Lotus terug in Venlo: vernieuwd maar ook vertrouwd

20 februari 2020

Na acht jaren van afwezigheid keert restaurant Lotus terug in Venlo, als Lotus Asian Cuisine. Dat is een iets andere naam dan toen de horecagelegenheid vertrok. “Uiteraard kunnen de gasten hier terecht voor de bekende gerechten, maar we willen ze ook kennis laten maken met de authentieke oosterse keuken.” Zaterdag gaan de deuren van de nieuwe zaak voor het eerst open.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Vanaf 1973, toen het restaurant zich in Venlo vestigde, wisten zowel mensen uit Venlo en omgeving als Duitse gasten Lotus te vinden. De zaak van de familie Leow had dan ook een goede naam. Hoe wisten ze zich te onderscheiden? Annie Leow, die het bedrijf samen met haar man destijds begon, haalt in eerste instantie bescheiden haar schouders op. “Ik denk omdat we verse, oosterse kruiden gebruikten. Dat zorgt voor een wat andere smaakbeleving.” Dochter Adeline, die samen met haar vriend Andy, broer Ronny en ouders de zaak voortzet, wijst ook op de rol van haar moeder. “Moeder was en is een uitstekende chef-kok; ze won prijzen, gaf cursussen, dat heeft ook meegespeeld.”

Bouwwerkzaamheden
Bijna drie decennia kende Lotus een hoogtijperiode, na 2000 werd het minder, vertellen moeder en dochter. “We kregen concurrentie van de wok- en buffettenrestaurants. Dan kun je het ook wel over die boeg gaan gooien, maar dat wilden we niet. We wilden op onze manier vakmanschap bieden.” Een andere factor waren de bouwwerkzaamheden in de binnenstad, waardoor de bereikbaarheid minder werd. Dat had onder meer gevolgen voor de afhaal. “Een belangrijk deel van de omzet.”

Terug
Dus viel het besluit om in Venlo te stoppen en naar Arcen te verhuizen. Annie Leow: “Een goede klant wees ons op de mogelijkheden daar. Er lag een restaurant leeg en Arcen trekt natuurlijk veel toeristen.” Na acht jaar besloot de familie Leow toch weer terug te keren naar de plek waar het allemaal was begonnen, Venlo. Adeline vertelt dat ze via familie te horen kregen dat het pand van Shanghai Garden, op de hoek van de Maaskade en Puteanusstraat, vrij zou komen. “We zijn gaan kijken en zagen al snel dat er mogelijkheden lagen. Al moest er wel het een en ander aan gebeuren.”

Terras
Dat is in de afgelopen weken, vanaf de jaarwisseling gebeurd. Het restaurant heeft dankzij een make-over een geheel andere uitstraling gekregen. “Modern en trendy”, zegt Adeline. “We hebben het verder ook iets verkleind, hebben nu elf tafels waardoor het intiem en sfeervol is geworden.” Was het nog een optie om terug te keren naar het oorspronkelijke pand? “Nee, zoals gezegd is de afhaal belangrijk en de mensen willen dan zo dichtbij mogelijk kunnen parkeren. Dat kan hier voor de deur. Waar we bovendien de mogelijkheid hebben een terras te plaatsen.”

Authentiek
Kenmerkend voor het vroegere Lotus waren onder meer de Chinese muziek in de achtergrond en het aquarium. Maar die komen niet meer terug, lacht Adeline. “Wel prettige sfeervolle achtergrondmuziek, maar anders dan vroeger.” Gasten en afhalers kunnen er uiteraard wel terecht voor bekende gerechten als babi pangang en foe yong hai, maar er staan tevens allerlei nieuwe, authentieke gerechten op het menu zoals de hot pot of steamboat. “Dat lijkt op fonduen. In een hete bouillon bereid je zelf allerlei verse gerechten. Verder komen er onder andere ook gestoomde vis en groenten op de kaart. In de grote steden zie je dat al meer; wij hebben er vertrouwen in dat het in Venlo ook zal aanslaan.”

Carnavalsmenu
Het was de afgelopen weken hard werken, geven moeder en dochter tot slot aan, maar ze zijn nu klaar voor aanstaande zaterdag. “Met de carnaval hebben we een aangepast menu, vanaf woensdag gaat het reguliere menu in. En ja, we kijken ernaar uit om onze gasten weer in Venlo te ontvangen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad