Expositie: pop-art bij Mad Pianos

16 december 2021

Je moet toch wat in deze zeker voor de horeca barre tijden, moet Djino Snijtsheuvel van Mad Pianos op de Parade in Venlo hebben gedacht. Waarom dan niet de ene kunstvorm, muziek, verbinden met de andere, schilderijen. Dus opent zondag 19 december een expositie van pop-art-kunstenaar Jos Hoppenbrouwers bij Mad Pianos.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen, collectie Jos Hoppenbrouwers

Ze zijn bij Mad Pianos zeer gecharmeerd van het werk van de in Horst woonachtige Hoppenbrouwers, vertelt Djino Snijtsheuvel (zie foto boven). “We werken al langer samen. Hij heeft bijvoorbeeld ons logo ontworpen, piano’s beschilderd en een grote graffititekening op een van de wanden in ons restaurant aangebracht.” Vanuit de momenteel geldende beperkingen ontstond het idee om een expositie te organiseren, geeft hij aan. “Jos is een pop-art-artiest die academische verftechnieken laat samensmelten met ‘straatstreken’ en graffiti. Daarmee heeft hij inmiddels internationaal een goede naam opgebouwd, met name met zijn ‘urban’-lijn (sneakers, steden).”

Toonaangevend
Volgens Snijtsheuvel is Hoppenbrouwers in zijn genre internationaal een toonaangevende naam en een van de best verkopende artiesten. “Maar lokaal is hij nog niet echt bekend. Vandaar de tentoonstelling. Ik denk dat mensen, zeker de liefhebbers, aangenaam verrast worden door zijn werk.” Zondag is de opening, dan is de kunstenaar zelf aanwezig. “We zijn gewoon geopend, conform de geldende maatregelen, dus tot 5 uur. Mensen kunnen eerst van de kunstwerken genieten en daarna gezellig wat eten of drinken. En dat kan de komende weken ook.”

Jos Hoppenbrouwers

Old school
De kunstenaar zelf vertelt dat hij al jong werd gefascineerd door de graffitikunst. Het boek ‘Subway Art’ werd zijn bijbel, zijn belangrijke inspiratiebron, zegt Hoppenbrouwers (39). “Ik vond het prachtig, die old school letters, lomp en vierkant, evenals de bijbehorende cultuur van de rap en hiphop in de jaren 90.” Hij ging naar het Grafisch Lyceum in Boxtel maar wist meteen al dat hij geen grafisch vormgever in de reclamewereld wilde worden. Dus werd hij graffitikunstenaar. “Ruw en grof, daar hou ik van. De opzetschetsen mogen wat mij betreft blijven staan.”

Chriet Titulaer
Naast het graffiti spuiten ging hij op een gegeven moment ook schilderen met acrylverf. “Dat doe ik vanaf mijn 25e, de spuitbus pak ik nog maar soms. Graffiti verdwijnt vaak weer, het schilderwerk blijft.” Leuk weetje is dat een voorbeeld van zijn werk al een aantal jaren in de gemeente Venlo is te zien. Hij lacht: “Inderdaad, in Blerick heb ik een mural gemaakt van Chriet Titulaer. En in Weert staat een stroomhuisje met een afbeelding van Max Verstappen. Nee, niet naar aanleiding van zijn wereldkampioenschap, maar dat betrof een project van Kika.”

Primeur
Bij Can Gallery in Eindhoven is permanent werk van Hoppenbrouwers te zien. Voor de rest gebeurt veel online, zegt hij. “Ik verkoop veel particulier.” En dan is er nu dus vanaf zondag enkele weken lang de expositie bij Mad Pianos. Er komen zo’n 30 werken te hangen, merkt hij op. Naast enkele ‘urban’-schilderijen vooral muzikale werken. “Denk aan artiesten als Amy Winehouse, Johnny Cash, Debby Harry, Eddie Vedder, Lemmy van Motörhead, heel uiteenlopend, net als mijn muzieksmaak. Zondag is de opening, dan ben ik er uiteraard zelf ook bij. Bijzonder, want terwijl dit zo vertel realiseer ik me dat die expositie bij Mad Pianos zo’n beetje mijn eerste officiële is. Een primeur in meerdere opzichten dus.”

Reserveren wordt op prijs gesteld, via reserveren@madpianosvenlo.nl

Zie ook het eerdere artikel

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad