‘Mensen maken geen afspraak omdat ze zich dan verplicht voelen iets te kopen’

19 maart 2021

Sinds twee weken gelden er versoepelingen voor de detailhandel. Het shoppen op afspraak is een uitkomst, maar is volgens een aantal Venlose ondernemers nog niet voldoende. Zij hopen dat er spoedig meer mogelijk is en mensen ook weer echt spontaan mogen winkelen. Al vrezen ze met de oplopende besmettingscijfers van de laatste dagen dat dit niet snel gaat gebeuren.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Miriam Stiene van kinderkledingwinkel Klein Duumpke op de Hoogstraat is in ieder geval blij dat haar deur weer open mag. Zeker sinds de verruiming die begin deze week is ingegaan. “Die eerste versoepeling had voor mijn winkel weinig zin. Nu mogen meer klanten naar binnen en dan heb ik het soms gelukkig echt wel druk. Dat voelt goed.”

Belang van social media
Een belangrijk aspect is voor haar het zichtbaar blijven bij de doelgroep. “Social media als Facebook en Instagram zijn zo belangrijk in deze tijd. Als ondernemer moet je de zaak en producten continu laten zien en onder de aandacht brengen. Dat wekt interesse. Wie dat niet doet, is gezien.” Aan de andere kant heeft Miriam het gevoel dat het maken van een afspraak voor veel mensen een belemmering is. “Mensen voelen zich verplicht echt iets te kopen. Dat hoeft natuurlijk niet. En als een klant juist meer tijd nodig heeft dan is afgesproken, mogen ze natuurlijk gewoon blijven. Ik kom voor geen enkele steunmaatregel in aanmerking dus iedere euro is meegenomen. Dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor veel collega-ondernemers.”

Juichende politici
Of er bij de komende persconferentie nog extra versoepelingen komen, betwijfelt ze. “De cijfers stijgen weer en de verkiezingen zijn voorbij,” zo zegt Miriam met een knipoog. Om daarna serieus te vervolgen: “Als ik afgelopen woensdagavond de foto’s zag van juichende politici die dicht op elkaar staan en samen staan te proosten, dan ben ik daar wel een beetje klaar mee. En heb jij excuses gehoord na afloop? Je hoort er niks meer van. Wij als ondernemers moeten op ieder detail letten en zij doen waar ze zin in hebben.” Haar hoop is gevestigd op mooi weer, het aanhouden van de huidige versoepeling en dat steeds meer mensen de weg naar het centrum terug weten te vinden. “Over twee weken is het Goede Vrijdag. Ik hoop toch niet dat ze dan weer net als verleden jaar een oproep doen richting de Duitse kooptoeristen om thuis te blijven. Wij kunnen wel de nodige topdagen gebruiken. Als die er de komende maanden niet komen, heeft het voor mij als ondernemer weinig zin meer.”

Astrid Birsak

Passanten
Astrid Birsak van ’T Boekhuis op de Grote Kerkstraat moet het vooral van passanten hebben. Afspraken worden bij haar winkel niet tot nauwelijks gemaakt. “Twee in de week, meer niet ” zo biecht Astrid eerlijk op. “Dit is echt een winkel om te snuffelen. Ze kopen als ze iets naar hun gading vinden. Daarom ben ik het wel met Miriam eens over het winkelen op afspraak. Er zullen vast zaken zijn waar dat prima werkt, maar voor heel veel andere winkels ook weer niet. Straks begint de vakantietijd en komen er hopelijk de nodige toeristen. Die kijken in de etalage of worden getriggerd door de uitstraling van dit historische pand en de winkel, pas daarna komen ze naar binnen. Natuurlijk bezorgen wij ook nog steeds. Ik plaats foto’s van de etalage of speciale boeken op social media, maar het is niet lonend. Vandaag heb ik pas één boek verkocht. Opbrengst: zeven euro. Als je mijn vaste lasten ziet. Huur van de zaak, de woning en dan de rest nog. Je moet inderdaad laten zien dat je er bent, maar daarmee is de klant nog niet binnen. Van de steun die ik krijg, kan ik niet eens de helft van de huur betalen.”

Nu streng zijn
Astrid hoopt dus echt op versoepelingen. Al heeft ze daar haar twijfels bij. “Ik hoor net de nieuwe cijfers voorbij komen: 7400 nieuwe coronagevallen. Dat is niet in ons voordeel. Sneller vaccineren is volgens mij het enige dat nu baat. Tot die tijd blijven we afhankelijk van het gedrag van de mensen. Komen er versoepelingen, dan gaan velen zich anders gedragen. Er wordt snel gedacht dat het weer voorbij is. Kijk eens naar de Duitse kooptoeristen. Die komen te veel in grote groepen naar Venlo. Ja, ik snap dat er winkels baat bij hebben. Maar misschien moeten we toch iets strenger zijn en met zijn allen nog even doorbijten. Nu blijf je afhankelijk van menselijk gedrag. Dan stijgen de cijfers, de overheid anticipeert daar op en dan trekken ze de versoepelingen dadelijk weer in. Je kunt beter nu nog even pijn lijden en dan echt goed open gaan in plaats van telkens het beleid te veranderen.”

Samen genieten
Lian Ververgaert van cadeauwinkel Citroen & Limoen op de Kwartelenmarkt mist eveneens de passanten. “Nee afspraken hebben hier weinig zin. En als de zaak leeg is, maar een voorbijganger wil naar binnen om iets te kopen, dan mag dat van mij. Zo stond er pas geleden een mevrouw in een rolstoel met haar echtgenoot voor de deur. Ze verbleef in de hospice en was dus in de laatste fase van haar leven. Nee, ik heb niks kunnen verkopen, maar ze hebben samen wel even genoten van allerlei traditionele kookproducten. Ze waren echt herinneringen aan het ophalen. Dat moment is veel meer waard dan geld verdienen. Dan maar geen omzet. Misschien vertellen ze nog wel over hun ervaringen tegen familie of vrienden en komen die een keer langs om hier te winkelen en te kopen. Nee, ik ga niemand de deur wijzen.”

Bij KATT damesmode op de Jodenstraat is eigenaresse Katinka Luhukay tevreden sinds de huidige versoepelingen zijn doorgevoerd. “Wij merken echt dat de dames behoefte hebben aan een nieuwe collectie. Ja, die reserveren om te kopen. Dat is het voordeel van deze zaak. Er staat een nieuw seizoen voor de deur en daar horen nieuwe kleren bij. Het zijn intensieve uren voor ons want je bent met iedere klant druk bezig. Adviseren, meedenken. Maar de mensen waarderen dat en wij nemen er graag de tijd voor. Zeker na die stille periode die geweest is. Wij hebben dus geen reden tot klagen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad