Femke en Sophie Driessen: ‘Wij hebben Venlo een stukje leuker gemaakt’

29 april 2020

Aanstaande zaterdag openen Femke en Sophie Driessen hun nieuwe winkel op de Grote Kerkstraat. Waar ze in september 2018 op de Parade begonnen met Feminine & Sophisticated, daar draagt hun nieuwe modezaak de naam FES Conceptstore. De huiselijke sfeer blijft intact, maar de zussen willen vooral hun klanten nog beter bedienen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: FES Conceptstore

Er waren verschillende reden om al relatief snel naar de start voor een groter pand te kiezen. Het had vooral niets te maken met het gerucht dat beide dames bakken met geld zouden verdienen. “Nee, dat is een misverstand,” zo laat Sophie duidelijk weten. “In onze eerste zaak was geen ruimte om voorraad op te slaan. Wij wilden vooral ons hart volgen en de collectie uitbreiden. Voor ons gevoel was het niet volledig in balans. Daar viel nog veel winst te behalen. Wij verkopen een heel specifiek vrouwelijk assortiment, maar ook de stoere dames kunnen hier terecht. Vandaar de keuze voor een groter pand. Bovendien gaan we in de nieuwe winkel ook moderne mannenkleding verkopen.”

Trouwe klantenkring
Van dertig naar negentig vierkante meter. Een hele stap, maar de trouwe klantenkring die Sophie en Femke inmiddels hebben opgebouwd, zal het waarderen. “Wij zagen zelf dat er behoefte was aan een winkel met deze kleding,” aldus beide zussen. “Veel dames kochten dit voorheen in steden als Utrecht en Amsterdam. Er was voor deze doelgroep in eigen stad niks vergelijkbaars te vinden. Wij hebben ze teruggehaald naar Venlo.” Een goed bewijs van het succes deed zich voor met Black Friday. Toen stond er een hele rij jonge dames voor de deur om kleding te kopen. Volgens Sophie hebben ze in anderhalf jaar wel iets neergezet. “Wij zijn trendsettend en verkopen uitgesproken kleding. Voor de moderne stoere jonge vrouw, maar ook voor de meer terughoudende types.” Femke voegt daar lachend aan toe: “Ik durf gerust te zeggen: wij hebben Venlo een stukje leuker gemaakt.”

Huiselijke stijl
Een stukje leuker. Dat kan hoogdravend klinken, maar is het allerminst. Sophie en Femke hebben als jonge ondernemers iets neergezet. “Maar wij zijn echt niet de enige,” zo vervolgt Femke. “Venlo heeft veel meer creatieve ondernemers met unieke zaken. Het zijn er meer dan de gevestigde namen die altijd alle aandacht krijgen.” Volgens Sophie is het dan ook hun doel om iedere klant blij te maken. “FES wordt dankzij deze upgrade echt een toevoeging voor Venlo. De sfeer blijft herkenbaar. De huiselijke meubeltjes en stijl keren op de Grote Kerkstraat gewoon terug. Vooral omdat we dicht bij onszelf willen blijven. Wij vullen elkaar aan. Femke is meer creatief. Ik zorg voor de zakelijke input.”

Geen ondernemersvriendelijk klimaat
Hoewel Venlo dus veel bijzondere ondernemers heeft, zijn beide dames het er wel over eens dat de gemeente zich wel iets anders mag opstellen ten opzichte van al die creatieve en ondernemende geesten die lef tonen. Voorbeelden hebben ze voldoende. Femke:” Voor ons nieuwe pand staat een spuuglelijke fietsenstalling waar al jaren tig fietsen op slordige wijze in geparkeerd staan. Het ziet vreselijk uit. Wij vroegen de gemeente of de stalling niet verplaatst kon worden. Hun antwoord was: als jullie een alternatief aandragen, willen we dat wel bekijken. ” Sophie valt haar zus bij. “Een ander punt is het afvalbeleid. “Wij vroegen om een pasje voor de ondergrondse container. Dat kregen we niet. Daar was de gemeente mee gestopt. We moesten zelf contact opnemen met het afvalverwerkingsbedrijf. Maar die vragen daarvoor een absurd hoog bedrag. Wij zijn echt wel bereid een paar tientjes in de maand voor een pasje te betalen, maar de gemeente wil nieuwe ondernemers niet meer tegemoet komen.”

Coronacrisis
Uitdagingen dus voldoende voor de jonge ondernemers. Zeker toen daar ook nog de coronacrisis overheen kwam. Toch zijn ze daar creatief mee omgegaan. Femke “Ja dat was in het begin echt wel even slikken. Maar voor ons was snel duidelijk dat we door anderhalve metermaatschappij niet meer fatsoenlijk de klanten in het oude pand konden helpen. Vanaf dat moment hebben we snel een knoop doorgehakt en vol ingezet op de verkoop via de eigen webshop. Ook daaruit bleek dat de mensen in Venlo ons snel wisten te vinden. Het was een goed alternatief.” Volgens Sophie zorgde het sluiten van de eerste zaak tevens voor rust. “Ieder voordeel heeft zijn nadeel. We konden de afgelopen weken echt alle tijd en energie in onze nieuwe winkel stoppen. Als ondernemer moet je creatief zijn en snel over teleurstellingen heen zetten. Dat hebben we met hart en ziel gedaan. Daarom kunnen we zaterdag met gepaste trots de klanten ontvangen.”

Dat ontvangen van de klanten zal door de huidige situatie op aangepaste wijze gebeuren. Geen feest, geen toeters en bellen of champagne. “Wij gaan zaterdag gewoon open en laten niet meer dan vijf mensen tegelijk naar binnen. Het is even niet anders, maar we hebben er alle vertrouwen in dat de klanten ons weer weten te vinden. Het feestje? Dat komt nog wel. Misschien wel in september als we officieel twee jaar bestaan.”

www.fes-conceptstore.com

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad