Horecaondernemers blijven positief: “Met een goede nazomer, loop ik weer gewoon de polonaise’

8 augustus 2023

Het is en blijft één van de meest besproken onderwerpen: het weer. Zeker als het, zoals de laatste weken, niet is waar veel mensen vooraf op hoopten. Wie vakantie in eigen land vierde, zal zo nu en dan best gebaald hebben. En de horecaondernemers in de Venlose binnenstad? Die klagen niet. Integendeel. ‘Liever dit dan tropische temperaturen,’ zo laten zij weten.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

‘Natuurlijk, fikse regenbuien zijn nooit goed. Maar als het meer dan dertig graden is, komen de mensen ook niet naar de stad en gaan ze liever lekker zwemmen,” zo laat Ad Okkerse (foto boven), eigenaar van Maison Frits op de Hoogstraat weten. “Zo lang het droog is en de zon schijnt dan komen de toeristen van de campings wel. Het was voor onze zaak tot nu toe geen bijster goede zomer, maar de verwachtingen voor komende periode zijn prima En als we een goede nazomer krijgen, loop ik alsnog de polonaise. Hahaha.”

Ondernemersrisico
Een optimistische visie dus. En dat is eigenlijk de algehele tendens bij diverse eigenaren van horecazaken. Michella Behnke van restaurant B-Mich op de Kwartelenmarkt weet het nuchter samen te vatten: “Dit hoort nu eenmaal bij het risico van een horecaondernemer,” zo zegt met een bescheiden lach. Het grote voordeel van haar zaak is dat binnen voldoende ruimte is en gasten bij fris weer of regen er zelf voor kiezen om in het restaurant plaats te nemen. “Zeker overdag komen de mensen gewoon. Alleen als het ’s avonds te fris is, dan merk je dat het helaas wel wat rustiger is in het centrum. Bij ieder zonnestraaltje kiezen ze er bewust voor om lekker buiten op het terras te zitten. Maar echt vergelijken met andere jaren is voor mij lastig, omdat ik pas op 1 september 2022 hier ben begonnen.”

Funs Pollux, eigenaar van BikMik

Geen slechte zomer
Een andere nieuwe uitbater is Funs Pollux, die sinds mei van dit jaar eigenaar is van BikMik op de Markt. Hij wil het zeker geen slechte zomer noemen. “Wanneer is het goed en wanneer is het slecht? Als het meer dan dertig graden is, gaan mensen niet winkelen. Toeristen niet en locals niet. Een graadje of 23, beetje bewolkt; dat is eigenlijk prima. En dat weer hadden we de laatste weken best vaak. Dagen met enorme plensbuien zoals afgelopen zondag zijn zeker niet goed. Maar verder? In Venlo zijn gedurende de zomerperiode altijd toeristen. Zowel Duitsers als mensen uit eigen land. Juist die mensen komen met dit weer naar het centrum.” Als hij de hele zomer tot nu toe in ogenschouw neemt, is Pollux gewoon tevreden. “Ik ben hier half mei begonnen en we hebben tot ongeveer begin juli gewoon prima weer gehad. De vooruitzichten voor komende dagen zijn ook positief. Wat we gemist hebben, halen we niet meer in. Maar je hoort mij niet klagen. Ook als het wel eens een dag wat minder. is”

Oktober als beste maand
Rachid Lazaar heeft de balans al opgemaakt voor deze zomer. Hij is met zijn snackbar Pom Pom Frites gevestigd aan de Gelderse Poort en daardoor grotendeels afhankelijk van Duitse kooptoeristen. “De vakantie in Nordrhein Westfalen is afgelopen, dus is de grootste drukte voorbij. En als ik dan terugkijk op de laatste twee a drie maanden dan was het zeker niet slecht. Vaak was het weer prima om een stad als Venlo te bezoeken. Beter dan tropische temperaturen. Er waren dagen bij dat het te veel regende, maar ook de komende tijd kan het nog mooi zijn. Sterker, afgelopen jaar was oktober onze beste maand van 2022 dankzij de herfstvakantie en het prima weer. Dus blijf ik vol vertrouwen vooruit kijken.”

Binnen zitten
Frank de Wit en Mark Smets, eigenaren van Restaurant Lanterna, in de Heilige Geestraat, spinnen garen bij dit weer. “We hebben het gewoon druk gehad. Waarom? Omdat wij een relatief klein terras hebben en juist veel ruimte in de zaak. Toeristen die Venlo bezoeken en een hapje willen eten, gaan rondlopen en zijn blij dat ze hier, bij slecht weer, binnen kunnen zitten.” Ook Frank en Mark maken het vergelijk met te warm zomerweer. “Wordt het dertig tot vijfendertig graden, dan is het klaar en gaan mensen naar het strand of zwembad. Wij gaan er vanuit dat het niet meer zo extreem wordt. Bovendien zijn wij deze week en volgende week gesloten. Nu wordt een nieuwe keuken geplaatst en volgende week zijn we vanwege het Zomerparkfeest gesloten. Mensen blijven bij voorkeur in het park en eten daar iets lekkers. Zondag sluiten we traditiegetrouw altijd zelf met het team daar af. De week daarna zijn we weer gewoon open en wordt het vast prima weer. Let maar op.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad