Kulinaire: Verse friet

17 januari 2020

Afgelopen week was de week van de Michelin-sterren, voor de horecawereld altijd weer een bijzonder moment. Geen nieuwe sterren in Venlo, maar Valuas heeft zijn ster knap weten te behouden (restaurant), evenals de Bib Gourmand (brasserie). Die laatste is wat minder bekend dan de Michelin-ster en is een erkenning voor de goede prijs-kwaliteitverhouding van een driegangenmenu van maximaal 39 euro per persoon.

Tekst: Alex Khanna (freelance kok) | Beeld: Leon Vrijdag

Is Venlo rijp voor meer sterrenrestaurants of restaurants met een Bib Gourmand? Mijn persoonlijke mening is dat dit best het geval zou kunnen zijn, mits er ondernemers zijn die kwaliteit, lees verse producten en vakmanschap, op de eerste plaats zetten.

In een eerdere column schreef ik over de herkomst van bepaalde gerechten. Sprak ik mijn verbazing uit over hoe die door de jaren heen verbasterd zijn tot een lauw aftreksel van wat het behoord te zijn. Daarover werd ik laatst dan ook aangesproken. Want gelukkig zijn er, zo ontdekte ik enigszins tot mijn verbazing, nog consumenten die het gelukkig wél opvalt dat er horecabedrijven zijn die, zoals het hoort, werken met verse groenten in plaats van gemakshalve een salade als bijgerecht te serveren. Of helemaal geen groenten. Waarmee ik maar wil zeggen dat de Venlonaar zich wel degelijk bekommert om een vers gemaakte maaltijd.

En om variatie. Neem bijvoorbeeld friet. Bijna overal krijg je vrijwel standaard friet geserveerd bij het hoofdgerecht. Hoeft niet. Vraag de kok gerust om een andere aardappelgarnituur. Over friet kun je overigens een goede discussie voeren. Zoals waar je de beste friet in Venlo krijgt. En wat krijg je dan eigenlijk: vers gesneden aardappel of friet uit de kant-en-klare doos van de groothandel?

De crux is dat je er vrijwel altijd hetzelfde voor betaalt.  Terwijl je echt wel het verschil merkt tussen vers en kant-en-klaar. Net zoals je als consument weet dat degene die een vers gesneden aardappel gebruikt ongetwijfeld ook nadenkt over waar hij de friet in bakt, op welke temperatuur en over wanneer hij welke aardappel koopt en waar. Zo zijn er frietzaken waar je de keuze hebt: niet één, maar meerdere soorten friet. Weet dan dat de ondernemer in zo’n zaak je een eerlijke, verse portie friet voorzet. Waar hij vaak hetzelfde voor vraagt als elders voor de zak friet van de groothandel die altijd hetzelfde smaakt.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad