Hier staat het oudste tankstation van Nederland, uit 1933. Verder was het hier zo’n kleine 100 jaar geleden een drukte van jewelste, met twee tramlijnen en de Köln-Mindener spoorbaan, die liep van Hamburg naar Parijs; Venlo was daarvan het enigste Nederlandse station.” Van de 25 huidige monumenten noemt hij wederopbouwmonument de voormalige Raad van Arbeid als het meest bijzonder. “Een gebouw met een hele mooie uitstraling, ook na de ingreep en transformatie tot universiteitsgebouw.”
QR-code
Wethouder Sjors Peeters blikt vervolgens tijdens de onthulling kort terug naar het begin van zijn wethouderschap toen bleek dat hij erfgoed in zijn portefeuille had. “In eerste instantie dacht ik, wat heb ik nou aan mijn sok hangen. Maar al snel werd ik enthousiast, zeker wanneer je zo’n monument ook van binnen kunt bekijken. Ik begreep dat je historische plekken vanwege hun unieke karakter veel meer aandacht moet geven.” Die mening is eveneens wethouder Erwin Boom toegedaan. “Het mooie van zo’n route is dat mensen die eigenstandig kunnen wandelen. Achter de QR-code zit volop informatie over al die mooie panden. En die 25 zijn nog maar het begin. Venlo heeft nog heel wat meer monumenten die bijzonder genoeg zijn om ook onderdeel van de route te gaan uitmaken.
Zie ook: www.erfgoed-venlo.nl/route

VP-directeur Marcel Tebbers (l) en wethouder Erwin Boom bestuderen de erfgoedroute-website