Hekwerk bij Jumbo en parkeergarage Maasboulevard moet overlast beperken

11 januari 2021

Afgelopen week werd aan de Tegelpoort in het Venlose winkelcentrum (gebied Maasboulevard) bij de toegang naar onder andere Jumbo en Q-Park-parkeergarage Maasboulevard een hekwerk geplaatst. Reden: de al langer spelende en in hevigheid toenemende overlast. “Cameratoezicht is een volgende stap.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Dat er bij de Tegelpoort, en dan met name het ondergrondse gebied waar de ingangen naar onder andere Jumbo en de parkeergarage zich bevinden, sprake is van regelmatige overlast, was al langer bekend. Het vorige week geplaatste hek moet die in ieder geval fors beperken. Het is een gezamenlijk initiatief van Jumbo, Q-Park, politie en handhaving en de gemeente Venlo, zo laten ze bij Jumbo weten. “Wij openen het hek vlak voordat de winkel opengaat en sluiten het ook weer kort na sluitingstijd.”

Openbaar terrein
Een woordvoerder laat weten dat de gemeente door de andere partijen werd benaderd vanwege het karakter van het gebied. “Het is openbaar terrein. Dus was onze toestemming nodig. We hebben enkele gesprekken gevoerd over de reden van het plaatsen van het hekwerk en bekeken wat de mogelijkheden waren. Waarna er uiteindelijk akkoord is gegeven.”

Ravage
Het afsluiten van het gebied ’s avonds en ’s nachts betekent onder meer dat  de parkeergarage op die plek tijdens die uren niet bereikbaar is. Gijs Roeven, teamleider operations van Q-Park Nederland, wijst erop dat even verderop nog een ingang ligt die wel 24 uur toegankelijk is voor iedereen met een parkeerticket. Hij gaat ook in op de aard van de overlast. “Denk aan zware vernielingen door hangjeugd, onder meer doordat er grote stenen en fietsen naar beneden werden gegooid. Verder werd er regelmatig zwaar vuurwerk afgestoken. Het ondergrondse gebied is beschut en ligt uit het zicht. Hangjongeren veroorzaakten er regelmatig een ravage, er werden feestjes gehouden en drunks en junks gebruikten het als schuilplek.”

Camera’s
Roeven geeft aan dat de overlast de afgelopen maanden verder toenam. Inzet van politie en handhaving leidde niet tot het gewenste resultaat. “Daarop zijn we met de diverse betrokken partijen bij elkaar gaan zitten voor overleg over aanvullende maatregelen. Het hekwerk is daar het resultaat van.” Daarmee is de toegankelijkheid van het gebied beperkt. Maar het naar beneden gooien van fietsen en zware stenen voorkom je er niet mee. Roeven knikt. “Klopt, maar we gaan ook camera’s ophangen. Opgenomen beelden worden regelmatig teruggekeken door medewerkers van een extern bedrijf. We willen er zo voor zorgen dat er op die plek weer een normale situatie ontstaat.”

En parkeerders die ’s avonds laat voor een gesloten hek komen te staan en de situatie niet goed kennen? “Bij het hek komt een bordje te staan die deze mensen naar de ingang even verderop verwijst. Zoals gezegd, voor parkeerders blijft de parkeergarage 24 uur toegankelijk, maar mensen die er niets te zoeken hebben willen met deze maatregelen buiten houden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad