Kulinaire: Druk (2)

31 januari 2020

Even terug naar mijn column van enkele weken geleden. Toen had ik het op deze plek over de explosieve uitbreiding van het aantal horecazaken in Venlo. Zoals gezegd, of het nu gaat om een koffiezaakje, sushitent, kippenbar of een café waar ze besluiten ook eten te gaan serveren, het lijkt erop dat er geen stop op zit. En zoals ik al eerder schreef: het zijn allemaal stoeltjes waarvan we willen dat ze zo veel mogelijk bezet zijn. Als horecaondernemer word je blij van een gezellig volle zaak. Ik in ieder geval wel.

Tekst: Pieter Steenkist (Brasserie Sur Place) | Foto: Leon Vrijdag

In die vorige column stelde ik ook de vraag of de decemberdrukte in januari en februari zou aanhouden, want dat is altijd maar afwachten. Ik moet zeggen, we hebben momenteel niets te klagen. Natuurlijk, het is geen december meer, maar de gasten blijven binnenlopen. En daar doe je het voor. Ook om mij heen hoor ik dat iedereen het redelijk druk heeft – gelukkig maar. Het is een teken dat de mensen graag in het Venlose centrum komen om te eten en te drinken.

Er is echter een ‘maar’. Een fenomeen dat de mensen c.q. gasten uit de stad houdt: het bezorgen. InVenlo, Thuisbezorgd.nl, Sneleten.nl, Bezorgland, On Line Eten bestellen en nog heel veel meer. Je hoeft je luie stoel niet meer uit. Ja, om de deur open te maken. Waar is de tijd gebleven dat je op zondag naar de afhaalchinees ging?

Tegenwoordig word je bijna – nou ja, bijna – omver gefietst door al die snelle jongens en meisjes op van die supersonische bezorgfietsen. Het is een ontwikkeling die mensen uit de stad houdt. Want waarom de stad in gaan als je je kreeftensoepje, kippetje, sushi, varkenshaasje en zelfs je weggesmolten ijsje thuis kunt laten bezorgen.

Aan de ene kant snap ik het wel. Aan de andere kant, laten we eerlijk wezen, dat kreeftensoepje en al die andere gerechten smaken toch veel lekkerder in het desbetreffende restaurant. Een gezellige entourage, het genot van een goed glas wijn en goede bediening. En (als het goed is tenminste) waar je je eten geserveerd krijgt zoals het hoort. Op een bord, mooi opgemaakt en met liefde gebracht – een bord dat na afloop netjes wordt afgewassen en opgeborgen. Dus niet in een plastic bakje dat ook nog eens milieuvervuilend is. Maar goed, ik zal wel ouderwets zijn.

P.S. Ja, natuurlijk haal ik ook wel eens chinees/pizza of een frietje. Ik laat het echter niet bezorgen, ga naar de betreffende zaak toe. En ga overigens nog veel vaker bij mijn collega’s eten om me daar te laten verwennen met allerlei lekkere gerechten. In een sfeervolle entourage.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad