Marlies Driessen: ‘Rob de Nijs werd geaccepteerd dankzij Captain Beefheart’

7 november 2019

Marlies Driessen. Vrouw van Geert. Stille kracht op de achtergrond, maar inmiddels ook een dame met voldoende kennis van vele muziekstromingen. “Toen Geert mij leerde kennen, was ik fan van Rob de Nijs. Dat was voor hem even slikken. Op het moment dat hij echter hoorde dat Rob liefhebber van Captain Beefheart bleek te zijn, tolereerde hij mijn muzikale smaak.”

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Janneke Michels & Archief Sounds

Geert en Marlies kenden elkaar al langer en er groeide een wederzijdse interesse. “We troffen elkaar weer in 1993 op de kermis in Swalmen. Sindsdien zijn we onafscheidelijk.” Marlies, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Holland, maar op dat moment woonachtig in Reuver, kende de naam Sounds wel, maar had de winkel nog nooit bezocht. “Toen de tijd rijp was, zei ik tegen Geert: ik wil die tent van jou wel eens zien. Die opmerking viel volledig verkeerd. Hahaha. Het woord tent was not done. Ik heb sindsdien wel geleerd en geaccepteerd dat Sounds bij hem een hele belangrijke plek inneemt. Maar dat is voor mij nooit een probleem geweest. Ik ben afkomstig uit de Bollenstreek. Daar hebben veel mensen een eigen bedrijf, zoals ook ooit mijn vader.”

Plek op de achtergrond
Marlies, toen nog in dienst van een accountantskantoor, zag vanaf dat moment haar wereld veranderen. Ze leerde niet alleen veel meer muziekstijlen en acts kennen, tevens kreeg ze steeds meer waardering voor de passie die onder muziekliefhebbers heerst. “Geert en ik zijn sinds die Swalmense kermis altijd samen. Mensen weten eigenlijk niet beter. Uit eten, concerten bezoeken of andere afspraken, het maakt niet uit. Omdat Sounds en de muziek daardoor ook een steeds grotere rol in mijn leven ging spelen, moest ik een keuze maken en vertrok na een aantal jaren bij het accountantskantoor.” In de verkoop was Marlies echter lange tijd niet te vinden. Zij koos bewust voor de achtergrond. “Klopt, zeker niet achter de balie. Daarvoor miste ik simpelweg te veel kennis over diverse stromingen. Sounds is een echte speciaalzaak. De klanten verdienen het dat ze door mensen met voldoende kennis te woord worden gestaan.”

Intensief luisteren en volgen
Marlies werkte dus eigenlijk een aantal jaren op de achtergrond. Ze verzorgde onder andere de website en later de webshop. “Dankzij dat werk deed ik veel kennis op. Vergis je niet; in het samenstellen van de nieuwsbrief gaat veel tijd zitten. Een voorbeeld: het ‘Album van de Week’ wordt niet zomaar gekozen. We luisteren naar een aantal platen en maken dan een keuze. Het moet wel verantwoord zijn. Hetzelfde geldt voor de keuze van de vergeten klassieker. Ook daar wordt nog steeds goed over nagedacht, daarbij is de kennis van Geert onontbeerlijk. En juist dankzij die werkzaamheden voor de website, leer ik dan weer meer over muziek en voel mij zelfverzekerder om de laatste jaren wel achter de balie te staan. De muzikale ontwikkelingen blijven niet stilstaan en zijn nog steeds super interessant. Een voorbeeld: die spannende scene in Londen met Grime, Rap en Jazz waarin artiesten als Tirzah en Shabaka Hutchings actief zijn. Daar speelt zich echt iets prachtigs af en wij volgen dat intensief. Ja het mag misschien hard werken zijn, maar zo voelen wij dat niet. Het is een bestaan. A way of life.”

Sounds Marlies 2

 

Morrissey
Direct na de start van de relatie nam Geert Marlies mee op een muzikale ontdekkingsreis. “Al vrij snel gingen we samen naar Pinkpop. Dat bleek voor mij een vorm van topsport te zijn. Zowel op fysiek als mentaal vlak. Drie dagen staan, geconcentreerd luisteren. Ik was het niet gewend.” Toch was het juist tijdens één van de edities van Pinkpop dat Marlies bevangen werd door de magische kracht van muziek. “Morrissey stond op het Noordpodium en echt het hele publiek zong mee. Ik dacht bij mezelf: wat gebeurt hier? Ik vond het fantastisch, maar tevens verbaasde het mij. Die wisselwerking tussen publiek en artiest. Die passie. Die kracht van het moment. Morrissey stond daar in zijn smoking, onderging het en zei na afloop met dat prachtige bekakte Engelse accent:’ Thank you. You musiclovers.’ Ik vond het fantastisch. Sindsdien draai ik The Smiths vaak en begrijp ik de passie voor muziek nog beter. Maar ik ben absoluut geen scouter, meer een volger. Geert en Leo horen nog steeds bij nieuwe artiesten of iets echt goed is en van belang voor het geluid van nu. Zij horen of iets kwaliteit heeft en of het past bij de tijdgeest. Wij zijn nooit veel met het verleden bezig, onze blik is telkens weer op de toekomst gericht.”

Concerten en privécolleges
Naast het bezoeken van concerten zijn Marlies en Geert ieder jaar samen op diverse festivals te vinden: Pinkpop, Down the Rabbit Hole, WOMAD, Le Guess Who en het eigen Venlose Zomerparkfeest. “Na de laatste editie van Pinkpop zijn Geert en ik direct doorgereden voor een concert van Reggae-act Inna de Yard in Club Gloria in Keulen. Daar hebben we samen twee uur lang ademloos staan toekijken, wat een geweldig concert. Ja, Reggae is in de loop der jaren wel echt één van mijn favoriete muziekstijlen geworden. Maar er is zoveel meer. Het werk van Jack White, The National of de laatste plaat van Springsteen. Allemaal anders, maar allemaal even prachtig.” Behalve het bezoeken van concerten en de aanwezigheid bij Sounds heeft Marlies natuurlijk het voordeel dat ze mag genieten van de muziekcollectie van Geert. Lachend zegt ze: “Geert heeft het op bijzondere wijze ingedeeld. De doorbraak van The Ramones is voor hem een breekpunt in de muziek. Daarom staan de albums op bepaalde eigen wijze geordend: Amerikaans vinyl wat voor The Ramones en wat na The Ramones is uitgekomen. Wij kunnen daar soms hele avonden in grasduinen. Onder het genot van lekker eten en drinken luisteren we samen veel naar muziek. Vaak zorgt Geert dan voor prachtige privécolleges over bijvoorbeeld The Grateful Dead. En ik? Ik luister gefascineerd toe en krijg meer kennis die ik in de winkel kan toepassen.”

Wakker schudden
Want hoewel zeer afzijdig in de beginjaren, is Marlies toch steeds vaker zichtbaar achter de kassa of op andere plekken in de zaak. Henk Huijs noemde haar al de smeerolie binnen Sounds. En zo omschrijft Marlies Driessen ook graag haar eigen rol. “Smeerolie past beter dan bijvoorbeeld people manager. Ik ben soms een flapuit, maar het team kent mij inmiddels.” De rechtstreekse benadering is een eigenschap die haar tijdens de verhuizing van de Jodenstraat naar de Parade in 2000 bijzonder goed van pas kwam. Lachend zegt ze: “Ja, ik moest de boel wel eens wakker schudden. Dan liep ik tijdens de bouwwerkzaamheden naar binnen en was het gewoon nodig om bepaalde dingen te eisen op momenten dat het niet snel genoeg verliep of mensen afspraken niet nakwamen; een soort onderaannemer. En ik nam die rol wel op me.” Daarbij was ze tevens bepalend om het hele plan van de verhuizing definitief door te zetten. “Geert zei op een dag: er staat een prachtig pand vrij op de Parade. Na overleg hebben we uiteindelijk gezegd: we gaan het doen. Ook Leo vond het, na aanvankelijk enige aarzeling, ook een heel goed plan” De panden op de Jodenstraat waren twee aparte koninkrijkjes. Eén grote winkel was met het oog op de toekomst veel logischer. Het credo luidde: ‘to fight the internet‘. Daarbij mag de rol van Theo Lenders zeker niet vergeten worden. Theo was niet alleen een goede vriend van ons, maar tevens kunstconservator bij het Venrayse Odapark. Hij overleed geheel onverwacht in 2011 aan een hartstilstand. Hij bedacht de interieurstijl van de nieuwe winkel. Een stijl die nu nog bepalend is voor de sfeer.”

Sounds verbouwing

Marlies aan het werk tijdens de verbouwing van het pand op de Parade.

 

Webshop
Acht jaar geleden startte Sounds met een eigen webshop. Volgens de mening van Marlies een keuze die naast de verhuizing naar de Parade en de automatisering belangrijke stappen zijn geweest voor de verdere groei van de winkel. “We zijn nooit zo goed geweest in reclame uitingen en dit was voor ons een toegankelijkere en directere manier om muziekliefhebbers en onze klanten te bereiken. Wie weet heeft het ook wel bijgedragen aan onze goede naam die we door het hele land hebben. Men schrijft over ons in kranten, tijdschriften of op het internet, maar niet iedereen kan zomaar even naar Venlo komen om te winkelen. Dan is de rol van de webshop uitstekend. En die klanten krijgen van ons net zoveel aandacht als de mensen die de winkel bezoeken. Thessy maakt met assistentie van mij de bestellingen klaar en zorgt voor een correcte verzending.”

De positieve vibe rondom Sounds, zowel landelijk als regionaal, zorgt volgens Marlies wel eens voor verbazing. “Zowel Geert en Leo, de rest van het team als ik zijn er nooit zo mee bezig geweest. Nu floreert de zaak als nooit te voren, maar we hebben ook echt verrekte lastige jaren gehad. De comeback van vinyl, maar ook een event als Record Store Day hebben bijgedragen aan de hedendaagse successen van de zaak en de goede naam. En gelukkig hebben we al jaren een fantastisch team dat ons trouw blijft. Iedereen heeft wel eens zijn nukken of lastige dagen. Ik probeer juist op die momenten het gesprek aan te gaan om te luisteren. Maar ook als een collega een bepaald idee heeft, luisteren we daar naar. Iedereen is belangrijk en gelukkig weten ze dat. Ze blijven ons trouw. Niek is in 2020 alweer 30 jaar bij Sounds in dienst. Henk is er al sinds 1998 en met Thessy hebben we recent het 12 ½ jarig jubileum gevierd. Die drie zijn echt heel belangrijk voor ons. Maar ook ons poetsteam, al meer dan 35 jaar verzorgen de zussen van Geert alles in de zaak, als ik die niet had… En natuurlijk alle andere teamleden uit het verleden zijn essentieel geweest in de ontwikkeling en groei van Sounds. Leo, Geert en ik kunnen dit niet alleen. Het complete team loopt als een rode draad door de 35-jarige geschiedenis van de zaak.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad