‘Ik vrees dat we deze maatregelen tot Kerstmis houden’

30 september 2020

En weer hakken de coronamaatregelen die de overheid afkondigde er flink in bij de horeca. Al gelden ze slechts voor drie weken, de vrees is dat ze wel eens langer van krachten kunnen zijn. “Ik vrees dat we misschien wel tot Kerstmis met deze maatregelen te maken hebben,” zo laat Bart Backus van De Witte weten.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Backus heeft weliswaar drie ijzers in het vuur, maar weet dat deze nieuwe maatregelen hem opnieuw geld gaan kosten. “Wij hebben een café, kunnen in de stadstuin evenementen of feesten organiseren en we hebben een brasserie. Maar met alle drie ben ik getroffen. Neem aanstaande vrijdag. Dan staat er een bruiloft gepland. Met zeventig gasten. Dat aantal moet worden teruggebracht tot dertig personen. Bovendien moet iedereen om tien uur de zaak verlaten. Niet goed voor onze omzet, maar voor het bruidspaar is het helemaal zuur.”

Eigen vermogen
Dankzij de brasserie en het café heeft Backus de mogelijkheid voor een lunch of high tea. Dat neemt niet weg dat dit jaar geld kost. “Ja, ik moet mijn eigen vermogen aanspreken. Als ondernemer vraag je jezelf wel af: hoe ver laat ik dit komen? Waar is de grens? Maar aan de andere kant: stoppen is geen optie. Ik heb een kleine vijf jaar geleden flink in deze zaak geïnvesteerd. Eigenlijk heb ik geen keuze. Het belangrijkste is positief blijven. Als je de zaak sluit komt er niets binnen. Het is nu belangrijk dat ik de vaste lasten kan betalen. De rest komt later wel weer.”

Twee maten meten
Backus is dus strijdbaar. Hij baalt dat de overheid met twee maten meet. “Kijk naar tuincentra en bouwmarkten waar mensen in massa’s naar binnen gaan. En wat dacht je van de komende Duitse dag? Ja er zal vast gehandhaafd worden, maar dat hebben wij de afgelopen maanden toch ook gedaan? Die onduidelijkheid en het met twee maten meten, dat voelt wel eens dubbel.”

Geen naborrelen
Chantal van Hoorn van Brasserie Basiliek verwacht dat mensen vooral de mogelijkheid tot gezellig naborrelen in haar zaak gaan missen. “De komende drie weken moet mijn zaak om 10 uur leeg zijn. Dat is niet leuk. Wij kiezen voor de optie dat mensen in blokken kunnen reserveren. Maar dat vindt niet iedereen prettig. Er zijn gasten die een dergelijke tijd te beperkt vinden. Gelukkig heb ik wel meerdere ruimtes in deze zaak. Dat biedt wat extra mogelijkheden om gasten te plaatsen. Ik heb vooral te doen met mijn collega’s die een café runnen. Zij moeten in het weekend tijdens de drukste uren hun zaak sluiten. Dat lijkt mij echt pijnlijk. Ik hoop dat de regering over drie weken met goed nieuws komt en de maatregelen weer versoepeld kunnen worden. Dit is voor niemand leuk.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad