Kerstpakket Valuas College vol lokale producten als steun aan Venlose ondernemers

15 december 2020

Sinds afgelopen maandag krijgen de leden van de personeelsvereniging van het Valuascollege een heel bijzonder kerstpakket. Een pakket met louter producten of acties van echte Venlose ondernemers.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen & Valuascollege
“Juist in deze tijd willen wij de lokale winkeliers een hart onder de riem steken en ons personeel uitdagen om straks juist bij deze zaken naar binnen te lopen. Als het kan nu, anders na de lockdown. Zo leren ze de plaatselijke middenstand beter kennen en helpen ze deze groep met het genereren van een stukje extra omzet,” aldus Veronique Canoy, voorzitter van de personeelsvereniging. “Wij kregen korting, zij verkochten producten voor 180 mensen. Een win-win situatie.”

Docenten Veronique Canoy en Mike Daemen van het Valuascollege

180 pakketten
In totaal worden dus 180 stuks uitgereikt. Het idee van een kerstpakket is natuurlijk niet nieuw. In dit bijzondere jaar kiest de personeelsvereniging van het Valuascollege voor een andere aanpak. “In het verleden konden onze leden kiezen uit vier verschillende pakketten,” aldus Canoy. “Dit jaar krijgt iedereen hetzelfde. Een pakket met alleen producten van lokale ondernemers Waarom? Het was een bewogen jaar. Zeker voor deze groep. We zijn een school dichtbij het Venlose centrum en hebben een goed contact met de detailhandel. Ook wij willen dat die winkels blijven bestaan en hebben daarom bewust deze keuze gemaakt.”
Enthousiasme
De reacties op het plan voor dit bijzondere kerstpakket werd door veel ondernemers met enthousiasme omarmd, zo laat wiskundedocent Mike Daemen weten. “Tijdens de gesprekken vertelden ondernemers heel oprecht hoe zwaar ze het hebben. Wij staan daar als buitenstaander niet altijd bij stil, maar het gaat om hun inkomen. Soms zelfs een heel levenswerk. Daarom hebben we geprobeerd zoveel mogelijk lokale ondernemers bij dit initiatief te betrekken.”

Acties en concrete producten
Een mooi plan, maar wat zit er precies in dit kerstpakket? Canoy: “Het is heel divers. Sommige ondernemers hebben concrete producten beschikbaar gesteld. Anderen hebben een actie bedacht waarbij onze leden de winkel ook echt moeten bezoeken om van het aanbod te profiteren. Slagerij Schreinemachers zorgt voor een smakelijk worstje en Rozemarijn & Thijm heeft speciale kruiden gegeven. Maar het kan dus ook anders. Zo stelt Vijg & Olijf een flesje beschikbaar dat onze leden in de winkel kunnen laten vullen met olijfolie. Met korting. Het flesje is een geschenk.”
Winkels bezoeken
Ook bevindt zich in ieder pakket een nummer dat is gelinkt aan een loterij georganiseerd door Beads ‘n Bobbles. Daemen: “Deze winkel op de Jodenstraat geeft vijf winnaars de kans om voor 25 euro sieraden of aanverwante producten uit te zoeken. Om te weten of iemand gewonnen heeft, moeten onze leden na de lockdown dus echt de winkel bezoeken. Daarin schuilt de meerwaarde. Behalve dat wij producten voor 180 leden hebben gekocht, hopen we dat zoveel mogelijk leden bij winkels naar binnen gaan. Ze kunnen aangenaam verrast worden door het aanbod en misschien kopen ze nog iets extra’s.”

En zo is er veel meer: kaas van Sjaak Tebben, saus van Bufkes, korting op een frietei bij Automatiek Piccadilly, een zakje feestartikelen van Versierhoes Van der Veer, een kaasdipje van Kaas & Kaasjes, een flesje VVV-bier van Klup 77, curry van Hela et cetera. “Hovens Collin heeft de dozen gesponsord, zo laten Canoy en Daemen nog weten. Zelf geven ze aan ook verrast te zijn door het veelzijdige winkelaanbod in de Venlose binnenstad. “Je denkt alle winkels in het centrum wel te kennen, maar zo waren we bijvoorbeeld nog nooit bij De Bruin & Stacey op de Grote Kerkstraat binnen geweest. Een zaak met speciale Britse producten als thee, servies, specerijen, kaarsen, kookboeken en meer. Wij hopen dat de leden van onze personeelsvereniging net zo verrast worden als wij.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad