‘Niet alleen de horeca heeft het zwaar; iedere ondernemer kent zijn eigen problemen’

16 februari 2021

De actie ‘Steun de Horeca in Groot-Venlo’ – opgezet door De Gaele Jeskes – kan op veel sympathie en bijval rekenen. Bram van Heyster, eigenaar van schoenzaak Van Heyster in de Gasthuisstraat is echter van mening dat er meer ondernemers zijn die het zwaar hebben. “Als ik de krant opensla, naar Jinek kijk of social media open, dan zie ik vooral hoe zwaar de horeca het heeft. Dat klopt. En het initiatief van De Gaele Jeskes is ook hartstikke goed, maar andere branches worden te vaak vergeten.” Kortom: Er zijn meer ondernemers met een verhaal.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen en Yvonne Pijls

Bram ging aan de slag en met enig knip- en plakwerk gebruikte hij het shirt van VVV-Venlo om daar de slogan ‘Red de Venlose binnenstad’ op te plaatsen. Niet bedoeld om ook geld te genereren, maar om aandacht te vragen voor al die andere branches die het net zo zwaar hebben als de horeca. Hij plaatste de afbeeldingen op Facebook en kreeg veel reacties.

Voorraad inkopen
Bram erkent dat kroegen, hotels en restaurants in totaal al zeven maanden op slot zijn en de detailhandel ‘pas’ twee maanden, maar als zelfstandig ondernemer weet hij als geen ander dat iedere branche met eigen problemen kampt. “Ik krijg wel eens te horen: ben maar blij dat je geen horecazaak hebt, maar mensen realiseren zich niet wat ze zeggen. Wij hebben te maken met een enorme voorraad die nauwelijks meer verkocht wordt. Voorraad die we hebben moeten voorfinancieren. We moeten nu ook weer nieuwe artikelen inkopen voor het voorjaar. Die facturen dienen binnen vier weken betaald te zijn. Van welk geld? Ook onze omzet over 2020 was fors lager. Dus gaat het ook bij ons om eigen vermogen. Geld dat eigenlijk ergens anders voor bedoeld was en nu dus opgaat aan de inkoop van producten waarvan we niet weten of we die verkopen. Want, wanneer mogen wij weer open? En weet de consument ons ook weer snel te vinden?”

Hulp van de consument
Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 was de detailhandel weliswaar geopend, maar bleven de mensen weg. De straten waren stil en verlaten. “Ja de zomer was vervolgens weer redelijk goed, maar in totaal hebben ook daarna hebben wij weer twee seizoenen minder verkocht. Er komt geen nieuw geld meer op onze rekening. De horeca hoeft niet voor grote bedragen nieuwe inkopen te doen. Wij wel. En zo heeft iedere sector zijn eigen problematiek.” Bram heeft dus niet als doel om De Gaele Jeskes dwars te zitten. Hij wil puur aandacht voor de vele andere getroffen ondernemers. “Ze hebben 50.000 opgehaald. Heel mooi. Maar als je het verdeelt over ruim 100 verschillende bedrijven, blijft er onder de streep slechts een druppel op een gloeiende plaat over. Het geld dat wij krijgen dankzij steunmaatregelen van de overheid is minimaal. Zoals veel anderen vallen wij tussen wal en schip. Ik hoop dat de consument zich bewust is dat ze ons vooral kunnen helpen door straks weer lokaal te kopen. Acties zijn heel sympathiek en goed bedoeld, maar er is voor de lange termijn meer nodig.”

Geld opzij zetten
Bram bedacht het idee samen met zijn buurman Andy Taihuttu, die eigenaar is van de tattooshop Taihu Tattoo op de Gasthuisstraat. Na de sluiting van zijn zaak in het voorjaar van 2020 was Taihuttu er van overtuigd dat er nog tweede lockdown zou volgen. “Vanaf de zomer tot en met de nieuwe sluiting half december hebben we het best druk gehad, maar heb ik wel zoveel mogelijk geld opzij gezet. Verder heb ik het geld dat ik aan een aantal verenigingen sponsorde stopgezet. Verder stop ik nu eigen vermogen in de zaak. Geld dat we normaal gebruikt zouden hebben om investeringen te doen, maar wat we nu hard nodig hebben om het hoofd boven water te houden.” Wanneer denkt hij weer open te gaan? “Ik weet het echt niet. Het is positief dat in onze buurlanden Duitsland en België de kappers weer open mogen. Ik hoop dat het een positief effect heeft op het besluit van onze regering. Je kunt ondernemers niet nog eens maanden hun inkomen afnemen, want de vergoedingen die we krijgen zijn minimaal. Het zou mooi zijn als we in april ook weer open mogen. Gelukkig kan ik dan direct weer de mensen benaderen die al eerder een afspraak hadden gepland, dan loopt de agenda hopelijk weer snel vol.”

Pittig jaar
Ook Yvonne Pijls, eigenaar van Beautysalon Yvonne, geeft eerlijk toe dat het afgelopen jaar financieel gezien een pittig jaar is geweest. Voor haar beroepsgroep is eveneens minder aandacht, maar die is net zo zwaar getroffen als ondernemers die veel aandacht in de media krijgen. “In totaal is mijn salon al vijf maanden gesloten, maar ik krijg vanuit de overheid geen enkele financiële steun. Er zitten zoveel haken en ogen aan. Dat is niet fair. Er valt voor ons gezin een inkomen weg, maar de kosten lopen gewoon door. Het voordeel is dat ik mijn zaak aan huis heb en dus geen ruimte hoef te huren. Tevens is besloten dat wij medisch noodzakelijke pedicurebehandelingen wel mogen uitvoeren, maar dat levert nog geen dertig procent van het totale inkomen op. Het is iets, maar niet voldoende.” Yvonne ziet er wel de positieve kant van in. “Ons inkomen is dan misschien minder, maar ik heb wel alle tijd om de kinderen te helpen bij online lessen, huiswerk, spelletjes doen et cetera. Maar natuurlijk mis ik mijn klanten en ik hoop de mensen weer snel te mogen verwelkomen.”

Machteloos en frustrerend
Mark Rietra heeft zware weken achter de rug, zo erkent hij eerlijk. Ook zijn kapsalon moest half december de deur sluiten. Voor de tweede keer. “Ik heb mij vooral machteloos gevoeld en het is frustrerend. Je wilt zoveel, maar kunt helemaal niks.” Mark erkent dat hij net als veel andere ondernemers tussen wal en schip valt als het gaat om de overheidssteun. “Je krijgt slechts een klein deel van de vaste lasten vergoed. De overheid had beter één goede regeling kunnen bedenken en niet drie of vier verschillende waarbij de uitkering echt minimaal is. Beoordeel per ondernemer de inkomens van de laatste vijf jaar en geef dan zeventig procent compensatie over het gemiddelde van die vijf jaar. Daar zijn we echt bij gebaat.”

Spaargeld is op
Ook de vrouw van Mark zit in hetzelfde schuitje zit en kan niet bijdragen aan de inkomsten. Zij opende in december een eigen salon aan huis. Na anderhalve week geopend te zijn, moest de deur alweer op slot. “Zij krijgt helemaal niks. In die zaak hebben we geïnvesteerd. Mijn eigen kapsalon bestaat zes jaar en daar hebben we de afgelopen jaren aan terugbetaald. Nu de tijd rijp was om echt geld te verdienen, kan ik in feite weer opnieuw beginnen. Het spaargeld is op en er komt niks binnen. Er is bij mij nu een gevoel van berusting omdat ik de situatie niet kan veranderen, maar dit moet echt niet te lang meer duren. Na de eerste lockdown waren de deuren van mijn kapsalon een tijdje zeven dagen per week open om een inhaalslag te maken. Of dat nu weer gebeurt? Ik weet het niet. Er zijn te veel verhalen van mensen die de regels aan hun laars lappen en thuis mensen ontvangen en ze van een nieuwe coupe te voorzien. Dat gebeurt in heel Nederland en dus ook in Venlo. We kunnen er helaas niets tegen doen.”

De actie van De Gaele Jeskes vindt Mark sympathiek, maar zet volgens hem geen zoden aan de dijk. “Ik ken diverse mensen uit de horeca en die weten dat er per ondernemer slechts een klein bedrag overblijft. Het is mijn mening, maar volgens mij krijgen De Gaele Jeskes vooral veel aandacht en hebben de getroffen ondernemers er weinig aan. Nogmaals: het idee is leuk, maar dadelijk krijgt iedere ondernemer 100 of 150 euro. Dat is een druppel op een gloeiende plaat.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad