Nieuw reliëf beeldjeshek Keizerstraat onthuld : schop onder de kont voor corona

19 november 2020 | Leestijd: 2 minuten

Hij had een verwijzing naar de vastelaovend in zijn hoofd voor waarschijnlijk zijn laatste reliëf aan het beeldjeshekwerk in de Keizerstraat. Vanuit de Venlose binnenstadondernemers kwam het geluid om er een verwijzing naar corona in te verwerken. Kunstenaar Ger Janssen combineerde de twee gegevens in een kunstwerk dat donderdag 19 januari werd onthuld.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

‘De klets e weg’, zo heet het nieuwste reliëf aan het beeldjeshekwerk. Dat is Venloos voor verkouden zijn en symboliseert het coronavirus. Die ‘De klets e weg’ wordt in het kunstwerk van Ger Janssen vakkundig onder de kont geschopt door een nar. Janssen: “Daarmee wordt duidelijk gemaakt dat Venlo wel klaar is met het coronavirus. Aan de andere kant zal het op een dag ook een herinnering zijn aan deze moeilijke tijd.”

Enorme impact
Winkeliersvereniging Venlostad.com en citymanagementorganisatie Venlo Partners benaderden Janssen om een plaquette te maken die blijvend moet herinneren aan de bijzondere tijd waarin we nu leven. Voorzitter Erik Manders van Venlostad.com: “We hoeven niemand uit te leggen dat de impact van corona voor de binnenstad enorm is. Menig ondernemer vecht momenteel voor zijn bestaan en we doen er gezamenlijk alles aan om het Venlose centrum overeind te houden. We wilden ook graag iets symbolisch doen en het virus een schop onder zijn kont verkopen.”

Symbool
Die schop wordt dus gegeven door een nar, de verwijzing van Ger Janssen naar vastelaovend. Hij noemt het een treffend symbool. “Corona is hier min of met de vastelaovend begonnen en wordt er op deze plaquette ook weer door verjaagd.” De zegswijze ‘de klets e weg’ werd hem aangereikt, zegt hij, en sluit aan bij de andere reliëfs aan het hekwerk. “Op bijna alle reliëfs staat een Venlose zegswijze met een humoristische afbeelding. Dit is waarschijnlijk de laatste in die rij.”

Paeterke
Want hoewel er nog wat ruimte aan het hek is, wil Janssen het project waarmee hij al ruim 20 jaar bezig is nu wel eens voltooien. “Ik kreeg ooit, in de jaren negentig, van de omwonenden van Domani het verzoek om een kunstwerk voor het pleintje voor de kerk te maken. In het ernaast gelegen gebouw woonden destijds nog 7 paters. Dat was voor mij een mooie inspiratie voor het beeld ’t Paeterke dat alweer jaren vlak voor de kerkdeuren staat.”

Informatie
Uit die opdracht voor het beeld vloeide vervolgens de opdracht voor het maken van een hekwerk voor de Keizerstraat voort. Janssen besloot er kopjes op te plaatsen die typische Venlose benamingen uitbeelden. Toen het hekwerk in 1999 werd geplaatst waren dat er 14, inmiddels zijn het er zo’n 80. En dus een aantal reliëfs met Venlose zegswijzen. Met ‘De klets e weg’ als waarschijnlijke voltooiing. Janssen: “Op een gegeven moment moet je een project afronden. Ja, er is nog wat ruimte, maar voorlopig doe ik er even niets mee. Eerst maar iets van een boekwerk waarin of website waarop mensen die langs het hek lopen informatie erover kunnen vinden. Ik vind dit wel een mooie afsluiter, een herinnering aan een tijd waaraan we nog lang zullen terugdenken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Petatte Wiel: “Na 29 jaar strijd zijn we lamgeslagen”

Petatte Wiel: “Na 29 jaar strijd zijn we lamgeslagen”

Komt er na 60 jaar een einde aan een rasecht Venloos bedrijf? Of krijgt Dave Verstappen, huidige eigenaar van Petatte Wiel nog een laatste kans? Bovenop alle onzekerheid over de lange termijn koos de gemeente er eind maart voor om het gebied rondom zijn frietkraam...

VVV-fans organiseren supportactie voor degradatiekraker tegen RKC

VVV-fans organiseren supportactie voor degradatiekraker tegen RKC

Aanstaande zaterdag speelt VVV-Venlo tegen RKC-Waalwijk. Hoewel dit een reguliere competitiewedstrijd betreft, heeft deze degradatiekraker alle facetten in zich van een rasechte finale. Puntverlies in dit duel kan fatale gevolgen hebben voor de Venlose Eredivisieclub....