Vanaf woensdag 19 mei worden de terrastijden weer verruimd. Van zes uur ‘s morgens tot acht uur ‘s avonds mogen horecazaken gasten ontvangen. Meer dan de afgelopen weken en een verdere verruiming zal niet lang op zich laten wachten.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Luuk Aerdts
Om de administratie rondom de registratie van terrasbezoekers sneller, efficiënter en vooral ook veiliger te laten verlopen bedacht de 17-jarige Luuk Aerdts een uniek systeem waarbij gasten via een QR-code en hun eigen mobiele telefoon kunnen registreren. Minder arbeidsintensief voor de bediening en overzichtelijker voor de horecaondernemer zelf.
Digitaal visitekaartje
Luuk startte twee jaar geleden met zijn eigen bedrijf: Venlonline.nl. Hij bouwt en onderhoudt websites en zorgt tevens voor de hosting. “Een website is het digitale visitekaartje van ieder bedrijf of privépersoon. Het is belangrijk dat dit er optimaal verzorgd uitziet, goed vindbaar is en eenvoudig te bedienen. Voor bedrijven is het belangrijk om goed en op juiste wijze vindbaar en zichtbaar te zijn op het internet. Daar kan ik ze bij helpen.”
Eenvoudig proces
En nu is er dus de speciale QR-code die dient als registratiesysteem van terrasbezoekers. Hoe is hij op dit idee gekomen? “Natuurlijk heb ik de afgelopen tijd ook een aantal keren een terras bezocht. Het was mij snel duidelijk dat het invullen en bewaren van formulieren niet echt perfect werkte. Het kost de mensen van de bediening veel tijd. Maar dat is niet alles. Bij drukte oogt het al snel rommelig, er kunnen problemen met privacy ontstaan omdat gegevens voor meerdere personen zichtbaar zijn. Daarnaast is het ook niet efficiënt en op het moment dat de kroegbaas of restauranteigenaar een melding krijgt dat één van zijn gasten positief is getest op corona is het een hele klus om alle andere mensen die dat moment het terras bezochten te informeren. Dankzij mijn systeem kan dat hele proces veel eenvoudiger verlopen.”
In de praktijk
Hoe gaat het door Luuk bedachte systeem met de QR-code in zijn werk. “Iedere horecazaak ontvangt een eigen QR-code. Dat krijgen ze uitgeprint en kunnen ze het op een duidelijke plek bij het terras ophangen. Gasten scannen de code met hun mobieltje en vullen op hun gemak de gewenste gegevens in. Als deze zijn ingevuld, drukken ze op verzenden en ontvangt het restaurant of café alle gegevens via de mail. Slechts één persoon van een gezin of groep hoeft de gegevens in te vullen en niet iedere individuele terrasbezoeker.” Op het moment dat een gast zich bij een horecazaak meldt dat hij of zij positief is bevonden, heeft de eigenaar volgens Luuk dankzij dit digitale systeem heel snel en overzichtelijk een duidelijk beeld welke andere mensen er op dat tijdstip op het terras aanwezig waren. “Vanuit het betreffende restaurant of café ontvangen deze personen dan een mail met de waarschuwing over de coronabesmetting.”
Voordelen
Voordelen zijn er voldoende aan dit systeem, aldus Luuk. “De blaadjes die veel zaken nu gebruiken liggen vaak door elkaar, worden smerig of misschien niet op juiste dag en tijdstip bewaard. Dat probleem omzeil je door deze online Corona Checklist te gebruiken. Het is bovendien eenvoudiger, gebruiksvriendelijker en minder tijdrovend. En vergeet het privacyaspect niet. Nu kan een andere terrasbezoeker of bediende niet de persoonlijke gegevens van de gasten inzien.” Wanneer de klant de checklist heeft ingevuld krijgt het betreffende café of restaurant een popup melding. Dan weet de eigenaar of een klant het ingevuld heeft. “Dankzij dit systeem blijven je gegevens privé totdat de horecazaak het nodig heeft. De kosten voor dit systeem zijn tien euro per maand en de eerste twee bedrijven die zich melden, krijgen de eerste maand gratis. Als een ondernemer meer gegevens of opties in het overzicht wil verwerken, dan pas ik het aan en kost dat niks extra. Dat hoort bij de maandelijkse prijs van tien euro. Voor die prijs verzorg ik de opzet en het onderhoud.”
Horecazaken die belangstelling hebben kunnen zich melden via corona.venlonline.nl