Kulinaire: Asperges en Hollandse Nieuwe

29 mei 2020

Vanaf maandag 12 uur kan het weer, je favoriete restaurant bezoeken. Met heel wat mooie dagen mooi weer in het vooruitzicht verheug ik me daar bijzonder op. Echter wel met gemengde gevoelens en twijfels over de toekomst. Maar vooruit, laten we die toekomst positief tegemoet gaan.

Tekst: Alex Khanna | Beeld: Leon Vrijdag

Ik ben er benieuwd naar, naar al die mooi gepoetste horecazaken waar fris en uitgerust personeel ons weer met een grote glimlach begroet. Benieuwd naar wat de geïnspireerde koks ons voor lekkers voorschotelen. Ik hoor in gedachten al het gezellige geklets, het lachen en zie zo voor me hoe een mooi glas pils uit de kranen stroomt. Volle, nou ja redelijk volle Venlose terrassen met daarop families, vrienden, zakenrelaties en noem maar op. Een goed moment om een beetje tot bezinning te komen na een verschrikkelijke rottijd – zo, dat is gezegd.

 

Overigens wil hierbij niet onvermeld laten dat er horeca-gerelateerde ondernemingen zijn die deuren nog even gesloten moeten houden zoals bowling centers, sauna’s, fitnesscentrums en noem maar op. Hou vol, zou ik willen zeggen. Ik hoop met jullie dat je ook weer snel open kunt.

 

Terug naar de restaurants. Die hebben natuurlijk te maken met allerlei beperkende maatregelen. Die gelukkig soms alweer een beetje zijn versoepeld. Zo heeft Koninklijke Horeca Nederland er hard voor gevochten dat twee personen die niet met elkaar verwant zijn toch aan één tafel mogen zitten zonder de anderhalve-meter-regel. Wel moeten we het voorlopig doen met maximaal 30 personen, ook al kunnen er meer gasten in. Maar als je het restaurant op een dag twee keer kunt vullen, zijn dat toch 60 couverts.

 

Wat ik op dit moment vooral hoop is dat dit mijn laatste corona-gerelateerde column zal zijn – ja, ik ben nogal optimistisch. Ik wil over andere aspecten van de Venlose horeca schrijven. Zoals over het aspergeseizoen, dat op 24 juni alweer voorbij is. Gelukkig breekt binnenkort het haringseizoen aan; op 11 juni wordt het eerste traditionele vaatje geveild en vanaf 12 juni is de haring in de viswinkels en restaurants verkrijgbaar. Want zeg nou zelf, er gaat toch niets boven een vers schoongemaakt Hollandse Nieuwe en dan gecombineerd met een vers getapt pilsje. En dan begint op 1 juni, ook nog het mosselseizoen. Zie je het voor je: terrasje, mosselen, wit wijntje. Mooie vooruitzichten.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad