Horeca Venlo bereidt zich voor op herfst en winter

28 augustus 2020

Dankzij een lange periode van goed weer kon de Venlose horeca zich, uitzonderingen daargelaten, ondanks de coronaregelingen redelijk redden met het effectief inzetten van hun (verruimde) terrassen. Maar hoe moet dat als het weer omslaat, als het buiten niet meer behaaglijk is? Ideeën zijn er al en de gemeente Venlo, zegt wethouder Erwin Boom, wil zonder meer positief en constructief meedenken.

Tekst: Jac Buchholz, Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

De gemeente wil graag goed overleg met de horeca in Venlo, zo heeft wethouder Erwin Boom (Economie) Koninklijke Horeca Nederland afdeling Venlo afgelopen week in een gesprek laten weten. “Natuurlijk, we snappen dat er nu een andere situatie aankomt”, reageert Boom. “Dus we gaan zeker op een positieve en constructieve manier meedenken over hoe horeca-ondernemers toch, binnen de coronamaatregelen, voldoende gasten kunnen ontvangen, ook als het weer minder wordt.”

Geen wildgroei
Hij noemt oplossingen als extra heaters en verhoogde windschermen en geeft aan open te staan voor uitbreidingen met bijvoorbeeld tenten. “Vooropgesteld, het moet geen wildgroei worden. Andere ondernemers, winkelend publiek en binnenstadbewoners moeten er geen overlast van ervaren. We kijken dus naar nadrukkelijk naar kwaliteit en veiligheid. Maar als daaraan wordt voldaan, zullen we zeker meedenken en meewerken.”

Leegstaande panden
Die spelregels worden nu zo snel mogelijk uitgewerkt, maakt Boom duidelijk. En ja, dat zal soms best complex zijn, merkt hij op. “Dat doen we dus zorgvuldig. Bekijken ook alle mogelijke opties. Zo overleggen we bijvoorbeeld met de vereniging van vastgoedeigenaren in de Venlose binnenstad of er mogelijkheden zijn om horeca-ondernemers tijdelijk met behulp van leegstaande panden in een tweede of grotere vestiging onder te brengen.”

Rendabel
De opties die Erwin Boom noemt heeft Pieter Steenkist van Brasserie Sur Place al allemaal de revue laten passeren. “Ja, we zijn volop bezig onze zaak winterklaar te maken. We hebben een offerte aangevraagd bij Neptunus voor het plaatsen van een tent tegen onze voorgevel zodat we binnen de huidige regelgeving toch enkele tafels extra kunnen plaatsen. Maar het moet wel rendabel zijn.” Heaters voor op het terras zijn inmiddels geplaatst, maakt hij duidelijk. “De komende tijd kunnen we het daar wel mee redden. Mensen kleden zich erop en met een heater in de buurt blijft het de komende weken buiten ook ’s avonds aangenaam.”

Verkenningsfase
Maar Steenkist is ook al bezig met de winter, als buiten zitten zonder extra voorzieningen geen optie is. “Zoals gezegd is dan uitbreiden met een tent een optie. Maar we denken voor de kerstdagen en oud en nieuw ook na over tijdelijk naar een andere, grotere locatie te verhuizen. Nee, dat is nog allemaal vers; we zitten wat dat betreft nog in de verkenningsfase. Wij gaan in ieder geval ons best doen ervoor te zorgen dat de gasten op een prettige, vertrouwde maar wel wat aangepaste manier bij ons kunnen uit eten.”

Markt
Arno Hendericks van Café Restaurant Central hoopt vooral dat er geen ratjetoe in het centrum ontstaat. “Wij zijn met alle horecaondernemers van de Markt collectief met de gemeente in gesprek om een goed uitgewerkt concept neer te zetten waarbij onze gasten zich ook op het buitenterras zo aangenaam mogelijk voelen. Uniformiteit is daarbij belangrijk zodat er een sfeervol beeld op het plein voor het stadhuis ontstaat. Gelukkig merken wij dat wethouder Boom vooral naar de mogelijkheden kijkt en niet naar de beperkingen.”

Wanden
Volgens Hendericks is daarbij het doel om een plan met zoveel mogelijk zitplaatsen te creëren dat echter wel binnen de geldende wetten en regels valt. “Het begint al met het plaatsen van parasols, verder natuurlijk heaters en tussen de gedecoreerde bloembakken willen we graag plastic wanden plaatsen zodat mensen die buiten zitten zo min mogelijk last van wind en tocht hebben. De gasten moeten niet alleen een veilig gevoel ervaren, maar ook een aangenaam. Het is ons doel om op het hele plein een beschut terras te creëren dat aansluit bij een gezellige winterse sfeer.”

Passende sfeer
Hendericks heeft eigenlijk de hoop dat ook andere ondernemers in het Venlose koopcentrum een uitdaging zien in het zo aantrekkelijk mogelijk decoreren van hun winkels en panden. “Het gaat niet alleen om de horeca. We moeten het samen doen. Juist in de wintermaanden zijn bezoekers van een koopcentrum gevoelig voor een passende sfeer. Door de maatregelen die we nu moeten nemen, kunnen we daar handig op inspelen en het hele centrum op aantrekkelijke wijze aankleden. Daarbij zal de gemeente een coördinerende functie hebben zodat het geen poppenkast in de stad wordt met links en rechts verschillende tenten. Dat kan leuk zijn voor een weekje, zoals met de vastelaovend, maar nu werken we aan een plan voor de lange termijn. Het moet vooral rustig ogen en een eenduidige uitstraling hebben. Ik heb goede hoop dat de plannen in oktober al zichtbaar zijn. Of het dan een succes wordt? Alles valt of staat met het weer. Dat hebben we helaas niet in de hand.”

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad