‘Mondkapjes afschaffen? Graag. De maatschappij is er klaar mee!’

18 juni 2021

Er bestaat een grote kans dat het kabinet vrijdagavond bekend maakt dat mondkapjes vanaf volgende week op veel plaatsen, zoals winkels, niet meer verplicht zijn. Alleen over plekken als het openbaar vervoer en supermarkten zou nog gediscussieerd worden.

Diverse Venlose ondernemers kunnen niet wachten tot de verplichting van het dragen van mondkapjes vervalt. Zeker met dit warme weer. Het zou volgens sommigen zelfs een positief effect hebben op het gedrag van de consument die niet altijd meer zin heeft om dit beschermingsmiddel te dragen. “De maatschappij is er klaar mee,”zo laat Koos Teunissen van Primera op de Maasstraat (foto boven) weten. “Ik begreep de maatregel, maar ben er nooit een liefhebber van geweest. Nu kan ik weer het volledige gezicht van de klanten zien. Dat is altijd handig bij het inschatten van de mensen.”

Niet meer aanspreken
Teunissen gaat bezoekers van zijn winkel in ieder geval niet meer aanspreken als ze op dit moment geen mondkapje meer dragen. “Ik zie het als een stukje eigen verantwoordelijkheid. Bovendien weet het gros van de mensen er echt wel verstandig mee om te gaan. Nee, politieagentje ga ik niet meer spelen.” Eenzelfde geluid is te horen bij Bufkes. “Een fantastisch besluit,” aldus eigenaar René Schreurs. “Het is niet meer te doen. Zeker niet met deze zomerse temperaturen. Daarom gaan ook wij de mensen er niet meer op aanspreken. Op sommige plekken in onze zaak is het 45 graden of warmer. Die hoge temperatuur wordt veroorzaakt door de ovens en grills die wij gebruiken. En zeg nou zelf; dat is toch ook niet meer gezond? Zeker niet voor mijn team.”

Anderhalve meter
Dat corona niet zomaar verdwenen is, begrijpen Teunissen en Schreurs ook wel. Bij Primera blijft het spatscherm hangen en de anderhalve meter afstand gewoon van kracht. Bij broodjeszaak Bufkes worden klanten verzocht om na het plaatsen van de bestelling buiten te wachten. “Alle broodjes, soepen et cetera mogen de mensen buiten op ons terras op eten. Of op de hand meenemen. Binnen staan wij nog geen gasten toe. Ik kan die anderhalve meter hier niet waarborgen. Hopelijk blijft het tot en met september mooi weer en kunnen we alle gasten kwijt op ons terras. Maar ook daar geldt nog steeds de anderhalve meter.”

Rob van der Sluis

Vaccineren
Rob van der Sluis, eigenaar van Big Brands & Sluis Leder op de hoek Peperstraat/Lomstraat deelt de mening van zijn collega-ondernemers. “Met deze hitte draag ik het mondkapje zelf ook al niet meer. En wij gaan klanten er echt niet op aanspreken. Dat hebben we in het begin zeker gedaan, maar nu niet meer. Je ziet wel hoe we de cijfers omlaag krijgen; dankzij het vaccineren. Volgende week krijg ik mijn tweede prik. Als het moet mogen ze mij alle spuiten in het lijf zetten. Dankzij die maatregel gaat wereld weer open. We kunnen steeds meer genieten. Dit was gewoon de oplossing tegen het virus. De toekomst zie ik met vertrouwen tegemoet.”

Een medewerker van Bakkerij Fleuren op de Gelderse Poort ontvangt de klanten inmiddels ook al zonder mondkapje. “Het is te warm, de deuren staan altijd volledig opengeslagen zodat er voldoende ventilatie is en we gebruiken nog gewoon een spatscherm. Dat laten we voorlopig ook hangen. De omstandigheden zijn hier veilig. Als een klant geen mondkapje meer draagt, gaan we er echt niets meer van zeggen. Dat deden we lange tijd wel, maar nu het kabinet waarschijnlijk het verplicht dragen gaat afschaffen, laten we de mensen daar vrij in.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad