Feest in de Venlose Festina Lente-Straatjes: straatprogramma en winactie

27 maart 2023

Gasthuisstraat, Jodenstaat en Klaasstraat trekken sinds 2021 samen op onder de naam Festina Lente-Straatjes. Een verwijzing naar de Venlose wapenspreuk die ‘haast u langzaam’ betekent. Op zaterdag 1 april vindt in deze drie winkelstraten het tweede Festina Lente-Feest plaats.

Tekst: redactie VenloVanbinnen | Beeld: Venlo Partners

De Gasthuisstraat, Jodenstraat en Klaasstraat zijn drie typische ‘Venlose’ winkelstraten. Geen ketenwinkels, maar nog allemaal zogenaamde kleine zelfstandigen met zaken met een geheel eigen, onderscheidend aanbod. Een aantal jaren geleden kregen deze drie binnenstadstraten de benaming ‘Drie Straatjes’, een verwijzing naar de ‘Negen Straatjes’ in de Amsterdamse binnenstad waar ook nog volop kleine zelfstandigen actief zijn. Twee jaar geleden werd dat Festina Lente-Straatjes.

Wapenspreuk
De term ‘Festina Lente’ is niet alleen een verwijzing naar de Venlose wapenspreuk, maar tevens een verzoek aan het winkelend publiek dat door deze straten wandelt. ‘Haast u langzaam’ of neem de tijd om te ontdekken wat voor bijzondere winkels en horecazaken er te vinden zijn. Overigens geldt dat eveneens voor diverse andere straten in de Venlose binnenstad die (nog) niet voorzien zijn van het ‘Festina Lente-predicaat’.

Prijzenpakket
Voor de drie straten geldt ‘Haast u langzaam’ zeker op zaterdag 1 april als er in de Jodenstraat, Klaasstraat en Gasthuisstraat het Festina Lente-feest plaatsvindt. Die dag is er van 13.00 tot 16.00 uur een gevarieerd programma gepland met straattheater, muziek en kunst. Bezoekers van winkels en horeca maken bovendien kans op een aantal prijzenpakketten.

Programma
Op het programma staat onder meer live muziek van een brassband, optredens van Dance Studio Dorris, steltlopers en een karikatuurtekenaar. Kinderen kunnen deelnemen aan een stoepkrijtwedstrijd. Klanten die op 1 april een aankoop doen in een van de winkels, kunnen gratis meedoen aan een winactie: op het einde van de dag vindt een trekking plaats. De winnaars ontvangen een prijzenpakket met leuke producten uit de Festina Lente-Straatjes. “Wij voelen ons als gepassioneerde lokale ondernemers met elkaar verbonden en hebben met de boetiekjes en speciaalzaken eenzelfde uitstraling en publiek, dan is het logisch dat we goed met elkaar samenwerken”, aldus de initiatiefnemers.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad