Herman Betting blaast oude stereo- en muziekapparatuur nieuw leven in

17 december 2019

Nee, hij is geen geschoolde technicus, volgde geen technische opleidingen, maar leerde het vak door het te doen. Dus weet Herman Betting van Vint@ge Sound Systems Venlo uit veel defecte stereoapparatuur weer geluid te krijgen. Kringloop feitelijk, maar dat zou veel te weinig eer zijn voor zijn bijzondere winkel.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Je vindt ze in iedere stad en ook in Venlo, winkels met een uniek karakter. Zoals Vint@ge Sound Systems Venlo, sinds april 2012 gevestigd aan de Bolwaterstraat. Wie er binnenloopt, gaat terug in de tijd. Er is een hoek met elpees en singles, maar er staat vooral veel, heel veel muziek- en stereoapparatuur. Soms enkele jaren oud, dan weer van decennia geleden. Die allemaal een ding gemeen hebben: voordat ze in de winkel belanden, worden ze eerst nagekeken en indien nodig gerepareerd door Herman Betting (63). “Het is dan wel tweedehands apparatuur, maar ik wil kwaliteit afleveren.”

Drive-in discotheek
Hij maakte zich de benodigde kennis al op jonge leeftijd eigen. “Ik woonde in Ittervoort en had samen met een vriend een drive-in discotheek, Neptune. De apparatuur bouwden we deels zelf, de versterkers, luidsprekers.” Neptune, vertelt Herman, was op een gegeven moment behoorlijk populair. “We begonnen met één keer in de maand draaien bij een feestje, dat werd twee keer en op een gegeven moment hadden we iedere week wel ergens een klus, draaiden van Grathem tot Neerkant. We draaiden wat de jeugd wilde horen, daarom werden we zo vaak gevraagd.”

Hotel
Hij begon ermee op zijn zestiende – “we moesten steeds iemand als chauffeur vragen” – maar na een jaar of zes, zeven was de lol er vanaf. “Ik vond de muziek minder leuk worden en de mensen lastiger, veeleisender. Dus zijn we gestopt.” De stereoapparatuur bleef wel een deel van zijn leven. Herman was namelijk aan de slag gaan bij Van Erp Elektro in Weert, waar hij uiteindelijk bedrijfsleider werd. “Maar als het even kon repareerde ik ook apparatuur met een mankementje.” Hij kwam in een heel andere branche terecht toen hij en zijn vrouw een hotel in Meijel gingen uitbaten. “Daar zat een feestzaal bij. Alle apparatuur die daar stond heb ik opgeknapt”, klinkt het lachend. “Maar ja, voor de rest was het een heel ander vak.”

Psst
Het avontuur met het hotel liep ten einde toen Herman en zijn vrouw uit elkaar gingen. Dat bracht hem weer op het pad van zijn oude hobby, apparatuur opknappen. Dat deed hij nog steeds, thuis. Maar de aanloop werd groter en groter. “Ik heb toen een bedrijfsplan opgesteld en marktonderzoek gedaan met als achterliggend idee een winkel te beginnen. Vervolgens moest ik op zoek naar een goede locatie. Omdat ik in een stad wilde zitten, leek Venlo me wel geschikt. De dame die me namens de gemeente begeleidde was meteen enthousiast.” Dus besloot Herman enkele mogelijke locaties te bezoeken. Zo kwam hij ook terecht in de Bolwaterstraat in Q4. “Ik ging eigenlijk naar een voormalig pannenkoekenhuis kijken. Maar dat was het ‘m niet. Draai ik me om, zie ik dat er nog een leeg winkelpand ligt. Met op de raam een groene plaat met de tekst ‘Psst, pandje huren’. Dat pand sprak me wel meteen aan.”

Verzamelaar
En dus ging in april 2012 Vint@ge Sound Systems Venlo van start. Het was een vliegende start, herinnert Herman zich. “Zoals gezegd, ik repareerde al van thuis uit, had een klantenkring opgebouwd. En in de loop der jaren veel apparatuur verzameld. Kwam bij dat het crisis was. Veel mensen kochten in plaats van nieuw liever goede, gebruikte apparatuur.” Een ding viel hem wel tegen. Hij vertelt het met een glimlach. “Ja, ik was natuurlijk een verzamelaar die opeens zijn spulletjes moest gaan verkopen. Zo had ik een mooie NAD-receiver. Ik was nog aan het inrichten toen die al werd verkocht. Dat deed even pijn.”

Muzikanten
Inmiddels heeft Herman vooral door mond-tot-mondreclame een uitgebreide klantenkring opgebouwd, met mede dankzij het internet kopers tot ver buiten Nederland. “Ik stuur spullen naar Wit-Rusland, naar Litouwen. Maar klanten komen uit heel Nederland, uit Duitsland en België hier naartoe. En nog van verder weg. Zo was er een Italiaanse meneer die een mooie set, redelijk zeldzame luidsprekers in mijn collectie had ontdekt. Kwam hij speciaal voor uit Italië om die op te halen. Verder krijg ik regelmatig muzikanten over de vloer omdat ik ook muziekapparatuur verkoop. Kijk, zoals deze luidsprekers van Mackie en die van Dateq. Vind ik zelf ook heel mooi.”

Pensioen
Ja, hij krijgt veel apparatuur aangeboden. Gaat ook zelf op zoek. Ziet al snel wat wel en wat niet goed is. En wat niet goed is komt niet in de winkel. “Ik wil kwaliteit bieden, ook al is het gebruikt. Vraag overigens geen Hollywood-prijzen. Dat weten de meeste klanten.” De kennis die Herman bezit is net als zijn winkel redelijk uniek. Hoe gaat het verder met die winkel als hij over enkele jaren met pensioen mag? Hij lacht: “Ik stop echt niet van de ene op de andere dag. Daarvoor vind ik het te leuk. Voorlopig ga ik nog een paar jaartjes door. En dan zien we tegen die tijd wel.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...