Nog altijd welkom bij Bibliotheek Venlo, maar wel online 

8 april 2020

De Boekenweek kon nog net worden meegepikt, daarna gingen bij Bibliotheek Venlo ook de deuren op slot. Maar niet online, daar is de bieb gewoon open. De Venlose Bibliotheek is bovendien dagelijks telefonisch bereikbaar. En ruimt de kelders op met als gevolg dat er twee karren met gratis mee te nemen, afgeschreven boeken voor de hoofdingang staan.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Bibliotheek Venlo

Op 13 maart zou schrijver Özcan Akyol in het kader van de Boekenweek naar de Venlose Bibliotheek komen. Die bijeenkomst werd afgelast, vertelt adviseur communicatie Yvonne Linssen. “Omdat grotere bijeenkomsten al verboden waren. Natuurlijk hadden we ook al andere maatregelen genomen, zoals afstand bewaren en mensen die verkouden waren adviseren niet te komen.” Nadat op 15 maart van overheidswege de sluiting van de horeca en de intelligente lockdown werden aangekondig, besloot Bibliotheek Venlo eveneens de deuren te sluiten. “Verstandiger voor de volksgezondheid en onze medewerkers.”

Telefonisch
Maar de bibliotheek is tegenwoordig meer dan een huis met boeken. Het is ook een Huis van Informatie en biedt bijvoorbeeld hulp bij het doen van digitale belastingaangifte. “Omdat veel mensen bijvoorbeeld daar vragen over hebben zijn we ondanks de sluiting dagelijks van 9 tot 5 telefonisch bereikbaar”, geeft Linssen aan. “We hebben inmiddels gemerkt dat er behoefte aan is. Daarnaast vragen mensen die normaal fysieke boeken lezen nu hulp bij het omgaan met e-books.”

App
Want ook al kan er momenteel geen bezoek aan de bibliotheek worden gebracht om boeken te halen en te brengen, online kan er nog volop worden gelezen. Zo zijn er via de Online Bibliotheek ruim 28.000 e-books en 4.000 luisterboeken beschikbaar voor leden. Daarnaast is er voor iedereen de LuisterBieb-app, met 100 luisterboeken. Sinds maandag 6 april is er bovendien de ThuisBieb-app, met 100 e-books. Yvonne Linssen: “Dat is een variant op onze VakantieBieb-app die we normaal gesproken altijd in de zomermaanden activeren. Zo kunnen mensen toch blijven lezen. Daar is veel behoefte aan, zeker omdat iedereen zo veel mogelijk thuis moet blijven.” Is het een probleem dat mensen nu dus hun boeken niet kunnen inleveren? “Nee, we hebben alle boeken automatisch verlengd tot 30 april.”

Afgeschreven boeken
Bij de Venlose Bibliotheek hebben ze wel een ander initiatief bedacht, zegt Linssen. Er wordt, zoals op veel plekken, grondig schoongemaakt en opgeruimd. “We hebben geweldige kelders, vol afgeschreven boeken. Die bieden we soms voor een gering bedrag aan op boekenmarkten. We hebben nu besloten twee boekenkarren bij de voordeur te zetten waar lezers zo’n boek gratis kunnen meenemen.”

Tips
Het zijn allemaal acties die aanslaan. “Het aantal bezoekers van de Online Bibliotheek is sinds de start van de campagne meer dan verdrievoudigd en het aantal uitleningen is ruimschoots verdubbeld. De boekenkarren moeten we dagelijks aanvullen. Bovendien zetten we op onze website allerlei tips ter informatie en om mensen, zeker kinderen, te stimuleren te blijven lezen. De deuren zijn dan wel dicht, maar we blijven volop bezig.”

Bibliotheek Venlo is op werkdagen bereikbaar van 9 tot 5 op nummer 077 – 351 2446. Zie ook www.bibliotheekvenlo.nl.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad