“Ik ontvang de gasten liever in mijn zaak, maar het is even niet anders”

13 november 2020

Een aantal weken geleden moest de horeca vanwege de coronacrisis opnieuw dicht. Een hard gelag voor de ondernemers in die sector. Die wel meteen weer creatief werden. Met onder meer eten bezorgen en thuisproeverijen. Dat laatste doet ook Frans Josten van Wijncafé Vinl’eau. Voor heel wat meer mensen dan hij normaal in zijn zaak kan ontvangen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

“Het zijn rare tijden inderdaad”, knikt Frans Josten. “Ik zit al een kleine 15 jaar in een vast ritme en nu opeens ben ik voor de tweede keer 24/7 thuis. Dat was even wennen.” Om toch enigszins het contact met zijn gasten te onderhouden besloot hij dit weekend een wijnproeverij te organiseren. “Dat hebben we in het voorjaar ook al eens gedaan, onder het mom van: normaal komen jullie naar mij, nu kom ik bij jullie aan huis. We hebben toen wijnpakketten met twee of drie flessen in een cadeauverpakking samengesteld en die bij de mensen thuis bezorgd.”

Massaal
Het was een succes, met vele tientallen reacties. Dat vroeg dus om een herhaling, geeft Frans aan. Maar nu met een iets andere opzet. “Het is nu een echte proeverij, met vijf wijnen, charcuterie en kaas. Vier Europese wijnen en een uit Australië.” Volop enthousiaste reacties opnieuw, meer nog dan de vorige keer. “Schrijf maar massaal, ver boven de 100”, lacht hij. “Die kan ik normaal gesproken absoluut niet in mijn café kwijt.” Al zou hij dat laatste veel liever willen, gasten weer in zijn café ontvangen. “Dat is de essentie van de horeca, het gastvrij zijn, maar het is even niet anders.”

YouTube
Dus kunnen vandaag de pakketjes worden afgehaald en kan er morgenavond worden genoten van een aantal bijzondere wijnen terwijl Frans op YouTube uitleg geeft. Net als de vorige keer. Heeft hij het script al klaar, alles goed voorbereid? “Nee hoor. Ik ga gewoon zitten en begin met vertellen, met hulp van een tafelheer. Net als vorige keer. Hebben we het anderhalf uur gehad over de gebieden waar de wijnen vandaan komen, over de makers, de processen.”

Schaduw
Cameravrees heeft hij niet, zegt Frans. “Nee, ik blijf gewoon mezelf.” Toch zijn er wat kleine aanpassingen ten opzichte van vorige keer, geeft hij aan. “Het geluid kan beter, hebben we gemerkt. En de belichting. Je hebt schaduw in je gezicht, merkte mijn vrouw Mariet op. Zij coördineert alles en haar vallen dat soort zaken op.”

Wijnmaker
Hij heeft er alle vertrouwen in dat het weer een geslaagde avond zal worden, net als vorige keer. Heeft zelfs al ideeën voor een volgende proeverij. “Ik heb al een jaar of tien een heel goed contact met een jonge wijnmaker uit Bad Kreuznach. Die heb ik net na zijn afstuderen leren kennen en we zien en spreken elkaar regelmatig. Hij maakt onder meer een fantastische Riesling. Samen met enkele andere wijnen van hem zou die onderdeel kunnen zijn van een volgende proeverij, wellicht in het voorjaar.”

Wensgedachte
Verwacht hij dan nog dicht te zijn? “Nee, dat hoop ik niet. Ik verwacht dat we ergens half december, zij het met beperkingen, weer open mogen. Maar realiseer me dat het ook een beetje een wensgedachte is. Want ik, en met mij andere horeca-ondernemers, willen de mensen weer in onze zaak ontvangen. Omdat we gastvrij willen zijn, omdat we het leuk vinden. Ik ben 70 maar voel me fit en gezond en ga nog met plezier een paar jaartjes door.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad