Het wordt vol op de Venlose pleinen

25 maart 2021

Het horeca-aanbod in de Venlose binnenstad is afgelopen jaren fors gegroeid. Dat zie je onder meer op de pleinen die vol met terrassen staan. Aantrekkelijk voor bezoeker, maar ook voor menig horeca-ondernemer. De mogelijkheden om zich met een horecazaak aan een van de Venlose pleinen te vestigen lijkt zijn grenzen te hebben bereikt.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Is er nog terrasruimte over op de Kwartelenmarkt, Markt en Oude Markt? Wie er in normale tijden rond zal kijken, antwoordt waarschijnlijk ‘nee’. Toch zijn er nog altijd ondernemers die graag op een van de pleinen neerstrijken, liefst met een lap terras voor de deur. Zo schijnt de Venlose vestiging van Happy Italy na lange tijd dan toch open te gaan. Heeft een Venlose horeca-ondernemer zijn oog laten vallen op het voormalig pand Cabooter aan de Markt/Gasthuisstraat. En zijn er eveneens op de Kwartelenmarkt ontwikkelingen.

Al ingetekend
Eerst maar eens navraag gedaan bij de gemeente Venlo. Een woordvoerder houdt zich op de vlakte. “Voor de Markt en Kwartelenmarkt zijn er inderdaad verzoeken bij ons binnengekomen. Wij zullen eerst met de aanvragers het gesprek aangaan. Dat zal op korte termijn plaatsvinden. De situatie op de  Oude Markt is dat daar het terras voor Happy Italy al was ingetekend en wel zo dat andere ondernemers niet hoeven in te leveren.”

Uitgetekend
Dat laatste wordt min of meer bevestigd door Rene Schreurs van de tegenover Happy Italy gelegen broodjeszaak Bufkes. “Wij moeten vanwege het terras van Happy Italy 15 centimeter inleveren, dat is te doen.” Hij stapt het plein op en wijst op de gekleurde strepen her en der. “Kijk, voor iedere horecazaak hier is het terrasoppervlak al uitgetekend.” Hij geeft aan dat er geen ruimte meer is voor een wat grotere corona-opstelling van de terrassen op de Oude Markt. “Nee, de terrasruimte is hier wel op.”

Trouwstoeten
Ook de Markt lijkt aan de grenzen van zijn terrascapaciteit te zitten. Toch is er voor het hoekpand Markt/Gasthuistraat een terrasvergunning aangevraagd. In het pand zou een restaurant komen. Paul Bremmers van het aan de overkant gelegen Bikmik ziet weinig mogelijkheden. “Ja, langs de gevels. Maar op het plein zelf niet. Met mijn terras als dichtstbijzijnde. Maar ik ga niets inleveren. Ik heb mijn bedrijf nu ruim 10 jaar en het terras, waar zo’n 100 mensen op terecht kunnen, is onderdeel van mijn bedrijfsplan.” Als enige mogelijkheid ziet hij de ruimte tussen zijn terras en het stadhuis. “Daar heb je een meter of 6. Maar daar moet dan weer zo’n 3,5 meter van vrij blijven voor trouwstoeten.”

Gevelterras
De verderop op het plein actieve Arno Hendericks van Café-Restaurant Central ziet eveneens weinig mogelijkheden. Ook hij noemt een gevelterras de meest voor de hand liggende optie. “Ik vind het overigens ook een beetje een vreemde gang van zaken. Iedereen ziet in een oogopslag dat hier niet veel meer mogelijk is. Dat geldt vind ik ook voor elders in de stad. Er zijn in de loop der jaren horecazaken gekomen in panden waar voorheen iets anders zat. Prima, maar hou er wel rekening mee dat je geen uitgebreid terras krijgt. Als iemand dat geen probleem vindt, is er overigens niets aan de hand.”

Discussie
Tot slot de Kwartelenmarkt. Voorzitter Erik Manders van Venlostad.com weet dat op die plek al langer de problematiek van ruimtegebrek voor terrassen speelt. “De discussie wordt daar al langer gevoerd. Dat komt omdat er diverse panden waar eerst geen horeca zat nu wel een horecabedrijf huisvesten. En ik begrijp best dat die graag een groot terras willen. Maar op een gegeven moment is de grens bereikt.”

Onderdeel van de zaak
Pieter Steenkist van Brasserie Sur Place wijst eveneens op de eerder gevoerde discussie over terrasruimte op de Kwartelenmarkt. “Vorig jaar hoorden we opeens dat de terrasruimte op het plein opnieuw zou worden ingedeeld. Waren we niet blij mee, want daar ligt een belangrijk deel van onze inkomsten. Dus zijn we naar de gemeente gestapt. Daar kregen we bevestiging dat het terras onderdeel is van onze zaak en dus blijft zoals het is. Vinden we prima. Ja, aan het eind, bij de straat is een strook vrij. Daar kun je nog iets neerzetten.”

Vooralsnog lijkt er weinig te veranderen op de pleinen wat de terrassen betreft. Of de gemeente moet toch anders beslissen. Die heeft vooralsnog het laatste woord.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad