Maatregelen horeca: “Ben bang dat het nog erger wordt”

3 november 2021

Waar we even op weg leken naar het einde van de coronacrisis, is daar na de persconferentie van dinsdag 2 november voorlopig geen sprake van. Sterker nog, de aankondiging dat er volgende week alweer een nieuwe persconferentie op de planning staat, belooft niet veel goeds. Welke consequenties heeft dit voor de Venlose binnenstad, meer specifiek de horeca.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Bij Brasserie Basiliek aan de Jodenstraat is het ‘business as usual’ en eigenares Chantal van Hoorn verwacht dat het voorlopig ook zo zal blijven. “We controleerden al en blijven dat doen. Nee, van meer toezicht door boa’s heb ik na de recente brief van minister Grapperhaus niets gemerkt. Maar ze zijn welkom; we houden ons aan de regels.” Verwacht ze dat met de terugkeer van de mondkapjes in de winkels en de anderhalve meter mensen de stad zullen mijden – iets wat met het oog op de komende feestdagenperiode een weinig prettig vooruitzicht is? “Nee, ik denk dat de meeste mensen gewoon naar de stad komen, voor de sfeer. Ja, we zijn ook al bezig met de voorbereidingen op feestdagen. De eerste reserveringen zijn binnen. Dus we blijven positief.”

Mensen weigeren
Dat zou Tom van der Velden, eigenaar van koffiebar en eetgelegenheid Mocca Coffee Company aan de Oude Markt, ook wel willen zijn. Hij vindt het echter heel vervelend dat er over enkele dagen op het terras eveneens een QR-code of testbewijs moet worden getoond. “Weet je, tot nu toe kon ik iedereen welkom heten in mijn zaak, al was het maar buiten, op het verwarmde terras. Over een paar dagen moet ik mensen die geen coronapas of testbewijs hebben weigeren. Heel vervelend.” Hij snapt het wel maar begrijpt het niet, zegt hij met een cynische glimlach. “Natuurlijk zijn de cijfers niet goed, dus er moet iets gebeuren, maar het voelt niet fijn.”

Sfeervol
In tegenstelling tot Chantal van Hoorn heerst bij Van der Velden wel de angst dat de beperkingen invloed op de bezoekersaantallen in de binnenstad zullen hebben. “Ik ben ook bang dat het qua beperkingen nog erger wordt, zeker met het oog de al aangekondigde persconferentie en de geluiden die je hoort. Maar we gaan er met z’n allen als binnenstadondernemers de schouders onder zetten om een bezoek zo sfeervol mogelijk te maken. Op dat vlak gebeurt al een en ander; de feestverlichting hangt al, dus we hopen dat mensen de meerwaarde van een bezoek aan de gezellige binnenstad in blijven zien.”

Vrijheid geproefd
Met de kennis van nu, zegt hij, was het misschien beter geweest als er enkele maanden geleden niet was versoepeld. “Natuurlijk waren we daar toen dolblij mee, was er de hoop dat we stapje voor stapje weer naar normaal zouden gaan. Maar ergens wisten we ook dat corona in het najaar en de wintermaanden weer kon oplaaien. Als alles was gebleven zoals het was, had er nu niet ingegrepen hoeven worden. Nu hebben we even van de vrijheid geproefd en moeten we die weer inleveren. Althans zo voel ik het.”

Nationale pispaal
Arno Hendericks van Café Restaurant Central, gevestigd aan de Markt, zoekt even naar woorden om zijn gevoel over de nieuwe maatregelen te omschrijven. “Tja, wat moet ik er van vinden. In mijn ogen is het doel vooral dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Symboolpolitiek waar de horeca weer de dupe van is. We lijken inmiddels wel de nationale pispaal. Want waar willen ze ook dat het personeel gecontroleerd wordt op een coronapas, juist, in de horeca.” Natuurlijk gaat hij controleren, zoals dat ook binnen al gebeurt. “Maar het kan altijd wel eens gebeuren dat we een tafeltje over het hoofd zien. Maar dat is niet bewust, we volgen gewoon de voorschriften.”

Jaar geleden
Voorschriften die, zo vermoedt Hendericks, alleen nog maar strenger worden. “Dat nu al een nieuwe persconferentie wordt aangekondigd, zegt voldoende. Dat is voorsorteren op zwaardere maatregelen.” Welke dat worden, weet hij niet, al heeft hij zo zijn vermoedens. “Ik denk dat er weer aan de sluitingstijd gesleuteld wordt. Eerder dicht, om 10 uur bijvoorbeeld.” Ook op een eventuele sluiting van de horeca zegt Hendericks zich voor te bereiden. Ik hoop het natuurlijk niet. Maar als ik nu terugkijk, heb ik het gevoel dat we zo ongeveer terug zijn bij de situatie van een jaar geleden.”

Controleren
Rene Schreurs van broodjeszaak Bufkes aan de Maasstraat haalt zijn schouders op. “Vervelend, maar het is niet anders. Ja, mensen die eerst nog zonder QR-code of testbewijs op ons terras konden zitten, kunnen we niet meer toelaten. Daar controleren we op, consequent, zoals dat van ons wordt verwacht.” Hij denkt niet dat het mensen zal weerhouden de binnenstad te bezoeken. “We zitten al meer dan anderhalf jaar in een situatie met beperkingen. De mensen zijn blij als ze even de stad in kunnen voor inkopen of een bezoek aan de horeca.”

Of het bij de huidige maatregelen blijft, daar is Schreurs niet gerust op. “Ik ben bang dat we de komende tijd nog wel een aanscherping krijgen.” Denkt hij dan ook aan een nieuwe lockdown? “Dat sluit ik niet uit. Wat we dan gaan doen? Hetzelfde als vorig jaar. Bezorgen en afhaal. Maar goed, laten we hopen dat het niet zo ver komt. We kunnen echter niet meer doen dan afwachten en er het beste van hopen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad