Geen dansles in de balletschool maar bij de basisschool

20 mei 2020

Bij Ballet- en Dansstudio Dorris Titulaer mag nog altijd geen les worden gegeven. Eigenares Dorris Titulaer heeft geen idee wanneer ze weer volledig in bedrijf kan zijn. Dus bedacht ze een alternatieve locatie. “Buiten mag wel, dus we wijken uit naar de speelplaats van de Martinusschool.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Nog voordat half maart de intelligente lockdown werd afgekondigd door de overheid, had Dorris Titulaer al besloten haar balletstudio – waar naast lessen in ballet ook moderne dans, jazz dans, showdans, hiphop en streetdance wordt gegeven – te sluiten. “Dat was de zaterdag ervoor. Ik zag dat er een heleboel aan de hand was, ook in de landen om ons heen. Heb links en rechts wat gebeld met collega’s en kwam tot de conclusie dat het veiliger was een paar weken dicht te gaan.”

Online lessen
Drie, vier weken, zo was haar verwachting, daarna zou ze weer open kunnen. Het liep heel anders. Tot haar verbazing werd haar dansschool opeens onder de sportscholen geschaard en die zijn nog altijd gesloten. “We vallen feitelijk onder onderwijs, kunst en cultuur. Waarom dat opeens is veranderd weet ik niet.” Wel geeft ze online lessen. “Daar zijn we na een week of twee mee gestart. Daar doet het grootste deel van de leerlingen aan mee.”

Geen examens
Dat zijn er, vertelt Titulaer, zo’n 170, variërend in de leeftijd van 3 tot 79. “Het vreemde is dat de jongsten inmiddels wel weer naar school mogen om les te krijgen, maar bij mij niet mogen komen voor dansles. Hoe dat zit, ik weet het niet. Een duidelijke uitleg heb ik daarover nog niet gehad.” Eigenlijk zouden in deze periode de examens plaats vinden, legt ze uit, zou er een examinator uit Londen overkomen. “Maar dat mag niet en bovendien… de meeste leerlingen zijn er niet helemaal klaar voor.”

Niet voor de deur
Dus in plaats van zich te richten op de examens zocht Titulaer naar een manier om weer rechtstreeks les te kunnen geven. “Ik wil mijn leerlingen weer ontmoeten, wil weer met ze aan de slag, net als mijn andere docenten.” Op zoek naar alternatieve locaties wist ze één ding zeker: het moet buiten. “Bij mij voor de deur gaat niet; we zitten midden in de stad. Het Vleesplein even verderop was wel een optie. Maar niet alle leerlingen vinden dat leuk, met allemaal die mensen die langskomen.” Uiteindelijk viel haar keus op de grote open ruimte bij de haven en de speelplaats van de Martinusschool. “Na overleg bleek dat we daar na schooltijd terecht kunnen. Heel fijn.”

Extra mensen
Dus gaat Titulaer samen met de andere docenten op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag op de speelplaats van de Martinusschool les geven. Op maandag en vrijdag wijkt ze uit naar het havengebied. Ze is blij weer met haar leerlingen aan het werk te kunnen. “Er moeten wel extra dingen worden geregeld en er zijn wat beperkingen. Spitzenlessen kunnen niet en we zullen lessen moeten aanpassen aan de omstandigheden. Ook het weer speelt een rol. Voor oefeningen aan de barré kunnen we de hekken gebruiken die bij de Martinusschool staan. Verder heb ik extra mensen nodig om met name de jongere kinderen aan de poort en op de speelplaats op te vangen.”

Mail
Deze week nog gaat er een mail naar de leerlingen (of hun ouders) met daarin uitleg over de nieuwe situatie, maakt Titulaer duidelijk. Ze hoopt, zegt ze tot slot, de komende tijd op goed weer. “En uiteraard op snel meer duidelijkheid wanneer we weer open mogen en dus weer binnen les kunnen geven.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad