Kermisexploitanten tevreden : ‘Het was tot nu toe buitengewoon goed’

18 oktober 2021

Na een jaar van verplichte pauze, mag het weer: genieten van de kermis. Alsof de Goden zich realiseerden hoezeer de kermisexploitanten en het publiek deze vorm van vertier gemist hebben, zat de afgelopen dagen ook nog eens het weer mee. Een najaarszonnetje en aangename temperaturen droegen bij aan prima omstandigheden om optimaal te genieten.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Peter Janssen en Rob Buchholz

Opvallend was het grote aantal Duitsers dat tijdens de eerste dagen bijdroeg aan de drukte. Jan van de Molengraft van de attractie Jungle Cars heeft daar wel een verklaring voor. “In Nordrhein Westfalen is nog niet zoveel mogelijk als het gaat om evenementen, maar onze oosterburen willen vanzelfsprekend toch vertier. Dat vinden ze op de kermis in Venlo. Ja, het viel ons echt op. Hopelijk spreekt het zich rond en komen ze aanstaand weekend weer in grote aantallen hier naar toe.”

Tendens
Het is positiviteit troef onder de aanwezige kermisexploitanten. “Het was tot nu toe buitengewoon goed,” aldus Johan Seggers, eigenaar van de draaimolen op de Kwartelenmarkt. “De Venlose kermis is wat ons betreft nu al een succes. Het is een tendens die we zeker terugzien in het hele land. Dit is onze zesde kermis en overal is hetzelfde beeld. De mensen hebben lang genoeg thuisgezeten. Ze willen er op uit.”

Goede omzet
Henry Paashuis en zijn dochter Kim zijn eveneens content. “Zelf sta ik met deze snoepkraam hier nu voor de eerste keer. In het verleden was mijn broer op deze kermis aanwezig,” aldus Paashuis senior. “Als ik echter kijk naar de omzet van het eerste weekend en die vergelijk met de cijfers van twee jaar geleden, dan kunnen we alleen maar tevreden zijn.” Over de reden van dit succes laat hij hetzelfde geluid horen als collega Seggers. “De mensen konden afgelopen jaar nog niet eens naar het café, dus ze hebben hier echt wel behoefte aan. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat ze bereid zijn wat meer uit te geven. Ze nemen nu sneller nog een snoepje extra mee. Het is alleen te hopen dat het weer goed blijft. Want regen is en blijft funest voor een kermis.”

Kim en Henry Paashuis

Eerste sigaretje
Ook Piet, eigenaar van de kraam waar het ouderwets ‘ballen gooien’ centraal staat, is content. Zelf is hij afkomstig uit Venray en heeft dit jaar al diverse kermissen meegemaakt. “Het succes is wisselend. Over deze editie in Venlo ben ik echter duidelijk tevreden. Ik sta op de Werf en dat is een prima plek. Afgelopen week kon ik pas rond vijf uur ’s middags mijn eerste sigaretje gaan roken. Dat zegt waarschijnlijk wel genoeg hoe druk het was, of niet? Hahaha. De mensen hebben er duidelijk plezier in. Ja, ik heb eveneens veel Duisters aan de kraam gehad, maar er waren ook voldoende mensen uit Venlo en verder Polen, Marokkanen. Het is eigenlijk één groot internationaal feest hier. ”

Terug naar Jan van de Molengraft van de Jungle Cars. Deze attractie is te vinden op de Lage Loswal. Een nieuwe locatie voor de Venlose kermis. Van de Molengraft is dus ook content. “In het verleden waren we hier aanwezig met een koffiekraam. Dit is de eerste keer met deze attractie in Venlo. En het gaat uitstekend. Bij andere kermissen in het land ligt het er aan of de editie verplaatst is of gepland staat op het vaste tijdstip, zoals deze najaarskermis. Wijken die data af dan is het bezoekersaantal minder. Voor ons dit in ieder geval de laatste van dit jaar. Hopelijk houdt de drukte aan, zodat we weer wat reserves kunnen opbouwen. En dan is het hopen dat in 2022 alles normaal blijft. Want van corona zijn we nog niet af, maar we blijven positief.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad