Maartje en Nicole: ‘Q4 moet de gaafste wijk van Venlo worden’

22 februari 2021

Enthousiasme. Dat is het woord dat regelmatig terugkeert als Maartje Boonen en Nicole Seuren vertellen over hun plannen voor Q4. Hun wijk. De wijk waarin ze wonen en werken. Samen met de gemeente Venlo, bewoners en ondernemers willen ze de metamorfose die inmiddels in gang is gezet nog verder kleur geven. Het doel? Q4 moet de gaafste wijk van Venlo worden.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Rob Buchholz

Ze houden van aanpakken. Dat doen Maartje (Praktijk Beleza Pura, Bolwaterstraat) en Nicole (Drogisterij/Parfumerie Seuren, Nolensplein) zowel in hun eigen zaak, maar dus ook met alles wat in het belang van Q4 is. Het gebied dat ooit bekend stond als probleemwijk is inmiddels veranderd in een buurt met fraaie nieuwbouwwoningen en bijzondere winkels. Dat is echter volgens beide dames niet voldoende. Om echt op positieve wijze op te vallen zijn aspecten als duurzaamheid, veiligheid, saamhorigheid en het uitstralen van een eenheid net zo essentieel. Geen losse eilandjes, maar een uitdagend en boeiend gebied waar het rijke verleden en een uitdagende toekomst continu zichtbaar zijn.

Gedreven
“Om eerlijk te zijn: de ontwikkelingen gingen ons niet snel genoeg,” zo begint Maartje met een lach. “Er waren gesprekken met de gemeente, buurtbijeenkomsten en veel goede ideeën, maar het bleef allemaal een beetje hangen. Op enig moment weet je: iemand moet dit concreet oppakken, anders blijft het bij praten. Samen met Nicole ben ik begonnen met een aanvraag voor een bijdrage uit het SAM-fonds (Sam staat voor Stad van Actieve Mensen). Een subsidie met als doel om goede ideeën voor wijken, buurten of straten uit te voeren. Die werd goedgekeurd en dankzij het fonds konden we met onze eerste plannen aan de slag.” Nicole knikt en voegt er aan toe. “Wij zijn allebei erg gedreven. Twee ondernemers die houden van aanpakken en vol mooie ideeën zitten, maar we kregen het gevoel te veel van andere partijen afhankelijk te zijn. Uiteindelijk bleek ook nu dat zelf de handschoen oppakken de beste oplossing was om iets te realiseren. Ook de gemeente gaf aan dat we het beste zelf iets konden organiseren om vooral de saamhorigheid in de wijk te verbeteren. Op momenten dat het nodig is, springen zij bij voor eventuele extra hulp of advies.”

Meer aandacht voor Q4
Maartje en Nicole zochten het contact met de gemeente Venlo, lanceerden na overleg met andere bewoners en ondernemers veel ideeën, maar kregen in eerste instantie nog wel eens het gevoel dat Q4 werd vergeten. Dat veranderde snel door de aanpak van beide dames. Nicole zegt daarover: “Ze konden ons enthousiasme waarderen en uiteindelijk kregen wij echt het gevoel dat er meer aandacht ontstond voor de wijk. Nu merken wij steeds vaker: als we zelf actief blijven en initiatieven ontplooien dan zet de gemeente de puntjes op de i en helpt waar het nodig is, zoals bijvoorbeeld bij de aanleg van groen in de wijk. Inmiddels is er een samenwerking ontstaan waar iedereen baat bij heeft. Zowel de wijk, als de gemeente. Zij merken echt wel dat hier veel positieve ontwikkelingen in gang zijn gezet.”

Meer eenheid en saamhorigheid
Een jaar geleden was wethouder Marij Pollux nog betrokken bij het plan om meer groen (bomen en klimop planten) in de wijk te realiseren. Inmiddels is er meer gebeurd en komen steeds meer plannen tot leven. Maartje: “In april worden elf plantenbakken – die op het voormalige Floriadeterrein hebben gestaan – op verschillende plekken in de wijk geplaatst. Vanaf de Bolwaterstraat richting het Nolensplein tot aan de nieuwe parkeergarage Blok van Gendt. Dat draagt bij aan onze visie om de wijk meer als een eenheid te laten overkomen. Niet alleen voor de mensen van Q4 zelf, maar ook bij kooptoeristen en andere bezoekers.” Nicole vult haar aan. “Tevens heeft IVN Maasduinen een mooie tuin aangelegd voor appartementencomplex De Sliënenberg en is daar een bijenhotel geplaatst. Om de saamhorigheid te verbeteren zijn onder andere een Facebookpagina en Instagramaccount voor Q4 gemaakt. Tevens is er een buurtapp opgezet. Om daar meer bekendheid aan te geven is een flyer gemaakt om bewoners daarover te informeren in de hoop dat zoveel mogelijk mensen uit de wijk zich aanmelden.”

Herkenbaar en betrokken
Daarmee houdt het niet op. Nog meer geveltuintjes, vogelhuisjes, bijen- en wormenhotels en andere vormen van groen, die door het team van Daelzicht worden onderhouden. Maar ook plannen voor meer duurzaamheid, het opknappen van de gevels, een speeltuintje voor de kinderen, speciale tegels als verzamelpunt voor oud papier en er is een initiatief voor een fraai kunstwerk tegen één van de muren bij het Synagogeplein. Er zijn zoveel plannen volgens Maartje. “Niet alleen voor de mensen die hier wonen en werken, ook waar de bezoekers van de wijk baat bij hebben. Via de sociale media kanalen willen we de mensen achter de diverse winkels en bedrijven laten zien. Wie is die persoon achter die bijzonder zaak? Leer ze kennen. Wat drijft hun? Wat is hun passie? Dat zorgt voor meer herkenbaarheid en betrokkenheid.”

Een ultieme wens is volgens Nicole om een echt buurthuis te realiseren. “Op de Bolwaterstraat staat op het moment een schitterend, groot pand leeg. Dat is een perfecte locatie als verzamelplek voor buurtbewoners, ondernemers en kinderen. Een veilige plek waar zowel gemeente als politie inloopspreekuren kunnen organiseren. Ook het verzorgen van taalcursussen voor arbeidsmigranten kan hier plaatsvinden. En volgens mij is er zelfs voldoende plek om sporten en bewegen te stimuleren. Kortom: er zijn voldoende plannen in de nulmeting vastgelegd en die hopen we dit jaar in samenwerking met de gemeente nog te realiseren. Wij zijn enthousiast en op zoek naar partijen die mee willen denken om dit te realiseren en dus willen investeren. Zo wordt dit echt de gaafste plek om te wonen en te werken van heel Venlo.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad