Mondkapjes in de Venlose winkels: “We gaan klanten niet de deur wijzen”

16 oktober 2020

Wie door de Venlose binnenstad loopt, ziet het mondkapje steeds meer in het straatbeeld verschijnen. Of ziet mensen zo’n kapje voordat ze een winkel binnen gaan op zetten. Hoe gaan de Venlose winkeliers om met de mondkapjesplicht die eigenlijk nog geen plicht is?

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Een onderneemster aan de Venlose Hoogstraat heeft zelf het mondkapje standaard op, geeft ze aan. Moeten de klanten dat ook? “Ik vraag het ze wel, maar als ze er geen gehoor aan geven weiger ik ze niet. Maar als ze vervolgens extreem hoesten of bepaalde verschijnselen hebben , blijf ik achter de toonbank, achter het spatscherm staan. Ik heb inmiddels wel een voorraadje besteld om ze mensen aan te bieden, misschien dat ze dan sneller geneigd zijn er een op te zetten.” Wat ze van de maatregel vindt? “Tja, je hoort van allerlei verhalen; dat je stoffen inademt die niet gezond zijn. Dat het wel baat, niet baat, een beetje baat. Voorlopig moeten we ermee leren leven.”

Wennen
Janet Coolen van Believe, eveneens aan de Hoogstraat, zet een mondkapje op zodra er klanten binnen komen, laat ze weten. Haar personeel draagt het ook, al een week of twee, sinds de eerste oproep. “Weet je, ik heb over het algemeen een wat jonger publiek, die hebben zo’n mondkapje toch al bij zich omdat ze het in het openbaar vervoer moeten dragen.” Ze vraagt klanten die zonder mondkapje binnenkomen er een op te zetten. “Maar als ze weigeren laat ik ze natuurlijk toch binnen, ik stuur ze echt niet weg.” Om de klant van dienst te zijn heeft Janet een doosje mondkapjes staan die ze voor de vraagprijs verkoopt. Of ze er zelf aan gewend is? “Vorige week was het redelijk druk en toen droegen we ze ook al, dus ja, het begint te wennen.”

Andere maatregelen
Bij Versierhoes Van der Veer aan de Jodenstraat zet Sandra Dings ook het mondkapje pas op als er mensen binnen komen. “Maar we vinden de andere maatregelen zoals het afstand houden en een maximaal aantal mensen in de winkel ook belangrijk. Dus we laten het aan de klant.” Ze verkoopt de maskers zelf ook, de stoffen variant die vaker kunnen worden gedragen. Veel meer vraag is er na de persconferentie van afgelopen dinsdag niet, zegt ze. “Die was er wel na de eerste oproep twee weken geleden. Maar nu is het rustig, zeker in onze branche, vanwege de omstandigheden.”

Mode-object
Bij Geerlings aan de Klaasstraat liggen de mondkapjes in allerlei verschijningsvormen. Veel klanten zijn het inmiddels als een mode-object gaan zien, vertelt Paul Geerlings. “Bij de dames doen de verschillende prints, zoals de tijgerprint, het goed. De heren gaan voor groen, zwart of blauw, naargelang hun outfit. En we hebben ook mondkapjes met camouflageprint.” Er is veel vraag naar, bevestigt hij. “We hebben er onlangs 1.000 besteld en hetzelfde aantal hebben we alweer bijbesteld.” Alle medewerkers hebben een mondkapje bij de hand en dat gaat op zodra er klanten binnenkomen, zegt hij. “We vragen klanten ook ze op te zetten, maar als ze weigeren dan is dat vooralsnog maar zo. Het is nog geen wettelijke verplichting. We hebben ook posters klaar liggen om mensen op het dragen van maskers te attenderen. Zodra het een echte plicht wordt, hangen we die op.”

Popartiesten
Bij Sounds aan de Parade mag de klant het vooralsnog zelf weten, geeft Geert Driessen aan. “We spreken de mensen er nog niet op aan.” De medewerkers zelf dragen er wel een. Zoals Henk Huys die nog aan het experimenteren is. “Ik heb eerst het spatkapje geprobeerd en draag nu een medisch kapje, om te kijken wat het prettigst is.” Geert Driessen draagt zelf een spatkapje. “Dan kunnen de mensen je hele gezicht zien, dat lijkt me toch fijner. Door ze zelf te dragen hopen we ook een voorbeeld te geven.” Wat denkt hij van het nut van een mondkapje? “Geen idee. We volgen gewoon de regels van de overheid.” Zelf had Sounds een tijdlang mondkapjes van popartiesten als The Rolling Stones, Bob Marley en Led Zeppelin in het assortiment. Maar die zijn uitverkocht, geeft Geert aan. “We hebben nieuwe besteld, maar of en wanneer die binnen komen weet ik niet. Daar zal ongetwijfeld bij de fans veel vraag naar zijn.”

Testen
Bij Slagerij Schreinemachers wel mondkapjes bij een gezin dat aan de toonbank staat, maar niet bij Toine Schreinemachers en zijn personeel. Hij glimlacht: “Nog niet. Na dinsdag hebben we eerst een test gedaan. Welke mondkapjes zijn het prettigst om te dragen – we moeten ze tenslotte uren lang op – en bieden daarnaast voldoende veiligheid. Er was één type dat ik drie uur op heb gehad. Daarna voelde het alsof ik een lange dag gewerkt had.” Inmiddels, zegt hij, is het meest geschikte type besteld.” En de klanten? “Dat is hun eigen verantwoordelijkheid. Als ze het niet willen dragen, laat ik ze uiteraard toch gewoon binnen.” Ook als het binnenkort wettelijk wordt verplicht? “Ja. Natuurlijk zullen we dan wat nadrukkelijk kenbaar maken dat ze een mondkapje moeten dragen. Maar ik zet ze niet buiten de deur. Daar verzinnen ook wel een oplossing voor.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad