La vie by Valuas: inspelen op een veranderende horeca

1 mei 2020

Het uit eten zal veranderen, een proces dat door de coronacrisis wordt versneld, is Eric Swaghoven van Hotel-Restaurant Valuas van mening. De plannen die hij heeft om daar op in te spelen worden nu versneld uitgevoerd. Dat moet leiden tot La vie by Valuas: uit eten in een huiskamerachtige setting. “De gast moet zich er thuis voelen.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Archief Valuas

Veertig jaar bestaat Valuas dit jaar en als het aan Eric Swaghoven ligt komen daar nog heel wat jaren bij. Maar het zijn onzekere tijden. Dus besloot hij net als veel collega’s op zoek te gaan naar alternatieven om inkomsten te genereren. “We doen bijvoorbeeld een aantal dagen in de week catering aan huis. Daarnaast zijn we een take away gestart.”

Hotel
Verder, zegt hij, gaat vanaf 11 mei het hotel weer open. “Dat betekent dat we ook het restaurant weer mogen openen. Alleen voor hotelgasten overigens, en met inachtneming van de anderhalve meterregel.” Gaat dat lukken? “Ja, geen probleem. We hebben 13 kamers en het restaurant is groot genoeg om 13 tafels op gepaste afstand van elkaar te plaatsen. En voor een veilige routing te zorgen.”

Nieuw concept
Grootste verandering geldt echter het restaurant en de brasserie. Het restaurant wordt naar de brasserie verplaatst en in de brasserie komt een nieuw concept: La vie by Valuas. Dat sluit aan bij een kentering die Swaghoven al langer in de horeca waarneemt. “Van de gasten mag het allemaal wat minder formeel, wat toegankelijker, hoor ik geregeld. Daar gaan we met de hele zaak op inspelen, zonder in te leveren op kwaliteit. Die blijft hoog.”

Thuisgevoel
Het restaurant blijft het meest herkenbaar, met de mooi opgedekte tafels, maakt Swaghoven duidelijk. La vie by Valuas wordt de huiskamer. Geen eettafels en eettafelstoelen, maar banken, fauteuils en lage tafels. “Steeds meer mensen willen bij het uit eten een thuisgevoel. Dat is in de nieuwe ruimte het geval. Met een kaart die daar bij aansluit, dus met daarop bijvoorbeeld ook een uitsmijter of broodje kroket. Van Valuaskwaliteit natuurlijk.”

Schilderskwast
De ideeën voor het nieuwe concept bedacht Swaghoven grotendeels zelf, op basis van wat hij in de markt en van de gasten hoorde. De uitvoering gebeurt momenteel ook grotendeels door het eigen team, glimlacht hij. “Ik heb 45 mensen rondlopen. Die wil ik zo veel mogelijk aan het werk houden. In dit geval met de schilderskwast en zo.”

Ster en Bib Gourmand
Tot slot, zo’n redelijk ingrijpende verandering, wat heeft dat voor gevolgen voor de voor Nederland redelijk unieke combinatie van een Michelin-ster (restaurant) en een Bib Gourmand (brasserie)? “Die wil ik behouden”, klinkt het nuchter. “Al is dat uiteindelijk aan Michelin. Maar zoals gezegd, het wordt wat relaxter, informeler, maar de kwaliteit blijft zoals de mensen gewend zijn, zeker in de keuken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad