Na ruim 70 jaar komt er een einde aan Lektuurhal Kortooms

9 november 2020

Het is een instituut van de Venlose binnenstad waar veel klanten dagelijks of in ieder geval wekelijks naar binnen lopen. Toch is het niet de zaak die direct door veel mensen wordt genoemd als het gaat om meest bekende winkels. Na 72 jaar verdwijnt de lektuur- en kantoorspecialist op de Klaasstraat uit het straatbeeld. Sinds 1998 gevestigd onder de naam The Read Shop, maar in de volksmond toch vooral bekend als Kortooms.

Eigenlijk past dit bijna geruisloze vertrek wel een beetje bij het bescheiden echtpaar Nico en Thea Hoenen. Ze zijn hun dorp Heel altijd trouw gebleven en hebben nooit een sociaal leven in Venlo opgebouwd. Een bewuste keuze volgens Nico. “Wij zijn geen stadsmensen, maar echte dorpsmensen.” Op 31 december gaat de deur dan ook definitief op slot. Hoewel de zaak dus eigenlijk sinds 1948 op die locatie gevestigd is, overheerst er bij hun dus geen gevoel van weemoed. “We zijn toe aan rust. Voor nu is het goed zo,” aldus Thea. Haar man Nico voegt daar aan toe. “Ik ben geen mens van emoties. Misschien komt dat als we in januari de winkel gaan leegruimen. De komende twee maanden doen we nog gewoon ons werk dat we toch 22 jaar hebben gedaan.”

Nieuwe uitdaging
De keuze om begin 1998 de lektuurhal over te nemen, kwam eigenlijk als een verrassing voor het echtpaar. “We hadden zelf een café in het dorp, maar omdat Thea in verwachting was en er dus gezinsuitbreiding kwam, vonden we het niet handig om in die situatie kinderen groot te brengen. Een dagzaak had onze duidelijke voorkeur.” De zoektocht naar een nieuwe uitdaging bracht hun in contact met De Boekelier, een winkelketen waar tijdschriften, kranten, wenskaarten en kantoorartikelen werden verkocht. Iets heel anders dan een café. Nico knikt bevestigend. “Ja maar als goede ondernemer kun je alles verkopen.” Hij ging op kennismakingsgesprek in Amstelveen en daar bleek dat de keten spoedig over zou gaan naar The Read Shop. Uiteindelijk sloten beide partijen een overeenkomst en zo kreeg Venlo op 1 januari 1998 één van de eerste Read Shops van het land. Tegenwoordig zijn er 170 filialen.

 

Kortooms
Nico kreeg direct drie personeelsleden onder zijn hoede. De medewerkers waren nog in dienst geweest bij de familie Willekens die Kortooms onder beheer hadden. Want onder die naam stond de winkel toch vooral in Venlo bekend. De zaak was in de jaren daarvoor in handen van het Belgische Standaard en Boekhandel Willems uit Roermond geweest. Namen die in Venlo geen belletje doen rinkelen, maar de naam Kortooms dus des te meer. Een tegeltje aan de wand bij de trap die naar de voormalige bovenwoning leidt, is een stil bewijs van de historie van de winkel en het pand dat dateert uit 1600. Het tegeltje kondigt een feest aan vanwege het 40-jarig bestaan van Lektuurhal Kortooms op vrijdag 4 november 1988. ”Daarvoor was hier een zuivelhandel gevestigd,” zo weet Nico. “Nog niet zo heel lang geleden liep hier een mevrouw de winkel binnen die graag de oude bovenwoning wilde bekijken. Ze had daar in haar kinderjaren gewoond. In één kamer zat nog een deel van het behang uit haar tijd tegen de muur. Ja, het is hier oud. Als wij zijn vertrokken en er komt een nieuwe zaak in, vrees ik dat ze eerst het hele pand moeten renoveren.”

 

Vieze bukskes
Toen Nico en Thea recent begonnen met opruimen, kwamen ze onder andere witte tegeltjes tegen die ten tijde van de zuivelhandel nog tegen de muur bevestigd waren. Ook vonden ze een aantal dozen met oude tijdschriften uit lang vervlogen tijden. Tina, Jerry Cotton, Colt 45, Sjors en Jimmie, maar vooral diverse erotische bladen zoals een Playboy uit 1967. In goed Venloos bekend als ‘vieze bukskes’. Nico moet er om lachen. Ja, die hebben hier jaren in dozen op een voormalige slaapkamer gestaan. Wij hebben er nooit echt aandacht aan geschonken, tot we recent begonnen met opruimen. Misschien is er wel een verzamelaar voor dit werk? Dat gaan we eens rustig bekijken als we eenmaal gestopt zijn.”

Reden om te stoppen
Terug naar hun eigen tijd in deze zaak waarvan ze 22 jaar de uitbaters waren. In de eerste jaren was dat vooral Nico met personeel. Thea kwam, toen de kinderen groter waren, ook steeds vaker in de winkel staan. Wat is de reden om te stoppen? “Dat zijn er meerdere,” aldus Nico. “Ten eerste is de verkoop van tijdschriften en kranten in de afgelopen jaren natuurlijk enorm gedaald. Toen wij hier in 1998 begonnen, stonden er vaak tien mensen in de zaak. Nu zijn dat er twee of drie. Ook het aantal titels is afgenomen. Er zijn een aantal soorten bladen die nog wel goed lopen zoals muziek- en computertijdschriften, maar dat komt vooral omdat wij ons gespecialiseerd hebben in diverse buitenlandse titels. De echte liefhebbers komen daarvoor naar deze zaak. Zo is er bijvoorbeeld een mijnheer uit Duitsland die speciaal naar ons komt voor de Britse muziekbladen. Die verkopen ze in zijn omgeving niet. Een Panorama is overal verkrijgbaar, maar die titels niet. Echter alles bij elkaar is het te weinig om echt iets te verdienen. Twee jaar geleden hebben we de zaak al te koop aangeboden. Een con-collega uit de stad kwam een paar maanden geleden weer praten en eigenlijk heeft hij het proces versneld. Officieel zou ik tot mijn pensioen nog anderhalf jaar moeten werken, maar hij neemt nu al de voorraad over en heeft als doel om op termijn op grotere schaal in de binnenstad een nieuwe Read Shop te starten. Dus met boeken. Daarvoor is in dit pand helaas geen plaats. Anders was ik dat al lang zelf gaan doen.”

 

Post NL
Een andere reden die het werk voor Nico en Thea minder leuk maakte, was de toegenomen brutaliteit en ongedurigheid geuit door een klein aantal bezoekers van de winkel. Soms zelfs met agressie. Een factor die vooral is gaan spelen vanaf het moment dat de winkel ook de functie van postkantoor en later pakketdienst kreeg. “Het respect voor de ondernemer is in de afgelopen jaren steeds meer verdwenen. Op dergelijke momenten vraag je jezelf af waarvoor je dit nog doet. Bovendien is de vergoeding die we van Post.NL voor deze werkzaamheden krijgen, bijzonder karig. Ik kan dat geen enkele andere ondernemer aanraden. Het is een log bedrijf waarmee fatsoenlijke communicatie bijzonder lastig is.”

Dankbaarheid
Daar tegenover staan vanzelfsprekend een hele dosis positieve zaken die ze als herinnering meenemen. “Absoluut. De vaste klanten dragen ons op handen. Het is echt fantastisch hoe dankbaar sommige mensen zijn. Zelfs degene die alleen gebruik maken van de pakketdienst komen regelmatig gebak of een doos Merci chocolade brengen. Dat zijn echt de mooie momenten waarbij klanten ons echt kunnen verrassen.” Nico noemt nog een treffend voorbeeld. “In de zomer van 2019 was er een echtpaar uit Australië op doorreis in Venlo. Blijkbaar waren ze dusdanig tevreden over hoe wij ze geholpen hadden dat we afgelopen jaar met kerst een kaart kregen toegestuurd. Die waardering raakt ons zeker.”

Toekomst
Alles bij elkaar waren er toch voldoende redenen om te stoppen. “We hebben geen personeel meer. In de afgelopen jaren hebben we al stapsgewijs afscheid moeten nemen van Henk die ruim dertig jaar in deze winkel heeft gestaan. Langer dus dan wij zelf. We konden hem steeds minder uren bieden. Uiteindelijk heeft hij ander werk gevonden. Het zorgde er echter wel voor dat we in de zomer van 2019 voor de eerste keer de winkel ruim een week moesten sluiten. Normaal nam Henk onze uren over, maar hij was er niet meer. Dat was wel heel apart. Maar het maakte duidelijk dat het tijd werd om aan onze eigen toekomst te denken. Als je zelf eigenlijk nog geen vakantie meer kunt opnemen. Bovendien kwam dit jaar de coronacrisis er nog bij. Minder mensen in de stad, betekent minder omzet. Daarom is het goed zo. Het is tijd om nu te stoppen. Wat we gaan doen met onze vrije uren? Dat weet ik nog niet. Ik beheer nog twee webshops. Daar zal ik wel een aantal uren mee bezig zijn. Mijn vrouw heeft het druk met haar functie als raadslid van de gemeente Maasgouw. Het zal echt wel wennen worden. We zien wel wat er op ons afkomt.“

Veel vaste klanten zijn geschrokken van de mededeling dat hun vertrouwde adres voor tijdschriften en kranten vanaf 31 december voorgoed verleden tijd is. Waar kunnen ze terecht? “Zoals gezegd: er is een collega in de stad die ook tijdschriften, kranten en kantoorartikelen verkoopt. Of hij ook die internationale tijdschriften in zijn assortiment neemt? Geen idee. Die tip heb ik hem wel gegeven. Voor pakketjes zijn er meerdere adressen in het centrum. Ik kan mij voorstellen dat het voor sommige klanten vreemd zal zijn, maar ze vinden hun weg wel. Net zoals wij. Het is goed geweest.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad