Mogelijk nieuwe maatregelen voor de horeca: ‘Dit scenario had ik een jaar geleden al voorspeld’

9 juli 2021

Zoals het er nu naar uitziet, kondigt het kabinet vanavond nieuwe maatregelen aan ter bestrijding van het oplopend aantal coronabesmettingen. Een van de mogelijke maatregelen is dat veel horecazaken weer om 12 uur ’s nachts de deur moeten sluiten.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Venlose horecaondernemers op de Parade geven hun visie of deze ingreep daadwerkelijk nodig is. Peter Lammers van café Vader Klaassens (foto boven) bekijkt het nuchter: “Ik heb dit scenario een jaar geleden al voorspeld. Het is een cyclus en een kwestie van gewoon logisch nadenken. De mensen krijgen te veel ruimte en dan gaat het weer mis.”

Jongeren
Of jongeren die zich nog niet hebben laten vaccineren, mede de oorzaak zijn van het stijgend aantal positieve besmettingen, laat hij in het midden. Lammers merkt wel dat deze groep zich minder van de regels aantrekt. “Het is niet dat ze vervelend zijn, maar er komt hier wel vaker een grote groep naar binnen en telkens moet ik ze vragen om afstand te houden. Daarnaast heb je nog te maken met de jeugd die al op vakantie is geweest. Ze komen terug en er is meer kans dat ze besmet zijn. Dan nemen ze het virus mee naar huis. En dat is wat ik bedoel met dat voorspelbare. Het gebeurde vorig jaar zomer en dit jaar weer. Je kunt er op wachten. ”

Duidelijke regels
Zijn vaste gasten zijn ouder, allemaal gevaccineerd en gaan vaak al voor twaalf uur naar huis. Omzettechnisch merkt hij er dus niet heel veel van. De zaak gaat indien nodig eerder open en daar maakt een aantal mensen gebruik van. Over de maatregelen die het kabinet telkens weer oplegt, is Lammers duidelijk. “Ze moeten duidelijke regels maken en niet te snel alles loslaten. Dan werk je dit gedrag in de hand. Een deel van berichtgeving is natuurlijk ook paniekzaaierij en overdreven. Virussen en ziektes zijn van alle tijden. Je moet als overheid zorgen dat mensen er verstandig mee omgaan en dat je duidelijk bent. Dat op dit moment niet het geval.”

Leo Simons

Geen politieagentje spelen
Leo Simons van Leo’s Proeflokaal wordt niet blij van de mogelijke maatregelen. “Voor veel horecazaken is dit klote. Of ik het begrijp? Ja en nee. Ik ken mensen die het coronavirus gehad hebben en van die verhalen word je niet vrolijk. Maar het is telkens de horeca die aangepakt wordt. Mijn gasten begrijpen het, maar als ze een aantal glazen op hebben, trekken ze zich toch minder van de regels aan en moet ik ze aanspreken om afstand te houden. Wij willen bier verkopen en geen politieagentje spelen. Gelukkig is mijn ervaring dat een aantal mensen wel eerder op stap gaat als ze weten dat de horeca om twaalf uur op slot moet. Dat zal deze keer niet anders zijn.”

Zo veilig mogelijk
Bart Backus van Brasserie De Witte zucht eens diep als hij geconfronteerd wordt met de mogelijke maatregelen. “Dat gaat weer geld kosten. Wij zijn een zaak met diverse mogelijkheden. Voor het restaurantgedeelte maakt een mogelijke sluiting om 12 uur niet zo veel uit, maar voor de evenementen die ik in de Wintertuin kan organiseren en het café is het een ander verhaal. Wij hebben er de afgelopen weken alles aan gedaan om de situatie zo veilig mogelijk te houden: toegangscontrole en testen aan de deur, gasten aanspreken. Maar de mensen proberen van alles. Er zijn valse coronatestbewijzen in omloop, ze bieden je geld aan om binnen te komen et cetera. Ja, ik zag deze situatie de afgelopen dagen al aankomen en ik vrees dat ze deze maatregelen niet voor een week gaan afkondigen. Dit gaat weer langer duren.”

Zwabberbeleid
Backus zelf heeft dus met meerdere situaties te maken. Volgens hem is het bij zijn collega’s ook afhankelijk wat voor zaak ze hebben. “Op de Markt zijn diverse cafés die hier niet zo veel last van hebben. Maar hier op de Parade waar zich diverse nachtzaken bevinden, zullen eigenaren minder gelukkig zijn. Ik kan echter aan het beleid geen touw meer vast knopen. We zijn een paar weken open en nu komen al weer beperkingen. Wacht eens langer af hoe de cijfers in de horeca zich daadwerkelijk ontwikkelen. Van dit zwabberbeleid wordt niemand gelukkig. Over een tijdje laten ze het weer los. En daarna? Weer op slot? Er zit geen lijn in.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad