‘Ik gaon effe nao De Maas kieke’

2 februari 2021 | Leestijd: 3 minuten

Mooder Maas blijft fascineren. In goede en slechte tijden. Als de stad blank staat, maar ook als het water, zoals deze dagen alleen de ondernemers aan de laaggelegen Werf natte voeten bezorgt. De Venlonaar wil het fascinerende schouwspel telkens weer met eigen ogen bekijken.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Rob Buchholz

Juist deze dagen weer. Als de herinneringen van Kerstmis 1993 en januari 1995 komen bovendrijven. Zoals we nu vechten tegen het virus, zo streden we toen tegen het wassende water. Het hoge water van deze dagen zal gelukkig geen plek in het collectieve geheugen van een hele generatie opeisen, maar voor nu is het vooral een extra last voor een paar horecaondernemers die in het afgelopen jaar al voldoende getroffen zijn.

Water biedt rust en kalmte. Water imponeert en fascineert. Een strijd tegen water is echter vaak een verloren strijd en kan alleen door drastische maatregelen overwonnen worden. “Het is vanuit ons appartement een fascinerend schouwspel,” aldus een bewoner van de Sliënenberg. “Het trekt louter ramptoeristen,” aldus een mopperende inwoner van de binnenstad. In beide uitspraken schuilt een kern van waarheid. Mensen wandelen en fietsen bewust naar het centrum. Naar de Maas. Om te observeren. Foto’s te maken. Het gesprek met anderen aan te gaan. Herinneringen en visies worden gedeeld. Wie de historie van Venlo kent, weet dat dit logisch is. Iedere Venlonaar wil met eigen ogen aanschouwen hoeveel lef Mooder Maas dit jaar heeft. Angst voor overstromingen hoeven we na rampen van de jaren 90 niet meer te hebben. Er zijn voldoende maatregelen getroffen die er voor zorgen dat het vooral een fascinerend schouwspel blijft. Pap zei in de jaren 80 en 90 regelmatig: “Ik gaon effe nao De Maas kieke.” Door de ligging van onze kapsalon in de Jodenstraat was Mooder Maas onze achterbuurvrouw.

Het ging niet alleen in de jaren 90 twee keer mis. Ook in februari 1984 en in januari 1926 was er overlast. Historicus Sef Derkx schreef over dat laatste jaar recent nog een prachtig verhaal op deze website: Mooder Maas kwaam Niejaor winse.’ Het voormalige Dagblad voor Noord-Limburg bracht naar aanleiding van de wateroverlast van 1984 nog een boekje uit met als titel ‘In de greep van de Maas.’ Menig Venlonaar zal dergelijke uitgaves, maar ook foto’s en korte documentaires uit het verleden blijven lezen, bekijken en bestuderen. Het verhaal van Mooder Maas is het verhaal van de stad en haar inwoners. In het Limburgs Museum is tot 5 april de tentoonstelling Machtige Maas te bewonderen. Mogelijk wordt deze – door de coronamaatregelen en de huidige sluiting – nog verlengd.

Tot die tijd aanschouwen we met eigen ogen de kracht van deze grillige Oude Dame. De tijd van zandzakken en ondergelopen straten mag dan grotendeels voorbij zijn. Het gedrag van Mooder Maas blijft grillig en onvoorspelbaar. Al eeuwen lang. Ook nu. In deze roerige tijden.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

VenloVanvruuger: Ruth Kantorowicz

VenloVanvruuger: Ruth Kantorowicz

Op zondag 26 juli 1942 werd in de katholieke kerken van ons land een brief van de bisschoppen voorgelezen waarin de behandeling van de joden door de Duitse bezetter in scherpe bewoordingen werd veroordeeld. Het was een protest dat mede gedragen werd door andere...