Groen licht voor tijdelijke parkeergarage Arsenaalplein

25 juni 2020

Op het Arsenaalplein in Venlo komt een tijdelijke parkeergarage. Voor die oplossing is gekozen omdat er de komende jaren geen locatie geschikt is om de eerder gesloopte parkeergarage Arsenaal permanent te vervangen, zo laat het gemeentebestuur in een brief aan de raad weten.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Gemeente Venlo

De bouw van de tijdelijke parkeergarage start in januari 2021; eind april kan de garage in gebruik worden genomen. Aannemer van het project is Aan de Stegge Twello die momenteel ook de permanente parkeergarage in het Blok van Gendt realiseert. Wethouder Ad Roest: “De partij die we de aanbesteding gunnen toont tot nu toe veel vertrouwen als partner voor de bouw van de parkeergarage blok van Gendt. Ze voldoen aan alle gestelde eisen en geven daarmee veel vertrouwen voor de bouw van de tijdelijk parkeergarage op Locatie Arsenaal.” Er wordt, zegt hij, een nieuwe garage gebouwd met nieuwe onderdelen. Deze zijn echter modulair en circulair, en kunnen na de periode gedemonteerd en elders weer opgebouwd worden.

260 plaatsen
Aan de Stegge bouwt een 4-laagse parkeergarage met in totaal 260 parkeerplaatsen “Een capaciteit van 260 parkeerplaatsen is het maximale dat voor een tijdelijke garage zowel technisch als financieel uit deze locatie te krijgen is”, zo laat het gemeentebestuur weten. Ze geeft aan dat het de inschatting van exploitant Q-Park is dat de parkeervraag van in totaal 200 parkeerplaatsen tot maximaal 240 parkeerplaatsen realistisch is. “Een extra parkeerdek past niet binnen de eisen van de maximale bouwhoogte uit het bestemmingsplan.” De hoofdentree van de garage komt aan de Parade waar ook de voormalige Arsenaal-garage een in-en uitgang had.

Onderzoek
De keuze voor een tijdelijke parkeergarage komt voort uit de noodzaak om de parkeercapaciteit in het oostelijk deel van de binnenstad op peil te houden. Op korte termijn was er geen permanente oplossing mogelijk, geeft Roest aan. “Dit biedt voor ons nu de ruimte om enerzijds voor een integrale parkeeroplossing verder te kunnen kijken dan alleen de locatie Arsenaal en ook voor de locatie zelf op termijn alle opties voor een beter bij de omgeving passende invulling open te houden.Anderzijds voorziet het in de wens naar parkeerplaatsen dicht bij de binnenstad op korte termijn. ” De gemeente heeft parkeerkundig adviesbureau Empaction inmiddels opdracht gegeven een breed integraal onderzoek te starten naar de mogelijke (toekomstige) parkeeroplossingen in en om het centrum van Venlo. De tijdelijke parkeergarage blijft in principe acht jaar in gebruik.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad