“Het lijkt wel of de Venlonaar drie jaar vastelaovend in één keer wil vieren”

14 februari 2023

Eindelijk, zo zal menig vastelaovendvierder hebben gedacht, eindelijk kan het weer, zonder maatregelen, zonder beperkingen: vastelaovend vieren. Dus was het bij de speciaalzaken in de Venlose binnenstad, Just for Fun Shop en Versierhoés van der Veer, afgelopen weken ouderwets druk. “Dat zal het de komende dagen ook wel blijven. Gelukkig maar want het was alweer drie jaar geleden.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Just for Fun Shop aan de Klaasstraat opende in januari 2019 de deuren. Een prima moment, zo vlak voor vastelaovend, waar een belangrijk deel van het assortiment op is afgestemd. Hetzelfde gold voor vastelaovend 2020. En daarna… “Daarna zijn we twee jaar in de overlevingsstand gegaan”, vertellen Josje Wolters en zoon Sef Bogaerts (foto boven). Want in 2021 was er helemaal geen vastelaovend en afgelopen jaar werd pas kort van te voren bekend dat er onofficieel wel gevierd mocht worden. “Die tijd was echter erg kort om voldoende spullen te bestellen en een goede verkoop te realiseren. Al hadden we gelukkig wel de nodige voorraad liggen.”

Kleur en vrolijkheid
Maar, zo geven Josje en Sef aan, ‘prakkizere kump van de erme luuj’. Dus gingen ze op een creatieve manier aan de slag met andere artikelen, de Venlo-producten. “Die hebben ons op de been gehouden. Zoals de speeldoosjes met Venlose liedjes, puzzels, allerlei producten met afbeeldingen van Venlo, speldjes, de gelaserde artikelen van bekende Venlose gebouwen en dergelijke.” Daarnaast besloot Josje, toen het weer mocht, om mensen te gaan schminken. Ze lacht: “Zomaar, ja. Ik wilde weer wat kleur, vrolijkheid zien. Net als de mensen die ik geschminkt heb. Ik heb ze allemaal gefotografeerd en in twee boekjes verwerkt. Dat hielp ook weer.”

Creativiteit
De Venlo-producten maken inmiddels een vast onderdeel uit van het assortiment, maar Josje en Sef waren blij toen in de loop van 2022 bleek dat alle maatregelen zouden worden losgelaten. En met hun de vastelaovend-vierende klant. Sef: “Het is al weken druk; de mensen hebben er weer zin in. Het lijkt wel alsof de Venlonaar drie jaar vastelaovend in één keer wil vieren.” Dat blijkt volgens Josje en Sef onder meer uit de keuze voor felle kleuren en glitterspullen.” Ze wijzen op de uiteenlopende hoeden die bol staan van de kleuren. “Die hebben we zelf gemaakt. Maar klanten kunnen ook zelf aan de slag gaan en een hoed of iets dergelijks naar eigen smaak maken. Creativiteit staat bij ons op allerlei manieren centraal.”

Voorpret
Verder een groot aanbod in zelf wasbare pruiken in uiteenlopende kleuren. “Die beginnen langzaam wel op te raken. Ze zijn heel betaalbaar, dus geschikt voor iedere portemonnee.” En het schminken, zijn daar nog trends in te zien? Clowns in ieder geval nauwelijks, zegt Josje, wel ‘The Joker’, een personage uit de Batman-films. “En Avatar, recent te zien in de bioscoop. Verder veel fantasy, de mensen laten hun creativiteit de vrije loop. Daarin zit al veel voorpret, nieuwe dingen uitproberen. Die we over een paar dagen dan te zien krijgen als we weer ouderwets vastelaovend kunnen vieren.”

Tonny Geraads

Duitse klanten
Net als aan de Klaasstraat volop drukte bij Versierhoés van der Veer aan de Jodenstraat, een begrip in de regio én in het Duitse grensgebied. Eigenares Tonny Geraads merkt eveneens het enthousiasme bij de klanten. “Mensen hebben er nog meer dan andere jaren zin in. Dat zag ik vorig jaar al, toen twee weken voor de vastelaovend bekend werd gemaakt dat er toch wat gevierd mocht worden.” Dit jaar, zegt ze, zijn ook de Duitse klanten teruggekeerd, althans de individuele klanten, de groepen nog niet. “Heeft te maken met het feit dat ze in Duitsland veel langer zijn doorgegaan met allerlei maatregelen. Normaal melden de eerste Duitse groepen zich al in september. Dat was afgelopen jaar dus niet het geval.”

Addams Family
Geen beurzen ook, zoals normaal gesproken in het najaar. En de catalogussen die dan uitkomen, lagen er nu pas in de winter, zegt Tonny. “In het begin heb ik nog wat voorzichtig besteld, maar op een gegeven moment zie je wel wat populair wordt en wat niet. Zeker omdat vanuit een najaarsfeest als Halloween, dat afgelopen jaar gelukkig ook weer volop kon worden gevierd, bepaalde trends zich doortrekken. Zoals het Wednesday Addams-kostuum voor de meisjes, een personage uit ‘The Addams Family’. Mensen gaan daar zelf mee variëren.”

Dorus-trui
Ook de ouderwetse Dorus-trui heeft volgens Tonny een comeback gemaakt. In verschillende kleuren en gecombineerd met een bandana, rond brilletje en loshangende bretels. Ze noemt eveneens ‘The Joker’, een trend die tijdens Halloween werd ingezet. En de jaren zeventig en dan met name het discotijdperk is een bron van inspiratie. “Net als bijvoorbeeld bij De Toppers zie je veel glitter en glans en uitbundige kleuren in jassen en bloezen en flared broeken. De jeugd kiest daarnaast voor stoere kostuums – FBI, leger – en de piraat is eveneens nog altijd populair.” In Duitsland is bovendien de Steampunk heel populair, aldus Tonny. “Nee, dat is geen muziek”, reageert ze lachend, maar een wat donkere outfit met hoge hoed, wieltjes en klokjes. Ja, daar zie je – hoewel maar enkele kilometers verderop – soms heel andere trends. De Duitsers zijn ook minder van het schminken, terwijl we er hier heel creatief in zijn.”

De Venlonaar heeft dus zin in vastelaovend. Dat merkte Tonny enkele weken geleden al toen voor kerst volop vastelaoves-artikelen werden verkocht. “Normaal begint dat na de jaarwisseling. Wel fijn. En het is daarna druk gebleven. Dat zal het de komende dagen ook wel blijven. Zaterdag gaan we ook nog een paar uurtjes open. Tot het te druk wordt vanwege de Boëtezitting. Maar ik ga ervan uit dat iedereen dan wel alles in huis heeft om zich volop in de vastelaovend te storten”, besluit ze met een lach.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad