Geen gezellige drukte meer?

13 april 2021

Het komt geregeld ter sprake in de gesprekken die ik voer met collega-ondernemers in de stad, of collega-boekverkopers in den lande: de stip aan de horizon. Zelf ervaar ik de stip als een stippellijn, een lijn waarvan we de eerste stipjes reeds gepasseerd zijn. Van helemaal gesloten, naar een afhaalbalie, naar het nu winkelen op afspraak.

Tekst: Rogier Knipscheer | Beeld: Peter Janssen

De stipjes die eraan komen laten zich ook raden: het maken van de afspraak gaat eraf, maar de beperking van het maximaal aantal klanten per vierkante meter blijft. Daarna komt er wellicht een tussenstap waarbij het aantal klanten wordt verhoogd wordt en daarna gaan alle restricties weg, uiteraard met de verplichting tot het dragen van een mondkapje en anderhalve meter afstand houden.

Maar ook daar komt een einde aan: eerst verdwijnt de verplichting tot het dragen van een mondkapje en als laatste de anderhalve-meter-maatregel. Dan mogen de spatschermen wellicht ook een keer weg en kunnen we onze klanten niet alleen ontvangen, maar ook weer verstaan.

Dat is een mooi en welkom toekomstbeeld, maar de stip die ik zet, ligt ver achter dat moment. Want er wordt steeds geroepen, terug naar het nieuwe normaal, maar het nieuwe normaal zal ook echt het oude normaal niet meer zijn. Klanten zullen drukte mijden of inmiddels helemaal gewend zijn aan het gemak van thuisbezorging.

Ik verwacht dat het nieuwe normaal nooit meer de gezellige drukte gaat opleveren die we op momenten gewend waren. Dat geldt voor ons en dat geldt, vrees ik, voor de hele detailhandel. En dat betekent dat we anders moeten gaan kijken naar de toekomst. Dat we de stip aan de horizon in een nieuw licht moeten stellen. Want wat als het oude bedrijfsmodel slechts tachtig procent van de oude klandizie terugbrengt? Wie houdt dat vol? Dat betekent nadenken over nieuwe strategieën, een nieuw bestaansrecht. Ik heb er een heleboel, de een spannender dan de ander. Maar ik zie hem wel. De stip aan de horizon, ongeveer een jaar na de laatste coronabesmetting.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...