Groene impuls voor ‘stenige’ stadswijk Q4

2 maart 2020

Momenteel is er nog weinig van te zien, maar over enkele weken gaat binnenstadwijk Q4 groen kleuren door de onlangs aangeplante bomen en klimplanten. Wethouder Marij Pollux (GroenLinks, Duurzaamheid) ziet de eens verloederde wijk tot bloei komen, zei ze tijdens een speciale bijeenkomst met bewoners, vandaag 2 maart.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Stenig, zo omschrijft Marij Pollux het karakter dat Q4 tot voor kort had. Ja, er zijn mooie woningen gebouwd, vertelt ze, dat ziet ze terug in de details. “Maar tegen een ding liep ik de afgelopen jaren op: het ontbreken van groen. Ik hou van groen, en niet alleen omdat ik van GroenLinks ben. Groen is belangrijk voor een binnenstad. Vanwege de biodiversiteit, maar ook omdat mensen er blij van worden.”

Aangenaam woonklimaat
Groen, geeft Pollux aan, draagt tevens bij aan een aangenamer woonklimaat in de binnenstad. Waar het ’s zomers soms heel warm kan zijn. Groen zorgt dan voor verkoeling. Ze heeft als kind van de binnenstad wat met Q4, zegt ze, was vroeger vaak te vinden op de Bolwaterstraat, de Maaskade. “Ik heb de wijk zien verloederen, maar heb ze de afgelopen jaren ook weer op zien bloeien. Mede dankzij de actieve bewoners. Die ook dit project hebben geïnitieerd en het samen met de gemeente en de woningcorporatie hebben opgepakt. Het is een fantastisch voorbeeld van hoe je gezamenlijk je wijk kunt verbeteren. Ze kwamen niet alleen met ideeën, maar gaan het groen tevens verzorgen.”

Behoefte aan groen
Ook de bewoners, en daar actieve ondernemers, hadden moeite met het betonachtige karakter van de wijk, zegt hun woordvoerder Mattie Peeters. “Dat kwam nadrukkelijk naar voren tijdens een wijkconferentie in 2017. Daar bleek onder meer de behoefte aan meer groen in de wijk. Dat is vervolgens goed opgepakt. Er zijn werkgroepen geformeerd waaronder een voor het groenproject.”

Na afloop van de bijeenkomst overhandigde wethouder Pollux gieters en een groenwijzer aan de bewoners van Q4

 

Geveltuinen
Halverwege 2018 ontstonden de contacten met de gemeente en vervolgens werd gewerkt aan het concreet maken van de plannen, zegt Peeters. “Er waren al enkele geveltuinen. Er werd besloten dat aantal te vergroten en daarnaast een aantal bomen te planten. Dat is de afgelopen periode gebeurd.” Ook Peeters is zeer te spreken over de samenwerking tussen de diverse partijen bij het project. “Ik hoop dat het hier niet bij blijft en dat we de wijk de komende jaren verder gaan vergroenen.”

Genoeg water
Namens de gemeente vertelt Hedwig van Baalen wat er precies is geplant. Het blijkt om perenbomen te gaan en diverse soorten klimplanten. “Nee, daar is momenteel nog niet veel van te zien. Maar dat zal de komende weken, met de komst van de lente zeker veranderen.” Ze wijst eveneens op het feit dat de bewoners het groen zelf gaan verzorgen. “Dat is niet moeilijk, gewoon genoeg water geven. Bovendien krijgt iedere bewoner een groenwijzer met informatie over het groen.”

Sociale cohesie
Gaan de bewoners dat nog organiseren, die verzorging? Mattie Peeters glimlacht. “Nee hoor, dat is niet nodig. De sociale cohesie is hier groot, dat komt wel goed.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad