Nog geen echte Oranjekoorts in Venlo: “Het gaat pas echt leven als ze de poulefase doorkomen”

11 juni 2021

Waar normaal gesproken een paar dagen voor de start van een EK voetbal het straatbeeld steeds meer oranje kleurt, lijkt ons land nu wat terughoudend te zijn. Ook in Venlo is op het eerste oog nog geen sprake van Oranjekoorts. Maar dat kan zomaar omslaan. Tot nu toe zijn alleen de ondernemers in het winkelgebied van Ut Gulde Schinkelgilde enthousiast aan de slag gegaan om de straten te versieren.

Tekst en beeld: Jac Buchholz, Rob Buchholz

Dat het zomaar kan ‘omslaan’ weet bijvoorbeeld Tonny Geraads van Versierhoés Van der Veer dankzij jarenlange ervaring. De eerste straten zijn wel al versierd, zegt ze. “Er was onder meer veel vraag naar de oranje puntvlaggen. Die zijn bij de leveranciers niet meer te krijgen. Als ik ze nu bestel heb ik ze over drie maanden weer.” Wel heeft ze volop andere spullen, geeft ze aan. “Vlaggen uiteraard. In oranje, maar ook met rood, wit en blauw. Veel mensen combineren dat.”

Voorzichtig
Ze wijst dan op de talrijke andere artikelen. Van de oranje tiroler broeken, oranje gilets en jassen, tot oranje handschoenen, zonnebrillen, petten en koksmutsen. “Heel geschikt als je voetbal kijken combineert met bijvoorbeeld barbecueën”, lacht Tonny. Nee, geen heel specifiek artikel zoals ooit de befaamde Gullit-pet. “Leveranciers zijn vanwege de coronamaatregelen heel voorzichtig geweest. Lange tijd was niet duidelijk wat wel en niet kon.”

Tonny Geraads, Versierhoes Van der Veer

Juichen en schelden
Mochten er tijdens het toernooi nieuwe versoepelingen komen, zoals de regering al een beetje liet doorschemeren, dan verwacht ze dat steeds meer mensen zich in het oranje gaan uitdossen. “Dat doe je toch eerder als je op een terras gaat kijken dan wanneer je thuis kijkt. Sowieso neemt de oranjekoorts toe naarmate het toernooi vordert, weet ik uit ervaring. Als het Nederlands elftal maar eenmaal door de poulefase is, gaat het echt leven. En ja, ik zit ook iedere wedstrijd voor de buis. Normaal gesproken volg ik het voetbal wat minder, maar tijdens zo’n toernooi ben ik degene die het hardste juicht en scheldt.”

Tweede helft thuis kijken
Bij Shannons Irish Pub hangen vlaggen van diverse landen, maar niets specifiek gericht op Oranje. Het heeft volgens eigenaar Stephan Bax geen zin. “Mensen vragen wel of er iets mogelijk is, maar tegelijkertijd geven ze aan bekend te zijn met de regels. De regering is er nog niet heel duidelijk geweest, maar op dit moment mag er niets. De eerste twee wedstrijden van het Nederlands beginnen om negen uur. Volgens de huidige regels betekent dat iedereen onder de rust dan op de fiets moet springen om de tweede helft thuis te kijken.” Bax snapt het allemaal, maar baalt er wel van. “Ik kijk mijn hele leven zelf al de wedstrijden van Oranje tijdens een toernooi in de kroeg. Nu kan het niet. Dat is jammer. Als ik mij aan de coronaregels houd, zouden er 35 mensen binnen mogen, maar de volgens de huidige regels mag het niet. Misschien later in het toernooi.”

Scherm en tv’s
Bax twijfelt trouwens of zijn reguliere tv’s wel aan mogen. “De regels zijn wat mij betreft niet duidelijk. Er mogen geen videoschermen aan, maar ze zeggen niets over tv’s. Mijn gasten zijn gewend om hier sport te kijken. Het gaat niet alleen om het Nederlands elftal, maar ook om andere landen die aan het EK meedoen. Daarnaast zijn er meer sporten die onze bezoekers graag kijken: rugby, Formule 1, wielrennen et cetera. Dat hoort bij een Irish pub.”

Bomvol plein
René Evers van Old Dutch, gelegen op de Markt, schudt het hoofd als hij het verhaal over tv’s hoort. “Het mag niet. Er mag zelfs geen radio aan waarop het live-verslag te horen is. Alwin van De Galerie heeft het bij de gemeente nagevraagd: er is op dit moment nog niks mogelijk in horecazaken. Ja, dat is jammer. Ik heb de beelden nog eens terug gekeken van 2014 toen hier op de Markt een groot scherm hing. Het ziet er schitterend uit. Een bomvol plein, maar dat kan in deze tijd gewoon niet. Daarom begrijp ik die maatregelen ook wel.” Ook als de regels versoepeld worden, komt er volgens Evers geen scherm. “Nee, dan wordt het kort dag. Een groot videoscherm moet je vooraf bestellen. En na de achtste finale kan het dan alweer over zijn. Het is niet anders. Ik ga de wedstrijden thuis kijken.”

Geen sfeer

Michael van den Besselaar van Café Hatseflats op de Parade begint te lachen als hij met de vraag over een eventuele Oranjekoorts geconfronteerd wordt. “Kom je daarvoor? Hahaha. Er is geen sfeer, dus ook geen koorts. We mogen niets. De mensen moeten om tien uur van het terras af zijn. Die gaan op tijd naar huis om de wedstrijd te kijken. Dat doe ik zelf ook. Misschien als Nederland de achtste finale haalt en de regering nieuwe versoepelingen aankondigt, dan kan er wel eens sfeertje ontstaan. Maar tijdens die groepsfase verwacht ik nog geen uitgelaten stemming.”

Jerrold van Kessel (Cocktailbar Dorstig)

De ondernemers van Ut Gulde Schinkegilde vinden het maar niets: een groot voetbaltoernooi zonder versieringen. Jerrold van Kessel (van Cocktailbar Dorstig) is sinds kort bestuurslid van het gilde dat nieuw leven is ingeblazen en hij loopt ijverig met voetbalartikelen door de Jodenstraat. “Er zat nog geld in kas en gezamenlijk hebben we besloten om de straten in die gebied te versieren. Dus Jodenstraat, Kwartelenmarkt, Hoogstraat plus Beekstraat. Die artikelen kopen we bij lokale ondernemers en zo helpen we elkaar ook nog een beetje. Bovendien hebben we zin in het toernooi en als niemand iets doet, is het ook maar saai. Het blijft toch een EK. Hopelijk volgen snel meer straten in Venlo.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...