“Met het sluiten van de horeca is de huiskamer van het winkelcentrum dicht gegaan”

7 april 2020

Het leek zo vanzelfsprekend: even een kopje koffie doen, lunchen, een wijntje of biertje, of vanavond gezellig uit eten. Sinds 15 maart is dat niet meer het geval. Van de ene op de andere dag ging de horeca in het slot. Wanneer de situatie weer normaal zal zijn is vooralsnog koffiedik kijken, zegt Stefan Curvers, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Venlo.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Privé

Zoals veel horecamensen zag Stefan Curvers, voormalig uitbater van Café de Locomotief en momenteel actief als adviseur, de gebeurtenis van 15 maart enigszins aankomen. “Er waren bepaalde signalen.” Waarna, net als bij andere belangenbehartigers, zijn telefoon roodgloeiend stond. “Veel vragen uiteraard waar ik in die beginperiode niet altijd meteen een antwoord op had.” Veel emoties ook, want verwacht of niet, dat de complete horeca dicht moest veroorzaakte in die branche een schokgolf, merkte Curvers. “Ondernemers zaten van de ene op de andere dag zonder inkomen. Bovendien zag je al snel het effect. Met het sluiten van de horeca is tevens de huiskamer van het winkelcentrum dicht gegaan.”

Volksgezondheid
Geschrokken horecaondernemers dus, maar eveneens vol begrip over de genomen maatregel, constateerde Curvers. “Iedereen begrijpt dat dit nodig was, in het belang van de volksgezondheid.” De vraag was op dat moment vooral ook, zegt hij, hoe nu verder. “De horeca werkt met kleine marges, veel ondernemers hebben niet veel spek op de ribben.” Hij wijst op de bijeenkomst maandag 16 maart bij de gemeente, het gesprek met wethouder Erwin Boom en Venlostad.com, waar de basis werd gelegd voor ondersteunende maatregelen. Op de vervolgovereenkomst twee dagen later, op woensdag, met eveneens andere belangbehartigers, waar de eerste ideeën verder werden uitgewerkt, zoals het ondernemersloket, dat een dag later werd geopend.

Cadeaubonnenactie
Ook Curvers valt de saamhorigheid op die onder meer in de Venlose binnenstad is ontstaan. Het zoeken naar samenwerking, het bedenken van alternatieve initiatieven. “We zijn met Venlo Partners in gesprek gegaan hoe daar ons steentje aan bij te dragen. Dat heeft onder meer geresulteerd in Help de horeca, een cadeaubonnenactie. Koop nu een cadeaubon die later in de horeca verzilverd kan worden. Zorgt toch voor wat inkomsten.”

Mentale steun
Venlo Partners, geeft hij aan, startte vorige week daarnaast met het project ‘Venloverrast de stamgast’, waarbij cafébazen met een speciaal samengesteld pakket de komende weken langs gaan bij hun stamgasten. Een initiatief dat de band tussen gasten en café warm moet houden. Mooie acties, vindt Curvers, een hart onder de riem van de horeca. “Geen bron van inkomsten, vooral een stukje mentale steun.”

Huur
Hoe het nu verder moet, weet hij nog niet. Daarvoor is te veel onzeker. “Laat niemand zo naïef zijn om te denken dat we na 28 april weer in een normale situatie zitten. Dit gaat voor de horeca zeker nog wekenlang duren.” Dus is het op het moment vooral kijken hoe de horecaondernemers het beste kunnen worden geholpen, maakt Curvers duidelijk. “Er zijn al enkele financiële maatregelen genomen en wat momenteel veel aandacht heeft zijn de huren. Daar is de landelijke organisatie van KHN mee bezig. Die zijn in gesprek met minister Wiebes, staatssecretaris Keizer en grote vastgoedpartijen. Uitgangspunt is de pijn op een reële manier te verdelen.”

Gezelligheid
Voor de rest is het koffiedik kijken, zegt Curvers. Hij denkt dat, als alles meezit, de horeca in de loop van de zomer stapsgewijs open mag. “Eerder zou mooi zijn, maar momenteel verwacht ik op zijn vroegst juni of juli.” Verder hoopt hij dat deze crisis ook nog iets positiefs oplevert. “Dat de Venlonaar beseft dat we een schitterend horeca-aanbod hebben. Iets om trots op te zijn. En o zo belangrijk voor de sfeer en gezelligheid in de binnenstad.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad