‘Houd de kooptoerist niet tegen, maar zorg voor voldoende veiligheidsmaatregelen’

30 september 2020 | Leestijd: 3 minuten

De oproep van burgemeester Antoin Scholten aan onze oosterburen om komend weekend niet naar Venlo te komen, zorgt voor verschillende reacties. Het gevoel dat overheerst, is dat Venlo geen spookstad moet worden. Sommigen noemen een goed deurbeleid bij de winkels en voldoende veiligheidsmaatregelen in de straten als alternatief om de stroom kooptoeristen in toom te houden.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

“Het aantal besmettingen, ook in Venlo, gaat niet de goede kant op. Extra maatregelen zijn daarom nodig,” aldus Scholten in een persverklaring die is uitgegeven vanwege de Duitse feestdag komende zaterdag. Mocht de Duitse kooptoerist toch besluiten te komen dan kan het zo zijn dat ze niet eens de winkelcentra bereiken omdat het te druk wordt, zo klinkt de boodschap. “Winkelgebieden maar ook parkeergarages/ terreinen kunnen dan worden afgesloten. De maatregelen gelden het hele weekend.”

Duitse dag
De burgervader doet tevens het dringende verzoek aan de ondernemers om promotionele activiteiten in Duitsland voorlopig on hold te zetten en promotionele geplande activiteiten voor dit weekend niet uit te voeren. Rob Linders van Geven Schoenen in de Gasthuisstraat zet vraagtekens bij deze oproep. “Het is niet goed als we consumenten gaan tegenhouden. Als je met dit bericht Duitsers tegenhoudt, wat denk je dan dat de mensen uit eigen stad en de regio doen? Die komen ook niet. Zaterdag 3 oktober is een Duitse dag. Ik snap de problematiek van dit virus. Ik begrijp dat maatregelen nodig zijn, maar denk ook aan de ondernemer. Winkelen kan op een veilige manier.”

Mondkapjes
Linders vindt veiligheidsmaatregelen wel essentieel en is zelfs voorstander van mondkapjes. Een maatregel die in veel Europese landen van kracht is. “We zitten nu eenmaal met deze situatie. Dan zijn maatregelen noodzakelijk. Faciliteer als gemeente een veilig buitengebied en laat ondernemers een duidelijk deurbeleid voeren. Ja, het is moeilijk om klanten te vragen om even buiten te wachten, maar de mensen hebben daar echt wel begrip voor. Nogmaals, ga consumenten niet de stad uitjagen. We hebben ze nodig. Zeker in deze zware tijden. Als ondernemers is het belangrijk om eenheid uit te stralen. We zijn één koopcentrum met gezamenlijke belangen.”

Onrust
Nicole Seuren van Drogisterij en Parfumerie Seuren aan het Nolensplein onderschrijft de visie van Linders. “Je voelt dat er weer een bepaalde onrust bij mensen ontstaat. Ze twijfelen en blijven weg. Het begon al toen twee weken geleden bekend werd gemaakt dat Noord- en Zuid-Holland in Duitsland code oranje kreeg toebedeeld. Er zijn Duitsers die denken dat dit Zuid-Holland is. Zij kennen de provincienamen niet. Venlo is voor hun het zuiden. Wat gebeurt er dus? Ze blijven weg en de omzet in Venlose winkels daalt. Als die berichtgeving eenmaal in de hoofden van mensen gaat zitten, blijven ze thuis. En inderdaad niet alleen de Duitsers. Veel ondernemers willen de Venlose klant terug in de stad, maar we hebben die Duitsers nodig. Echt.”

Faciliteren
Ook Seuren ziet in het dragen van mondkapjes een optie voor meer veiligheid. “Als ik naar het Design Outlet in Roermond ga, krijg ik een mondkapje en desinfecterende zeep aangereikt. Dat kan in Venlo toch ook? Zorg voor gastdames en –heren op plekken waar mensen het winkelgebied betreden. Zorg bovendien dat looproutes duidelijk zijn.” Venlopartners laat weten dat in de Lomstraat en Steenstraat weer eenrichtingverkeer geldt, maar weten de mensen ook hoe ze weer terug bij hun auto moeten komen, zo vraagt Seuren zich af? “Vergelijk het koopcentrum met De Efteling. Daar is ook alles perfect gefaciliteerd. Zorg goed voor je gasten. Wij als ondernemers hebben de verantwoordelijkheid bij de eigen zaak. Anderhalve meter, desinfecterende handgel, looproutes, klanten begeleiden, aparte in- en uitgangen. Als dat goed geregeld is, hoef je ook geen mensen tegen te houden. Als ondernemer plan je weken en maanden vooruit. Dus ook de inkoop. De Duitsers komen vanaf oktober al kerstinkopen doen. Onze winkel staat vol en ik wil wel graag verkopen.”

John van der Sterren en Bart Gubbels van Xie merken dat Venlonaren en andere consumenten uit de omgeving de Venlose binnenstad al vaak bewust mijden op de drukke zaterdag en zondag. Volgens de twee heren is dat niet nodig. “Wie bij onze zaak moet zijn, hoeft niet in de Duitse hoek te komen. Plaats je fiets op de Parade, wandel de Klaasstraat in en wij hebben alle tijd om iedereen fatsoenlijk te helpen. Juist op zaterdag. Duitsers en regionale klanten kunnen prima samen. Er zijn in Venlo ondernemers die afhankelijk zijn van onze oosterburen. Andere winkels hebben meer baat bij mensen uit de regio. Door slim te winkelen, kunnen mensen gewoon hun boodschappen doen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad