Horecaondernemers somber over toekomst: ‘Wat ik ga doen? Solliciteren natuurlijk’

14 oktober 2020 | Leestijd: 3 minuten

Het besluit van het kabinet om de horeca vanaf woensdagavond 22.00 uur voor de komende vier weken op slot te doen, zorgde voor veel ophef en emoties. De algehele verwachting is dat het niet bij deze periode blijft. Voorlopig zullen café’s, restaurants en terrassen leeg blijven. Hoe gaan de Venlose horecaondernemers met deze maatregel om?

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen & Peter Janssen

Maikel van den Besselaar van Kefee Hatseflats op de Parade is heel duidelijk in zijn mening over de nieuwe maatregelen. “Wat ik er van vind? In één woord: kut! Ja schrijf dat maar gerust op. Waarom weer de horeca aanpakken? Wij hebben bijna alles goed geregeld, zorgen voor afstand in de zaak, registreren onze gasten, houden een oogje in het zeil en wat doen ze? Weer deze branche aanpakken. Het slaat echt nergens op. Nu gaan veel mensen weer thuis een biertje drinken. Daar heeft niemand controle over. Met hoeveel personen gaan ze bij elkaar zitten? Houden ze afstand? Niemand die weet hoe dat uitpakt.”

Solliciteren
Op de vraag wat hij de komende vier weken gaat doen, geeft Maikel een helder antwoord. “Solliciteren natuurlijk. Het maakt mij niet uit wat ik moet doen, maar ik moet toch ergens geld verdienen. Bepaalde lasten van mijn zaak lopen door. Ik wil mijn eigen huis niet verkopen. Ik moet toch rond komen. Want dat het bij die vier weken blijft daar geloof ik niet in. Ik ben ruim drie jaar geleden met deze zaak begonnen. Een eigen café was altijd mijn droom. En dan nu dit. Ik had van alles verwacht, maar niet deze situatie.” Maikel verwacht dus een tijdlang niet in zijn café te kunnen staan. Maar zijn droom geeft hij niet op. “Op een dag gaan we weer open. Of ik dat dan ga combineren met ander werk, zien we tegen die tijd wel,”

Ben van Aken

 

Zwaard van Damocles
Ook Ben van Aken is pas sinds een aantal jaren actief als eigenaar van Het Romerhuis Koffie-Thee-Chocolade. Ondanks het feit dat hij deze situatie zag aankomen, viel het besluit hem toch koud op het dak. “We hebben een uitstekende zomer gedraaid, maar dit doemscenario bleef als het zwaard van Damocles boven ons hangen. We wisten dat op het moment dat de koude winter haar intrede zou doen, de situatie kon verslechteren. Dat is nu uitgekomen. We hadden hoop dat deze zaak misschien de dans kon ontspringen; tenslotte schenken wij geen alcohol, maar de regering heeft anders besloten.”

Ben heeft ergens het geluk dat hij tevens chocolade verkoopt, maar juist daar zit volgens hem het probleem. “Wij vallen tussen wal en schip. De winkel blijft open en we genereren enige omzet, maar dat is niet voldoende om alle rekeningen te kunnen betalen. Ons horecagedeelte is net zo essentieel voor een goede omzet.” Ben van Aken is blij dat hem en zijn collega’s deze extra verkoopdag nog gegund wordt, maar de verwachting dat het publiek er massaal gebruik van zou maken, is niet uitgekomen. “Ik had meer aanloop verwacht. Hopelijk komen de mensen dadelijk in de periode van Sinterklaas en Kerstmis wel chocolade geschenken kopen. Dat is normaal gesproken voor onze zaak een topperiode. Maar wat doet de berichtgeving met het gedrag van mensen? Ik weet het niet. We kunnen alleen maar hopen dat ze de lokale ondernemer blijven steunen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Kulinaire: Zuur Plees

Kulinaire: Zuur Plees

Of ik weer een column kon aanleveren? Natuurlijk. Maar ik wilde het nu eens niet over corona hebben (oeps, toch gebeurd), maar ja, waar moet je dan over schrijven? Er valt nu eenmaal weinig te beleven in deze rare tijd en ja, we zijn het zat hè, die pandemie. Het ziet...