“Flinke stijging aantal bioscoopbezoekers vraagt om nuancering”

12 november 2019

Volgens een recent onderzoek van ABN Amro is het aantal bioscoopbezoekers in Nederland sinds 2007 met 55 procent gestegen. Dat er in die jaren een flinke groei heeft plaatsgevonden klopt, maar enige nuancering is op zijn plek, zegt Joep Caubo, eigenaar van City Cinema in Venlo en Reuver. Hij heeft al enkele jaren plannen om van een stadsbioscoop naar een regiobioscoop te groeien.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Mooie cijfers, een stijging van meer dan de helft van het aantal bioscoopbezoekers in ruim tien jaar tijd. Is dat ook de ervaring van Joep Caubo? Ja en nee, antwoordt hij. “In Venlo, waar hij sinds 2013 weer terug is (de familie Caubo startte in deze stad begin twintigste eeuw de eerste bioscoop van Nederland, red.) zien we inderdaad een soortgelijke stijging, in Reuver echter een daling.”

Beetje verslaafd
Dan komt de nuancering. “Het is niet zo dat bioscopen per se voller zitten, er zijn de afgelopen jaren veel bioscopen, megabioscopen ook, bij gekomen. Dat verklaart een deel van de groei.” En ja, veel bioscopen zitten voller, dat kan Caubo niet ontkennen. Mensen zijn nu eenmaal een beetje verslaafd aan het scherm, van de televisie en in de bioscoop, zegt hij. “De bioscoop is nog altijd een favoriet avondje uit. Zeker dankzij nieuwe technieken is er nog meer beleving.” Hij noemt de verbeterde beeldkwaliteit, de betere geluidkwaliteit, onder meer dankzij Dolby Atmos, meer comfort, beweegbare stoelen. Verder zal de beleving toenemen dankzij ontwikkelingen die nu al gaande zijn zoals virtual reality en 3D zonder speciale bril.

Streaming
Er zijn echter ook ontwikkelingen die minder gunstig zijn. Caubo wijst dan vooral op de ‘window’ oftewel termijn dat een film draait en het enorm toegenomen aanbod. “Omdat het aanbod veel groter is dan vroeger, kun je een film veel minder lang vertonen. Want dan zijn er weer nieuwe releases en de mensen willen veel zien. Neem een film als Titanic, van ruim twintig jaar geleden. Die draaide veertig weken. Recent was de Lion King zo’n topper. Die heeft vijftien weken gedraaid, dat is nu behoorlijk lang. Er komen steeds meer films op de markt en daarnaast is streaming booming. Dat zet de bioscoopwereld onder druk.”

Regiobioscoop
Extra zalen erbij om het grote aanbod beter te kunnen verwerken is voor Caubo zeker een optie, geeft hij aan. Sterker nog, de plannen om uit te breiden van de huidige vier naar zeven zalen, te groeien van stadsbioscoop naar regiobioscoop, liggen er al een tijd. “Die zijn de ijskast ingegaan toen er de intentie was om een megabioscoop op het Kazerneterrein te bouwen. Dat is afgeblazen. Maar inmiddels is parkeergarage Arsenaal hier om de hoek gesloopt en is onduidelijk wat er voor in de plaats komt. Terwijl aan deze kant van de stad een goede parkeervoorziening hard nodig is. Aan de westkant liggen de parkeergarages Roermondse Poort, Maasboulevard en die onder het stadskantoor. Daar is voldoende plek. Het is misschien niet eens zo ver lopen, maar onder meer met kindermatinees merken we dat die wat minder scoren sinds de sloop van de parkeergarage. Terwijl die matinees het in Reuver, waar een parkeerplaats aan de overkant van de weg ligt, wel goed doen. Dus zo lang er geen duidelijk over het parkeren komt, wacht ik maar af.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad