Klup77 lanceert De Robuuste: eerste biersoort van nieuw biermerk het Venlonaerke

1 juli 2021

Een nieuw biermerk van Klup77: Het Venlonaerke. Iedere kwartaal verschijnt een ander soort waarbij de link wordt gelegd met een bekende Venlonaar. Een persoonlijkheid die past bij de smaak van het betreffende bier.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Het idee is afkomstig van Marco Schell, de brouwer is Puuro, de investeerders zijn Jack Stroeken plus andere eigenaren van Klup77 en de primeur van Venlonaerke no. 1 is voor Jaakko Buchholtz. Het karakter en de uitstraling van de bassist van dialectband Minsekinder past volgens bedenker Marco Schell het beste bij De Robuuste. Het eerste speciaalbier van het merk Venlonaerke dat binnenkort bij Beers&More77 verkrijgbaar is.

Collectors item
“Dit is een absoluut collectors item,” zo laat Jack Stroeken met gepaste trots weten. Ruim 200 flesjes gaan in de verkoop, daarna is het op. “Nee, er komt geen tweede serie van de Robuuste op de markt. Dat kan ook niet. De smaak is na 12 maanden rijpen op Buffalo Trace barrels zo typerend en eenmalig, dat kun je nooit meer kopiëren. Maar…. In het volgende kwartaal verschijnt Venlonaerke No.2. Het volgende exclusieve biersoort dat gelinkt is aan een bekende Venlonaar. En zo hebben we al vijf personen benaderd die volgens ons het beste passen bij de komende biersoorten die wij voor ogen hebben. En geloof me: iedereen is vereerd om hier aan mee te doen.”

Plan
“Hebben jullie eigenlijk een eigen biersoort?” zo vroeg Marco Schell eerder dit jaar aan Jack Stroeken. De eigenaar van Klup77 en Beers&More77 moest het antwoord schuldig blijven. Behalve het VVV-blondbier verkocht de Venlose bierspeciaalzaak niet echt een eigen biersoort. Stroeken was enthousiast en luisterde aandachtig naar het plan van Schell, die sinds kort de kok is bij Klup77. “De naam Venlonaerke kwam al snel bij mij op,” aldus Schell. “Een naam die bekend is als betaalmunt met de Vastelaovend, maar nergens officieel was vastgelegd, konden we dus prima gebruiken voor dit plan. Vervolgens zijn we met Puuro in gesprek gegaan en het idee voorgelegd om ieder kwartaal met een ander, uniek biersoort op de markt te komen. Ook zij waren direct voor de plan te porren en niet veel later kon de keuze voor het eerste Venlonaerke beginnen.”

Exclusief bier
Bij Stroeken, die in amper twee jaar tijd twee succesvolle bedrijven wist op te zetten, kwam dankzij het idee van Schell ook direct een heel denkproces op gang. “Iedereen die bij ons een goed onderbouwd plan lanceert is welkom. Dan zijn wij bereid mee te denken. Bij Beers&More77 vragen klanten inderdaad regelmatig of we geen eigen bier hebben. Het geeft aan dat er zeker een markt is. Ik zal het je nog sterker vertellen. Inmiddels heeft de echte bierliefhebber ons sinds de opening in maart gevonden en zij zijn bereid om best wel een stevige prijs voor exclusief bier te betalen. Dan heb ik het niet over vijf tot zeven euro voor een flesje of een blikje, maar wij verkopen soorten die tientallen euro’s kosten. Ik schrok er zelf in het begin van. Veertig of vijftig euro is niks voor een echte liefhebber of verzamelaar. Nee, een dergelijke prijs gaan we niet vragen voor het Venlonaerke. Maar we spreken hier wel over een collectors item van ongeveer 200 flesjes waarvan ik overtuigd ben dat deze in korte tijd allemaal zijn uitverkocht.”

De Robuuste
De primeur voor het Venlonaerke draagt dus de naam De Robuuste. En zo verschijnt ieder kwartaal een nieuw soort exclusief gelagerd bier. “De Robuuste heeft één jaar op speciale whiskyvaten gerijpt,” aldus Stroeken. “Sorry, ik moet zeggen: bourbonvaten. Het gaat namelijk om Amerikaanse maïswhiskey. De ingrediënten zijn gerstemout, tarwemout, kandijsiroop, hop, gist, zoethout en natuurlijk water. Het is een gistend, donkere biersoort met een licht zoete smaak en een alcoholpercentage van 10,5 procent. Een recept maken heeft geen zin. De smaak wordt mede bepaald door het hout van de vaten en dat is een ingrediënt dat telkens anders is. Dit bier kun je slechts één keer op deze manier maken.” De persoonlijkheid die een treffende gelijkenis toonde met De Robuuste was voor Marco Schell dus snel duidelijk: Jaakko Buchholtz. “Hij is een whiskydrinker, maar ook een bierliefhebber en ook de term robuust past uitstekend bij hem. Jaakko is stoer, veelzijdig en tevens harmonieus.”

Keuren
Buchholtz was direct voor idee te porren. “Het is natuurlijk al hartstikke leuk als je voor een dergelijk initiatief gevraagd wordt. De enige voorwaarde die ik had was: ik moet het wel lekker vinden hahaha.” Uit eigen ervaring weet hij dat hoe meer verschillende bier- of whiskysoorten je proeft, hoe beter je smaak zich ontwikkelt en hoe lekkerder het uiteindelijk gaat smaken.” Natuurlijk ben ik ook vereerd om de primeur te krijgen. Je weet vooraf niet precies wat te verwachten.” De smaak van De Robuuste werd hem door Stroeken en Schell duidelijk gemaakt en tijdens het gesprek wordt het eerste flesjes opengemaakt om iedereen een indruk van het eindresultaat te geven. Buchholtz nipt, proeft en knikt goedkeurend. “Het is een beetje karamelachtig. Een heel aparte smaak. Ja, dit is echt lekker. Het is een compleet biertje en je voelt de alcohol door je keel en lichaam gaan.” Marco Schell zegt daarop: “Dit is inderdaad een echte biersoort die je rustig door de keel moet laten glijden. Zo kan de smaak blijven hangen en zijn werk doen. Bij iedere nieuwe slok proef je iets nieuws. Dat is kenmerkend voor een exclusieve  biersoort, iets dat wij ook met ieder Venlonaerke voor ogen hebben.”

Veelzijdigheid van bier
Jack Stroeken begon een jaar of dertig geleden al met het echt proeven van bier. “Bier is iets anders dan pils he, vergeet dat niet. Bij Beers&More77 verkopen we inmiddels 1750 biersoorten en dat zegt genoeg over de veelzijdigheid. Ik durf zelfs te stellen dat je met bier meer mogelijkheden hebt dan met wijn. Het kan bitter zijn, zoet, maar ook smaken als van een toetje of zelfs als een Snicker. De ene persoon gruwelt van een bepaalde biersoort, de ander is dolenthousiast. Als wij bij Klup77 een bierproeverij organiseren, kan het altijd zijn dat een deelnemer één bepaalde soort totaal niet lekker vindt, maar ondertussen heeft deze persoon wel een paar andere nieuwe biersoorten leren drinken. Dat is wat wij voor ogen hebben. Onze gasten uitdagen en verrassen. Daarom zijn we ook zo blij met het idee van Marco om het Venlonaerke te lanceren. Het past perfect bij onze filosofie.”

Ruim 200 flesjes gaan dus binnenkort bij Beers&More77 in de verkoop. Het exacte moment wordt via de Facebookpagina van deze bierspeciaalzaak bekend gemaakt. In het najaar zal de volgende smaak van het Venlonaerke op de markt verschijnen. Opnieuw op beperkte schaal. Ik hoop dat we in totaal wel 22, 33 of misschien zelfs wel 77 soorten op de markt mogen brengen. Iedere keer compleet anders. Nee, reserveren kan niet. En het credo luidt: op is op. Stroeken: “Dat geldt voor De Robuuste, maar ook voor de smaken die volgen. Dit is echter bier dat je lang kan bewaren. Het blijft doorwerken in de fles. Dus over een jaar smaakt De Robuuste ook nog uitstekend.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad