Janiek Korsten kiest met overname van De Soepketel bewust voor een nieuwe uitdaging

7 februari 2022

De 27-jarige Janiek Korsten koos er afgelopen jaar voor om een opvallende en gedurfde stap in haar jonge carrière te zetten. Ze gaf haar vaste baan in de wereld van marketing en communicatie op om De Soepketel op de Grote Beekstraat van haar tante over te nemen. Een eigen bedrijf starten in een geplaagde sector in deze tijden vol onzekerheden. Waarom?

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Peter Janssen en Rob Buchholz

Janiek weet wat het is om in de horeca te werken. Elf jaar geleden begon ze met een bijbaantje bij De Paerdskoel in Blerick. Dat is ze blijven doen en was af en toe ook bij andere horecazaken actief. Het werk bleek haar dusdanig goed te bevallen, dat ze zelfs de afgelopen jaren, terwijl ze een vaste baan op kantoor had, gewoon op donderdagavond en in het weekend in het café actief bleef. “Ik kon de sfeer van de horeca simpelweg niet missen.”

In het diepe gegooid
Dat ze voor dit werk in de wieg was gelegd blijkt wel uit het feit dat ze op haar eerste dag bij De Paerdskoel direct in het diepe gegooid en met vlag en wimpel slaagde. “Ze zochten personeel, ik mocht al snel op gesprek komen, maar kreeg eigenlijk direct een dienblad in mijn handen gedrukt met de boodschap: ‘Dat zijn jouw tafels, ga maar beginnen. Veel succes.’ Het ging goed en ik mocht blijven,” zo kijkt ze nu op die eerste kennismaking terug. Waarschijnlijk is op die eerste dag tevens de basis gelegd voor haar passie. Want toen afgelopen zomer haar tante liet weten met pensioen te gaan en een opvolger zocht voor De Soepketel zag Janiek er een nieuwe uitdaging in. “Ik was de afgelopen drie jaar actief op een marketingafdeling en vroeg mij af of ik echt nog veertig jaar op een kantoor wilde werken. Dus de hele dag stilzitten en turen naar een scherm. Het antwoord was voor mij snel duidelijk. Nee, nu op dit moment zeker niet.”

Goed gevoel
Om zeker van haar zaak te zijn, besloot Janiek een aantal keren bij De Soepketel mee te werken. Het concept, de gasten en de knusse sfeer van de zaak spraken haar echter al snel aan waarop ze besloot om de zaak over te nemen. “Mijn tante is hier zes jaar geleden mee begonnen. Ze had een soortgelijke zaak in Nijmegen bezocht en was van mening dat dit een prima aanvulling op het horeca-aanbod in Venlo zou zijn. Daarin heeft ze gelijk gekregen. Nu is het mijn taak om dit verder op te zetten.” Maar je gaf een vaste baan op in bijzondere onzekere tijden. Was er geen moment van twijfel? Een spontane lach verschijnt op haar gezicht. Ja, ze heeft er goed over nagedacht. “Ik wist van mijzelf: als ik deze kans nu niet pak, dan krijg ik daar over een paar jaar misschien spijt van. Je wilt niet jarenlang denken: had ik maar… Het voelde gewoon goed. De Soepketel is een goedlopende zaak en ik kon het zo overnemen. Een ideale situatie. Bovendien leefde bij mij de overtuiging dat de lockdowns ooit voorbij zouden zijn.”

Nieuwe uitdaging met een gesloten zaak
In november van het afgelopen jaar stopte ze met haar kantoorwerkzaamheden en begon de periode van inwerken. “Koken is altijd een hobby geweest, maar natuurlijk is dit wel even iets anders. Mijn tante leerde mij iedere week twee a drie nieuwe soepen te maken. Sinds 1 januari is dit officieel mijn zaak.” Dat was midden in een nieuwe lockdown. Een situatie die Janiek niet meer verwacht had. Ze had de persconferenties ook al een tijdje niet meer gevolgd, maar in december zat ze toch met een ander gevoel voor de tv. Ja, dat de horeca weer op slot moest, was een klap die ze niet had zien aankomen, zo biecht Janiek nu eerlijk op. “Mijn eerste gedachte was: ik begin deze nieuwe uitdaging dus met een gesloten zaak. Maar al snel heb ik de knop omgedraaid en ben gestart met de mogelijkheid om soep op te halen en via InVenlo te laten bezorgen. Gelukkig bleven de vaste gasten de zaak in die eerste weken trouw. De ondernemers, het winkelpersoneel uit de buurt en andere trouwe bezoekers kozen al snel voor de optie om af te halen of te bestellen. Dat zorgde voor een positief gevoel. Het gaf mij de kans om rustig in deze rol te groeien. Bovendien merkte ik in mijn eigen netwerk dat veel mensen niet bekend waren met De Soepketel. Dus daar valt nog voldoende terrein te winnen. Daarom zal ik veel meer met social media gaan doen om de bekendheid te vergroten.”

High Soep, catering en meer
Janiek weet inmiddels dat januari en februari traditioneel rustige maanden zijn voor de Venlose binnenstad. Het geeft haar de tijd om plannen verder uit te werken. Want behalve de diverse soepen kunnen klanten in haar zaak ook terecht voor zelfgemaakte worstenbroodjes, tosti’s en belegde broodjes. “De kaart wordt voor de zomermaanden waarschijnlijk verder uitgebreid. Tijdens de warmste maanden kiezen gasten op een terras minder snel voor soep met brood. Mogelijk dat er meer keuzes komen op het gebied van gebak. Tevens zijn gasten hier op het juiste adres voor een High Soep. Dat zijn drie verschillende soorten soep met broodjes en beleg. Allemaal gerechten die passen bij de entourage van De Soepketel. Gelukkig zijn we nu weer volledig geopend, maar de optie om af te halen of te bestellen blijft gewoon bestaan. Daar zijn mensen inmiddels aan gewend. Tevens is er de mogelijkheid om de catering bij bedrijven te verzorgen. Zo heeft onder andere de HAS (Hoge Agrarische School) die hier om de hoek gevestigd is, daar in het verleden al gebruik van gemaakt. Soep is natuurlijk een favoriet gerecht bij studenten en hopelijk weten ook zij de weg naar mijn zaak weer te vinden.”

Voldoende plannen dus voor de gedreven Janiek die als het nodig is hulp krijgt van haar tante en andere familieleden. Een aanpak die aansluit bij de sfeer van De Soepketel. “Ik heb de afgelopen weken gemerkt dat vaste gasten aangenaam verrast zijn dat ik nu het nieuwe, vaste gezicht ben. Ze gunnen het mij, blijven komen en dat geeft mij vertrouwen voor de toekomst.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad