Lockdown: Venlose binnenstadondernemers verdrietig maar ook strijdbaar

14 december 2020

Hoewel het nog officieel bekend moet worden gemaakt, weet iedere ondernemer wat ze te wachten staat. Bij veel gaat vanaf morgen tot en met 19 januari de deur op slot. Een hard gelag, al laten veel Venlose winkeliers zien waarom ze ondernemer zijn: nieuwe ideeën zijn al in de maak.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen
Het is maandag 14 december net na de middag in het Venlose winkelcentrum. Normaal komt de stad op dit tijdstip langzaam op gang, nu lijkt het in sommige straten wel zaterdag. Voor sommige deuren staan mensen te wachten. Winkels zijn eerder open gegaan en menig ondernemer geeft aan de deur pas vanavond om acht uur op slot te zullen doen.
Inventariseren
Zoals Janet Coolen van modezaak Believe aan de Hoogstraat. Ze geeft aan verdrietig te zijn over de lockdown maar is inmiddels begonnen met inventariseren ten behoeve van de online verkoop. “Normaal zijn we op maandag dicht, maar ik heb gisteren meteen op de app van onze straat gevraagd of er meer winkeliers open zouden gaan. Dat was het geval.” Ze heeft al enkele klanten gehad en als de rest meedoet blijft ze tot acht uur open. Ondertussen is ze met haar dochter de voorraad in beeld aan het brengen. “De komende weken hopen we zo veel mogelijk online te verkopen; bezorgen het bij de mensen thuis. Maar we moeten wel nog het een en ander op de website zetten.”
Half vol glas
Hetzelfde bij de Just for Fun Shop aan de Klaasstraat. Terwijl klanten binnendruppelen vertellen Josje Wolters en Sef Bogaerts helemaal niet blij te zijn met de sluiting. “We zijn deze winkel juist begonnen omdat het draait om beleving. Je moet onze producten kunnen zien, aanraken.” Maar ze berusten in het feit dat het niet anders is. Bereiden zich eveneens voor op de online verkoop. “We hebben een website maar daar staat lang niet alles op. Dus we beginnen met de Venlo-artikelen erop te zetten en daarna beetje bij beetje de rest. Ja, we kunnen wel ‘näölen’, iets wat wij als Venlonaren goed kunnen, maar we Venlonaren zijn ook ondernemend, weten van aanpakken – we zien het glas dan ook niet als half leeg maar half vol.”
Essentieel
Even verderop een ondernemer die zich waarschijnlijk wat minder druk hoeft te maken. Bert Dielen van Slijterij Wijnhandel Dielen houdt wel nog een slag om de arm. “Ik heb vanmorgen contact gehad met de Koninklijke Slijtersunie en die gaven aan dat we als essentiële winkel worden gezien. Ik moet het nog definitief horen, maar verwacht dat we open mogen blijven.” Hetzelfde geldt voor Anne de Lauw van Kaas & Kaasjes aan de Kerkstraat. Al was ze daar niet zo zeker van. “Ik ben hartstikke nerveus, heb vanmorgen geïnformeerd of ik daadwerkelijk een essentiële winkel ben – je weet maar nooit. Dat bleek zo te zijn.” Dus blijft haar deur de komende tijd open. “We gaan wel inspelen op de situatie omdat het soms met pieken druk is in de winkel. Gaan het logistiek aanpassen. En ja, de mensen kunnen ook gewoon online bij ons bestellen.”
Ander werk
Bram van Heyster van de gelijknamige schoenzaak aan de Gasthuisstraat wordt niet vrolijk van de aanstaande sluiting. In het voorjaar ging hij nog volop online, maar dat doet hij niet meer. “Nee, uiteindelijk heeft dat niet veel opgeleverd omdat ik daardoor het stukje steun dat ik ontving weer heb moeten terugbetalen.” Hij verwacht ook niet dat veel mensen nu kleding of schoenen online zullen kopen. “Waarom? Ze kunnen nergens naartoe, er zijn geen kerst- of nieuwjaarsfeesten. Nee, de mensen gaan met de pantoffels aan op de bank zitten.” En hij zelf? “Thuis zitten kan ik niet. Dus ik zoek voor de komende weken even ander werk. Voor collega’s bezorgen of iets in de bouw. Ik zie wel.”
Lokaal online shoppen
Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging Venlostad.com geeft aan absoluut niet blij te zijn met de in zijn ogen behoorlijk forse maatregelen. “Zeker als ik naar de situatie in Venlo kijk. Anders dan in de grote steden hadden we het hier onder controle.” Maar hij begrijpt ook wel dat de ene stad wel open en de andere niet geen optie was. Manders hoopt wel dat de mensen die nu online gaan shoppen dat lokaal doen. Verwijst naar de site Bestellen in Venlo. Naar de vele winkels die hun eigen website hebben. En naar de mogelijkheid het snel en door een partij van dichtbij te laten bezorgen. “De mensen hoeven niet bang te zijn dagenlang op een pakketje te moeten wachten. Met Demarrage Fietskoeriers hebben we een plaatselijke partij die dat prima kan verzorgen.”
Sociale functie
Welke winkels wel en welke niet essentieel zijn, moet ook Manders nog even afwachten. Net zoals welke steunmaatregelen er gaan komen. “Dat zal op zijn vroegst vanavond of de komende dagen vanuit Den Haag bekend worden gemaakt. Daar gaan we dan met andere belangenbehartigers en bijvoorbeeld de gemeente over in gesprek.” In zijn ogen worden mkb’ers en de horeca momenteel onvoldoende gecompenseerd. Hij wijst op het belang van de binnenstad – met 5.000 medewerkers en een omzet van een half miljard euro – voor de economie. Ook op een ander vlak heeft hij zorgen, zegt Manders. “De binnenstad heeft tevens een sterke sociale functie, heeft een belangrijke dynamiek op maatschappelijk gebied. Denk aan mensen die alleen zijn. Die al een hele tijd niet even een kopje kunnen gaan drinken in de horeca. Daar valt nu weer een ontmoetingsmogelijkheid voor weg. Dat mogen we niet onderschatten.”
Belangrijk aandachtspunt voor hem is echter het promoten van het lokaal online kopen. “Ik heb daar wel enkele ideeën over, maar na vanavond weten we pas echt waar we aan toe zijn. Dan kunnen we gaan bekijken welke ideeën we verder kunnen uitwerken om de Venlose middenstand ook in deze barre tijd te ondersteunen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad