Nicky van de Beuken over Black Monday: ‘Het is tot hier en niet verder’

7 december 2020

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceerde maandag de landelijke campagne #BlackMonday. Horecaondernemers worden opgeroepen deel te nemen aan de landelijke actie. Waar in Roermond symbolisch een grote sleutel aan wethouder Angely Waajen werd overhandigd, daar beperkt de Venlose horeca zich tot het plakken van posters op de ramen en het aanmoedigen om de petitie op internet te ondertekenen. Voorlopig dan.
Met de campagne wil KHN duidelijk maken dat als de overheid niet per omgaande met aanvullende steun en perspectief komt, meer dan 50% van de sector op korte termijn failliet gaat en honderdduizenden mensen op straat komen te staan.
Black Friday
“Zie het maar als een sneer naar Black Friday,” aldus Nicky van de Beuken, eigenaar van restaurant Chez l’Hêtre. Tijdens het laatste weekend van november stroomden in veel Nederlandse steden de winkelstraten vol met kooplustig publiek. Dat zorgde voor wrevel en pijn bij de horeca. “Wij worden continu weggeschoven als besmettingshaard, terwijl in veel horecazaken alles prima geregeld was. Gezondheid gaat voor alles, maar door wel volle winkels te accepteren, zijn de verhoudingen toch wel erg scheef,” aldus van de Beuken.
Sympathie
Volle winkels, drukke winkelstraten, veel omzet. Dat beeld zorgde voor woede en onbegrip. Het potje van horecaondernemers is leeg, zo laten veel ondernemers weten; de reserves zijn op, leveranciers en vastgoed komen de sector niet meer tegemoet en horecabedrijven staan op omvallen. Met creatieve uitingen als opheffingsuitverkoop, final sale en OP=OP wil de branche aan de overheid en het Nederlandse publiek laten zien wat het toekomstbeeld van Nederland is zonder horeca; lege panden, lege pleinen en straten en lege handen. Van de Beuken: “De regering heeft ons flink tegen het hoofd gestoten door dergelijke acties wel goed te keuren en onze zaken te sluiten. Gelukkig kunnen wij rekenen op veel sympathie van het volk. Ook hier in Venlo. Dus ik hoop dat veel mensen de petitie tekenen. Dat moet een krachtig signaal richting Den Haag opleveren. Er moet iets gebeuren om de horeca te helpen.”

Sombere situatie
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Uiteindelijk wil niemand een scenario waarbij de horeca uit het straatbeeld verdwijnt, maar willen ondernemers weer vol passie ondernemen en hun gasten op een veilige manier verwelkomen. De situatie ziet er echter voor de horeca heel somber uit. De campagne is dan ook een subtiele knipoog naar Black Friday, al is dit voor de horeca écht de final sale; een grote faillissementsgolf dreigt.”
Schrijnend
Nicky van de Beuken ondersteunt de woorden van de voorzitter.”We hebben ons tijdens de zomer keurig aan de regels gehouden en voldoende maatregelen getroffen voor een veilige omgeving. Als wij dan de beelden zien van bijvoorbeeld het Outlet Center in Roermond, dan word je als ondernemer heel kwaad. Daarom geldt nu: het is tot hier en niet verder. Of ze geven toestemming om open te gaan in januari of ze moeten zorgen voor 100 procent compensatie. Als ik zie hoe hard collega-ondernemers als Louis Klaassens van De Klep getroffen zijn en voor welke emoties dat zorgt. Dat is echt schrijnend. Er is een groep die schulden moet opbouwen om te overleven. Terwijl ze niets aan deze situatie kunnen doen. Gelukkig denkt iemand als wethouder Erwin Boom wel met de horeca-ondernemers mee, maar ook hij is afhankelijk van de beslissingen in Den Haag.”
Onvoldoende steun
De huidige steunpakketten zijn volgens de branche dus onvoldoende. Ondernemers hebben het gevoel dat er nog steeds een beeld bij politici en het publiek leeft dat de maatregelen royaal en afdoende zijn. Maar de NOW-regeling dekt maximaal 80 procent van de werkelijke kosten, de TVL 50 procent. Voor starters – bedrijven die voor 1 maart nog geen omzet hadden – is er helemaal niets. Robèr Willemsen: “Ondernemers houden het niet meer vol. De koek is op, het vet is van de botten en de meest prachtige horecabedrijven gaan naar de kloten. We hebben de afgelopen maanden keihard gelobbyd in Den Haag om dit door te laten dringen. We krijgen veel begrip maar daadkracht ontbreekt. Daarom komen we nu in actie.”
Nicky van de Beuken is net zoals KHN geen voorstander om zonder toestemming op 17 januari de zaak te heropenen. “In principe willen wij ons aan de regels houden, maar als het dadelijk zo massaal gebeurt en we krijgen vanuit de overheid geen concrete toezeggingen, dan ga ik het ook overwegen om een beetje ongehoorzaam te zijn. Als er geen perspectief komt, moeten we een sterk statement maken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad