Geen versoepelingen, maar de mensen zijn dat toch grotendeels echt zelf schuld

22 maart 2021

Verleden week zaten een aantal Venlonaren samen op een bankje/stoepje. In het zonnetje. Met een Coffee to Go in de hand. Klagend over de coronamaatregelen en de oplopende cijfers. Cijfers die ze niet meer geloofden.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Dat ze met teveel mensen te dicht bij elkaar zaten, daarover werd even niet gesproken. Het grapje dat ze eigenlijk in overtreding waren, werd dan ook niet gewaardeerd. Want, grapjes maken in het nieuwe Nederland…. Het is steeds lastiger en zal met de opkomst van bepaalde politieke partijen of bewindspersonen nog lastiger worden. Zij spreken over een Nederland dat in 2050 klaar zal zijn. Een ander land. Alsof je als land ooit klaar bent.

Vrij leven
Terug naar het groepje. Een persoon zweeg en zei na verloop van tijd: ‘Ik denk er het mijne van. Kijk eens in welke positie we zitten? Lekker in de zon, vrij, samen kletsen, drinken koffie. Dadelijk gaan we naar huis, hebben een goed gevulde ijskast, we eten een biefstukje, kijken tv, lezen een boek, bellen naar vrienden of familie en maken misschien nog wel een wandeling. Er zijn voldoende landen waar dit allemaal niet kan.’ Daarbij doelde de spreker zowel op arme landen als op plekken waar de coronamaatregelen nog strenger zijn dan de huidige situatie in Nederland. Waar we ondanks alles nog steeds behoorlijk vrij leven. Je moet dat wel willen zien.

Geen spiegel
Je kunt de opmerking gechargeerd noemen, maar ergens had deze persoon natuurlijk een punt. Ja, er kan al een jaar lang een en ander niet, maar er kan nog heel veel wel. Blijkbaar zijn veel mensen niet bij machte aantrekkelijke alternatieven te bedenken. Politici en wetenschappers zijn de schuldigen. Dat is de makkelijke weg. Daarbij wordt het coronavirus en het gedrag van de mens zelf even uit het oog verloren. De twee meest bepalende onderdelen van de huidige situatie. Wie voor het ingaan van de avondklok door de Venlose straten loopt, ziet dat veel huishoudens zich niet aan de regels houden. Niet qua gasten, niet aan het tijdstip. Soms is een tafel met vrienden net gedekt of de fles pas net geopend. Daar zijn de gasten niet om 21.00 uur vertrokken. Wie social media afstruint ziet regelmatig een zelfde beeld. De klagende mens beschikt blijkbaar niet over een spiegel. Het gevolg: meer mensen raken besmet, ziekenhuisbedden raken voller en deskundigen moeten politici streng adviseren om geen versoepelingen af te kondigen. Zij zijn dan weer de schuldigen, aldus een deel van het volk.

Doemscenario
Toen in de zomer van 2020 de versoepelingen van kracht werden, was er weinig kennis voor nodig om te zien dat de tweede golf zich snel zou aandienen. De mens trok er massaal op uit. Natuurgebieden, stranden, parken, winkelstraten en meubelboulevards stroomden vol. Boa’s en politieagenten waren lastige mensen, het virus leek overwonnen. Vroeg in het najaar stegen de cijfers inderdaad weer. Niet veel later ging de horeca op slot. Later in het najaar toen diezelfde cijfers weer een dalende trend lieten zien, liepen winkelstraten echter opnieuw vol. Black Friday en de Sinterklaasinkopen waren belangrijke oorzaken. Deskundigen voorspelden een doemscenario. Ze spraken over code zwart. Het land ging op slot. De mens weigert te leren van zijn fouten. Niet veel later daalden de cijfers weer. Mede dankzij de maatregelen.

Minder begrip
In februari was er zowel ijspret als een eerste voorjaarsweek. De mens trok er wederom massaal op uit. Aan de Venlose Maasboulevard, in het Julianapark en op de diverse pleinen van de binnenstad rolden bosjes tieners en volwassen over elkaar heen. Deskundigen keken hoofdschuddend toe en wisten voldoende. De derde golf was op komst. En daar zijn we nu beland. Een kleine twee miljoen Nederlanders is gevaccineerd. Veel te weinig om de teugels echt te laten vieren. Maar helaas, de mens is het moe. Na een jaar binnenzitten is er steeds minder begrip voor regels en beperkingen. Na de rellen van januari verwachten sommigen binnenkort een nieuwe opstand. Dankzij alle klagers, vooral op social media, kan inderdaad een voedingsbodem ontstaan voor hernieuwde onrust. De groep die afgestudeerd is aan Google University zoekt naar het eigen gelijk. Het geschreeuw en loze kreten zwelt aan. Winkels of terrassen openen is niet erg. Het is de manier waarop de mens er mee omgaat. “Wij hebben voldoende maatregelen genomen, maar ik kan de mensen niet in toom houden,” zo liet een Venlose horecaondernemer deze maand nog weten.

Spoedige verandering
Virologen voorzien een spoedige verandering. Mogelijk deze zomer, maar zeker aan het einde van dat jaargetijde moet meer mogelijk zijn. Dankzij de vaccins. Dat blijkt wel uit het dalend aantal coronagevallen in verpleeghuizen en bij andere ouderen die inmiddels twee spuiten van Pfizer, Astra Zeneca of Moderna hebben gekregen. Nu de rest van het land nog. De rest. De groep die zo ongeduldig lijkt en waarbij het aantal boze burgers toeneemt. Of lijkt dat maar zo? Overstemt het geschreeuw van de klagers het gepeins van de denker en de stille genieter met voldoende hobby’s?

Voet op de rem
Mag er dan niet geklaagd worden? Natuurlijk. Denk aan de ondernemers. Velen hebben het zwaar. De winkelstraten blijven voorlopig redelijk leeg. Dat er emoties ontstaan is begrijpelijk. Toch blijkt uit diverse gesprekken die de redactie van VenloVanbinnen regelmatig met mensen uit de horeca, detailhandel en entertainmentbranche voert dat velen de maatregelen begrijpen. “Nog beter even de voet op de rem, dan dat dadelijk bepaalde versoepelingen weer teruggedraaid moeten worden,” zo is de kern van de vaak uitgesproken boodschap. Nee, niet alle ondernemers staan achter die denkwijze, maar dat zal afhankelijk zijn van hoe erg het water iemand aan de lippen staat. “Natuurlijk moet dit niet te lang duren, maar voorlopig redden wij het wel,” zo is ook regelmatig te horen.

Eigen initiatief
Sommigen maken het nog bonter door te zeggen dat ze de huidige situatie zelfs wel lekker relaxed vinden. Ze verdienen iets minder, maar het leven is rustiger en meer beheersbaar. Ze durven dat vaak niet hardop uit te spreken. In de reeks die deze website maakte over positieve jongeren blijkt dat er ook een ander verhaal is dan alleen de groep die het zwaar heeft. Eigen initiatief kost niets, zo bewezen diverse tieners. Ook andere generaties kunnen de lol in zichzelf vinden. ‘Ik ben in het afgelopen jaar een betere drummer geworden,’ zo liet een muzikant trots weten. Zo kan het dus ook. Net zoals er ondernemers zijn die hun grenzen verleggen en nieuwe uitdagingen zoeken. Hoe lastig het ook is. Chapeau. Het bewijs dat je hier ook sterker uit kunt komen. Nogmaals, dat zal niet voor alle ondernemers gelden. Een aantal lijdt echt pijn. De Nederlandse Bank laat maandag weten dat herstel in zicht is, maar dat faillissementen onvermijdelijk zijn. Iedere ramp kost slachtoffers. Ook deze. Dan heb ik het nog niet eens over de vele ernstig zieken en duizenden extra doden.

Boze burgers
Terug naar de boze burgers. Kunnen zij echt niet nog een paar maanden wachten voordat ze weer ‘los kunnen gaan’? Het woord festival lijkt een bijna magische betekenis te hebben gekregen. Het festivalterrein is het nieuw El Dorado. Een paradijs waar alles mag en kan. Een terrasje pikken voelt als het winnen van de staatsloterij. De geschiedenis heeft geleerd dat onheil van alle tijden is. Na 75 jaar vrijheid sloeg in maart 2020 het noodlot toe. Dit is de ramp van de moderne mens met al zijn bezittingen en technologische mogelijkheden. We zullen en moeten echter toch nog steeds geëntertaind worden. Rust en andere uitdagingen zoeken, lijkt lastig. Eerdere generaties hebben het veel lastiger gehad. Hoe we er mee omgaan zegt veel over de toestand van een land. Zelfs in het zonnetje met een Coffee to Go in de handen, zijn we ons niet bewust van het feit hoe goed we het ondanks de beperkingen nog hebben. Het missen van sociale contacten en het hebben van huidhonger zijn echter sterker. Toch moeten we nog even volhouden. Het komt goed. Dat vraagt echter om discipline. Oké dat politici op de dag van de verkiezingen gezellig met een glas of zakdoek in de hand samenklitten, helpt natuurlijk niet bij de geloofwaardigheid van de maatregelen. Een meer dan terecht punt van kritiek. De media deden en doen er niets mee.

De opmerking ‘het heeft nu lang genoeg geduurd’ is geen reden om alles los te laten. Hetzelfde geldt voor het ingaan van de zomertijd, zoals de nieuwe politieke ster en zogezegd intellectueel Sigrid Kaag zichzelf wijs maakte. Gelukkig zijn er nog wetenschappers en deskundigen die, ondanks dat ze verketterd worden, realistisch blijven. En ja, ook zij zullen wel eens de plank misslaan. Maar stel dat een Thierry Baudet de minister-president was. Zijn gelijkgestemden hebben of hadden het voor het zeggen in landen als Brazilië of de Verenigde Staten. Hoe de situatie daar is, hoef ik een redelijk volger van het nieuws niet uit te leggen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...