Kerstsfeer op Venlose Parade: kerstballen voor het goede doel

8 december 2020

Die lege plek voor de deur in kersttijd, dat vonden Frank Decker van café Brouwersplaats en Wim Do van restaurant Beej Wim aan de Parade maar niets. Dus besloten ze er vorig jaar zelf een te plaatsen. Het werd een wensboom, waarvan de opbrengst, de verkoop van kerstballen, naar het goede doel ging. Dit jaar opnieuw een kerstboom met de Voedselbank als goed doel.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen
Jarenlang stond er op het pleintje voor Brouwersplaats en Beej Wim een kerstboom. Maar die werd op een gegeven moment te duur. Jammer, vonden Frank Decker en Wim Do. “We hebben vorig jaar de koppen bij elkaar gestoken en besloten er zelf een neer te zetten. Dat zorgt toch voor wat extra kerstsfeer.”
Wensboom
Van Wim Do kwam het idee er iets meer mee te doen. Laten we er een wensboom van maken, zo stelde hij voor. Het idee erachter: “De ballen voor in de boom verkopen we voor 2,50 euro per stuk en de opbrengst gaat naar een goed doel. Dat was vorig jaar KidzBase een organisatie die kinderen opvangt die uit een moeilijke thuissituatie komen. Hebben we toch zo’n 900 euro voor opgehaald.”
Uitbreiding
Dit jaar was de situatie in eerste instantie anders, geeft Frank Decker aan. “We hadden in september overleg. Op dat moment waren we nog open en moesten we inspelen op de coronamaatregelen. Bedoeling was om een uitbreiding op het pleintje te maken. Toen we niet lang erna dicht moesten, hebben we het idee voor de kerstboom weer van de plank gehaald.”
Online
Dus staat er weer een kerstboom op het westelijk deel van de Parade. Nog zonder ballen, maar dat zal snel veranderen want de eerste zijn alweer verkocht. Wim en Frank geven aan dat het dit jaar wel iets anders verloopt dan vorig jaar. “Vorig jaar waren we gewoon open, konden de mensen naar binnen lopen, een of meerdere ballen kopen, er een wens op schrijven en de kerstballen in de boom hangen. Nu kunnen ze de ballen online bestellen. Dan schrijven wij er hun wens op en hangen de bal in de boom. Bij Beej Wim kunnen ze overigens nog wel naar binnen lopen al zijn de openingstijden nu wat beperkter.”
Moeilijke omstandigheden
Daarnaast, geven de twee aan, zijn een aantal overburen bereidwillig om de kerstballen, die door Venlo Partners worden geleverd, te verkopen. Dat zijn Stufkens Optiek, modezaak Nobs & Wellies en snoepwinkel Truuske. De opbrengst gaat naar de Voedselbank. Of ze niet vanwege hun precaire omstandigheden als horecaondernemers beter zichzelf als goed doel hadden kunnen aanmerken? Frank en Wim ontkennen lachend: “Nee, dat zien we niet zitten, jezelf als goed doel bestempelen. Het is inderdaad waar dat voor ons de omstandigheden momenteel moeilijk zijn, maar er zijn mensen die het slechter hebben. We hopen dan ook zo veel mogelijk kerstballen te verkopen – die boom mag van onder tot boven volhangen.”
De kerstballen zijn online te bestellen via www.brouwersplaats.nl en www.beejwim.nl

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad