Gasthuisstraat wordt ‘Boerebroelofsstraot’: “Initiatief zal komende jaren zeker verder groeien”

25 januari 2021

De plannen om van de Gasthuisstraat in de aanloop naar de vastelaovend ‘Boerebroelofstroat’ te maken, lagen er al een tijdje. De lockdown leek roet in het eten te gooien, maar de ondernemers in de straat waren het er al snel over eens: we zetten dit gewoon door.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld:  Renier Linders, Toine Schreinemachers

De Gasthuisstraat wil zich nadrukkelijk als aantrekkelijke winkelstraat profileren. Dat doet ze onder meer als meest Middeleeuwse winkelstraat van Nederland, maar in de aanloop naar vastelaovend nu ook als ‘Boerebroelofsstraot’. Slager Toine Schreinemachers: “Het idee ontstond afgelopen zomer. De Gasthuisstraat is de laatste straat waar het boerebroelofsgezelschap doorheen rijdt voordat het op de Markt aankomt waar de trouwceremonie plaats vindt. Het leek ons leuk als die straat dan sfeervol is aangekleed.”

Enthousiasme
Afgelopen zomer, zegt Schreinemachers, leefde onder de ondernemers nog het idee dat de vastelaovend wel door zou gaan. “We dachten dat we tegen deze tijd het ergste wel zouden hebben gehad. Niet dus. Sinds enkele weken hebben we zelfs met een lockdown te maken en zijn de meeste winkels dicht.” Even, geeft hij aan, was er de gedachte het initiatief een jaar te verschuiven. “Maar al snel won het enthousiasme en wilde iedereen het toch door laten gaan, ook al zijn er momenteel weinig mensen in de binnenstad. Voordeel is dat we nu klein kunnen starten.”

Vastelaovesgevoel
Dus werden de boerebroelofsgezelschappen van de afgelopen 14 jaar – want 14 etalages in de Gasthuisstraat – benaderd, die ook meteen enthousiast waren over de plannen. Van ieder gezelschap komt nu iets in de etalages van de Gasthuisstraat-winkeliers te hangen. Volgens Schreinemachers wordt het het begin van een mooie traditie: “In de loop van de week verschijnen er statiefoto’s en attributen van de diverse gezelschappen in de etalages. De bedoeling is dat het initiatief de komende jaren verder zal groeien. Denk aan een thematische invulling of aan aanvullende activiteiten gedurende de vastelaoves-periode. We weten zeker dat we er veel mensen een plezier mee doen. Want we vieren dit jaar weliswaar geen vastelaovend, maar het vastelaovesgevoel blijft.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad