Klup77 gaat innovatief de zomer in

29 mei 2020

Overleven. Dat was het volgens Jack Stroeken, één van de eigenaren van Klup77, in de afgelopen weken. Maar hij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Tijdens de verplichte sluiting heeft het hele team hard gewerkt om de zaak aan te passen aan de richtlijnen die de regering en het RIVM de horeca heeft opgelegd. “Aanpassen aan het tijdelijke abnormaal. Ik wil de term ‘het nieuwe normaal’ niet eens meer horen. Vreselijk. Regels? Oké. Volgens onze visie slaan ze echter te ver door. Maar we houden ons er wel aan.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen en Klup77

Met gepaste trots laat Stroeken de diverse aanpassingen zien. Een duidelijke routing met pijlen en looppaden op de grond, diverse in- en uitgangen, twee bars, meerdere toiletgroepen, een optimale ventilatie en natuurlijk de tafeltjes op het terras waarbij de anderhalve meter afstand duidelijk in acht is genomen. De menukaarten zijn geprint en worden na gebruik direct weggegooid. Het personeel draagt handschoenen en wast ieder half uur de handen. Veiligheid en hygiëne voor alles.

Buitenterras
De gasten van Klup 77 moeten hun consumpties zelf via de speciale aangelegde routing bij één van de twee bars zelf bestellen en ophalen. Geen bediening aan tafel en betalen met vooraf gekochte consumptiebonnen die iedere avond grondig gereinigd worden. Aan de bar zitten, is de komende tijd niet mogelijk, maar in de zaak zelf zijn voldoende zitgelegenheden. Op anderhalve meter. En natuurlijk is er dat bijzondere buitenterras. Stroeken is er trots op. “Ik ben blij dat wij een eigen volledig afgeschermd terras hebben. Achter hekken. Wij hoeven geen rekening te houden met passanten of verkeer. Ja, natuurlijk leveren ook wij in. Op een drukke vrijdag- of zaterdagavond zijn er normaal 200 tot 300 gasten binnen. Nu is het maximaal 60. De ene helft binnen, de andere helft buiten. Het is niet anders. Met de vijf eigenaren gaan we maandag de hele dag dienst draaien. Dan kunnen we direct inspelen op kinderziektes, zaken aanpassen, handhaven en onze gasten fatsoenlijk te woord staan. Veel richtlijnen zijn nu nog vaag of niet goed te interpreteren. Als voor ons alles helder is, mag de rest van het team het later in de week overnemen.”

Succesformule
Klup77 heeft in amper anderhalf jaar bewezen een succesformule te zijn. Ook in de afgelopen twee maanden dat het café door de coronacrisis verplicht de deuren moest sluiten, bleef het actief. Als eerste zaak lanceerde Stroeken en zijn team met veel succes de online bierproeverijen. “Daar verdien je nauwelijks geld aan. Dat maakt ook niks uit. Het belangrijkste was dat we het contact met de gasten bleven onderhouden. Door die proeverijen en berichten op social media bleven we in beeld. Vanaf het begin hebben we ons hoofd boven het maaiveld uitgestoken en probeerden het anders dan veel andere zaken te doen. De gasten waarderen dat.”

Reservepotje
Volgens Stroeken koos hij er tijdens de weken dat Klup77 gesloten was, bewust voor om kosten niet uit te stellen. Rekeningen werden gewoon betaald. “Wat heb je er aan om alles vooruit te schuiven? Nu ga je als horecazaak de komende tijd een beetje geld verdienen, maar als je de rekeningen niet betaald hebt, hoopt het zich op en komen de kosten twee keer zo hard terug. Dat is het domste wat je kunt doen. Daarom hebben wij bewust niet voor vouchers gekozen. Bij andere zaken kunnen klanten daarmee betalen, maar dat levert dus geen nieuwe inkomsten op. Gelukkig hadden wij in die anderhalf jaar sinds de opening al een reservepotje bij elkaar gespaard. Dat was eigenlijk bestemd voor een verbouwing. Dat geld gebruikten we om de afgelopen elf weken te overleven. Het is niet anders. Nu gaat het vizier weer volledig op de toekomst. Wat we in de afgelopen maanden verloren hebben, maken we dit jaar niet meer goed. Daar kunnen we niets aan veranderen. Daarom is de blik vanaf nu op de toekomst gericht.”

Thuisgevoel
Een nieuwe start dus. Wat mogen bezoekers verwachten? Ten eerste heeft Stroeken afscheid genomen van het Indonesisch restaurant dat aan Klup77 verbonden was. “Wij hebben gekozen voor gerechten die beter aansluiten bij een pub. Bijvoorbeeld fingerfood, reibekuchen en speciale hotdogs op Mexicaanse of Aziatische wijze bereid. Daarnaast is één van de ruimtes veranderd in Arcade77. Een plek waar diverse spellen staan opgesteld. Zoals tafelvoetbal, een flipperkast en meer. Spellen die passen bij een café en vooral bij onze gasten. Wij zijn voor veel mensen een huiskamer. Een soort van tweede thuis. Dat gevoel moet blijven en is door de aanpassingen eigenlijk nog verder versterkt. Het geldt overigens niet alleen voor Venlonaren of mensen uit de regio. Er zijn zelfs supporters van voetbalclubs uit de rest van het land die deze zaak hebben leren kennen toen hun club tegen VVV speelde. Ik kreeg pas een telefoontje van iemand uit Emmen. Hij zei: Jack, we komen naar Venlo, boeken een hotel en ik wil de hele avond een plek in jouw zaak reserveren. Dat is toch fantastisch. Ook die mensen voelen zich hier thuis.”

Tafeltjes oppimpen
Voldoende ideeën dus om de gasten van Klup77 te blijven verrassen. Ideeën die hij onder andere opdeed tijdens zijn reis door de Verenigde Staten eerder dit jaar. De reis die hij door de coronacrisis noodgedwongen moest afbreken. “Bij BB Kings Blues Club zag ik opvallende tafeltjes in de zaak staan. Veel artiesten die daar een optreden hadden verzorgd, mochten een tafeltje naar eigen stijl oppimpen. Wij hebben de diverse verenigingen die hier verblijven in de afgelopen weken ook die mogelijkheid gegeven. Ze vonden het prachtig. De Mootwörm, de Technische Dienst, het Venlose Beergilde et cetera. Zo houd je de vaste klanten betrokken, zelfs tijdens een coronacrisis.” De drie dartteams van Klup77 hebben met een aantal andere verenigingen een zomertoernooi georganiseerd. “Wij beschikken over drie dartborden en voldoende ruimte. Het initiëren van eigen plannen juichen wij toe. Met al deze innovatieve ideeën gaan wij met een gerust hart de zomer in.”

Maandag 1 juni om 12.00 uur heropent Klup77 dus de deuren. “We zijn al volgeboekt. De mensen zijn dolblij dat ze weer gezellig samen kunnen zijn. Weet je, zelf heb ik dat ook gemist. Gewoon lekker kletsen, geintjes maken, slap ouwehoeren over voetbal, muziek, het leven. Heerlijk met een drankje. Ook al mogen we nog niet op volle oorlogssterkte opereren, wij gaan maandag en alle weken daarna gewoon genieten. Met alle vertrouwen dat in de nabije toekomst snel nog veel meer mogelijk is voor de horeca.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...